Quantcast

Švietimo įstaigose – statybų įkarštis

Vienas iš pagrindinių savivaldybės vasaros uždavinių – įrengti naujas ikimokyklines grupes. Kol vaikai atostogauja, daugiafunkciuose centruose dirba statybininkai. Nuo rugsėjo į naujas patalpas čia atsikraustys darželinukai.

Vienas iš pagrindinių savivaldybės vasaros uždavinių – įrengti naujas ikimokyklines grupes. Kol vaikai atostogauja, daugiafunkciuose centruose dirba statybininkai. Nuo rugsėjo į naujas patalpas čia atsikraustys darželinukai.

Skyrė beveik pusę milijono

Anot Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio bei finansų skyriaus vedėjos Rimantės Juodenienės, dabar įstaigose – pats remonto įkarštis. Naujas grupes atidarys Bernardo Brazdžionio mokykla-daugiafunkcis centras, Aleksandro Stulginskio mokykla-daugiafunkcis centras, Motiejaus Valančiaus mokykla-darželis, Jono ir Petro Vileišių mokykla-daugiafunkcis centras ir Jono Žemaičio-Vytauto mokykla-daugiafunkcis centras.

"Keliame sau uždavinį, kad ikimokyklinės grupės būtų atidarytos iki rugpjūčio 20 d.", – pasak R.Juodenienės, grupėms įrengti šiemet skirta 434 tūkst. eurų.

Pagal higienos reikalavimus naujos patalpos būtinai turi turėti atskirus įėjimus, kad ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų srautai vieni kitiems netrukdytų. Taip pat turi būti įrengta žaidimų aikštelė, o teritorija aptverta ne žemesne nei pusantro metro tvora.

Pertvarko ir darželius

Pasak V.Juodenienės, nuo 2012 m., kai duris atvėrė pirmasis daugiafunkcis centras Kaune, nebuvo jokių tėvų skundų dėl įrengiamų grupių, nors pati naujovė patinka ne visiems tėvams.

"Nuomonių yra įvairių, gal kitiems labiau patinka tradiciniai darželiai. Kai atidarėme pirmuosius daugiafunkcius centrus, abejojome, ar tėvai norės į juos vesti vaikus, tačiau jie buvo patenkinti. Kai kurie ypači vertina tęstinumą, kad, pabaigęs darželį, jų vaikas eis į tą pačią mokyklą", – sakė specialistė.

Anot jos, reformos šiemet suplanuotos ir dvejose ikimokyklinėse įstaigose: Vilijampolėje esančiuose darželiuose "Pušaitė" ir "Vilnelė". Kadangi mieste labiausiai trūksta lopšelių, nuo rugsėjo iš šių darželių iškeliama po vieną priešmokyklinę grupę į netoliese esančią J. ir P.Vileišių mokyklą-daugiafunkcį centrą, o vietoj jų įrengiama po vieną lopšelio grupę.

Pasak V.Juodenienės, dalis tėvų naujieną priėmė teigiamai, ir jų vaikai nuo rudens lankys naujai įrengtas priešmokyklines grupes daugiafunkciame centre. "Kai kurie tėvai labai geranoriškai į tai pažiūrėjo, kiti labai priešinosi. Aišku, įstaigų direktorės lanksčiai į tai pažiūrės ir sukurs mišrias grupes. Tad problema tikrai išsispręs", – pasakojo specialistė.

Reikia laiko įsivažiuoti

Anot J.ir P.Vileišių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorės pavaduotojos Jūratės Morkūnienės, perkelti vaikai tikrai nebus nuskriausti. "Aš taip juos ir paskirsčiau: vienoje grupėje – "Pušaitė", kitoje – " Vilnelė". Vaikai tikrai nejaus diskomforto, juolab kad pateks į naujai įrengtas grupes", – J.Morkūnienė teigė suprantanti tėvus, kurie nenori keisti įstaigos – dauguma jų gyvena kituose miesto rajonuose, todėl lankys prie namų esančią mokyklą. Dėl vienų metų keisti vietą – netikslinga.

Pernai daugiafunkciu centru tapusi mokykla šiemet įrenginėja dvi papildomas ikimokyklinio ugdymo ir dvi priešmokyklinio ugdymo grupes. "Dabar jau turime patirties, tai viskas vyksta greičiau. Patys savo jėgomis dar daug darbų atliekame", – anot J.Morkūnienės, nauja tvarka iš pradžių kelia problemų, reikia laiko įsivažiuoti.

Vienoje įstaigoje turint ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio ir vidurinio ugdymo programas bei valdant skirtingo amžiaus vaikų darbotvarkę ir srautus, reikia įdirbio. Vis dėlto specialistė tikrai nemano, kad darželio grupės trikdo mokyklos darbą.

"Mums patinka, ir tėvai nesiskundžia", – J.Morkūnienė įvardija kaip privalumą vienoje įstaigoje besimokančius seses ir brolius. Jeigu vyresnis lanko mokyklą, mažėlis į darželį patenka be eilės.

Auklėtojų antplūdžio nėra

Anot įstaigos pavaduotojos, nors patalpos dar tik įrenginėjamos, vaikų sąrašai jau sudaryti, ir tiek ikimokyklinio, tiek priešmokyklinio grupės yra užpildytos.

"Priimame po 20 vaikų ikimokyklinėse ir po aštuoniolika vaikų priešmokyklinėse grupėse. Dar yra laukiančių eilėje, tad jei rugsėjį kas nors apsigalvos, bus galimybė patekti", – sakė J.Morkūnienė.

Net keturias naujas grupes nuo rugsėjo atidarančiam daugiafunkciam centrui reikėjo susirasti ir naujų auklėtojų. Pirmas konkursas jau įvyko, tačiau visų specialistų surinkti nepavyko, todėl rugpjūčio 10 d. bus skelbiamas papildomas konkursas.

"Mums reikėjo iš karto šešių specialistų, o tiek nesusirinko. Priėmėme ir jaunų, ką tik studijas baigusių, ir jau dirbusių ikimokyklinėje įstaigoje. Atėjo ir pradinio ugdymo pedagogų, kurie norėtų persikvalifikuoti", – anot J.Morkūnienės, darželis tokiems specialistams sudaro palankias sąlygas pakeisti kvalifikaciją.

"Pageidaujančiųjų yra, tačiau tikrai ne antplūdis", – sakė J. ir P.Vileišių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorės pavaduotoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
per tuos darželinukus- paruošiamukus turim dabar kaip čigonai po laisvus kabinetus kažin kur keliaut. Geriau būtų 12 klasių palikę Vileišyje

Akivaizdu

Akivaizdu portretas
tikras pinigų plovimo įkarštis...

FAS

FAS portretas
Jeigu jau statybų karštinė, tai čia senos Tarybos įdirbis. Dabartiniai tokiems darbams dar nespėjo kojų apšilti. Jie dar tik miklinasi ir skolinasi.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių