Quantcast

T. Ivanausko muziejų papuošė retas eksponatas

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje akį traukia naujas ir itin retas eksponatas – briedė leukistė. Spėjama, kad tokia patelė buvo vienintelė Lietuvoje. Ji prieš 20 metų sumedžiota Aukštaitijos miškuose.

Leukizmas – organizmo būklė, kai odoje, plaukuose ir plunksnose melanino yra žymiai mažiau nei norma ar visai nėra. Tarp gyvūnų ypač retai pastebimi albinosai bei leukistai. Abiem būdinga sutrikusi melanino gamyba, bet pastarieji nuo albinosų skiriasi tuo, kad nėra visiškai balti.

„Iškamšą eksponuojame tik dabar, nes neturėjome reikiamo manekeno, taip pat padaryti iškamšą nemažai kainuoja. Be to, briedės kailis buvo nelabai gerai išdirbtas, todėl reikėjo daugiau investicijų“, – aiškino, kodėl užtruko, T.Ivanausko zoologijos muziejaus Žinduolių skyriaus vedėjas Vaclovas Gedminas.

Du dešimtmečius briedės kailis buvo laikomas muziejaus saugyklose, tarp kitų kelių šimtų gyvūnų kailių. Padaryti iškamšą prireikė pusmečio.

Kol kas naujasis eksponatas stovi ne savo vietoje. Jo draugijoje – dramblys, zebras ir kiti egzotiniai gyvūnai.  Muziejaus darbuotojas tikino, kad baltoji briedė artimiausiu metu bus perkelta arčiau savo šeimos gyvūnų, dabar nebuvo kitos vietos.

T.Ivanausko zoologijos muziejuje taip pat galima pamatyti albinosus – šiaurės briedžius, stirnas, usūrinį šunį bei bebrą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių