Quantcast

Sudie, 14-oji vidurine mokykla

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ne vienam buvusiam ar esančiam aleksotiškiui, kuris praėjusio amžiaus viduryje mokėsi 14-ojoje vidurinėje mokykloje dilgsėjo širdį dėl griaunamo rudai dažyto medinio mokyklos pastato. Šis 1935 metų statinys iš visų ilgoje Veiverių gatvėje išsiskyrė savo įspūdinga išvaizda. Čia nuo 1936 m. veikė pradinė mokykla, kuri 1945 m. buvo reorganizuota į progimnaziją, o 1949 m. – į 14-ąją vidurinę mokyklą, veikusią iki 1962 m.

Iki tol, kol mokykla persikėlė į naują pastatą Bitininkų gatvėje, joje dirbo 22 mokytojai, mokėsi 415 mokinių. Pirmoji penkiolikos abiturientų laida mokyklą baigė 1951m., o 1958 m. čia jau mokėsi beveik 900 mokinių. Šią mokyklą baigė daug žinomų žmonių: aktorius Antanas Šurna, filosofas Bronius Kuzmickas, stalo tenisininkės Asta ir Roma Giedraitytės, poetas Gintaras Patackas, jo brolis Algirdas – Kovo 11-osios akto signataras, literatūros istorikas Leonas Gudaitis ir t.t.

Kalbintas Gintaro ir Algirdo Patackų brolis Saulius sakė labai gerbiąs buvusius šios mokyklos mokytojus, o su kai kuriais (fizinio lavinimo mokytoja Elena Namajuškaite, anglų kalbos mokytoju Juozu Kazėnu, istorike Brone Vildžiūnaite) retsykiais bendraująs iki šiol. Pasak buvusio šios mokyklos abituriento Jono Brundzos, jie prisimeną pirmąjį 14-osios vidurinės mokyklos direktorių Marcelijų Žiūraitį. Nors dėl neįprastos tais laikais inteligentiškos M.Žiūraičio barzdelės mokiniai jį vadino ožiu, tačiau iš tiesų tai buvo aukštos vidinės kultūros pedagogas, rusistas. Jis tais pokario metais priimdavo ir "neaiškių" šeimų iš aplinkinių kaimų vaikus, kurie, apgyvendinti pas gimines Aleksote, taip išvengdavo tremties į Sibirą. Direktorius buvo vegetaras, puikiai grojo smuiku. Beje, M.Žiūraičio sūnus Algis tuo metu jau buvo Lietuvos operos ir baleto teatro dirigentas, o 1960 m. tapo Maskvos didžiojo teatro dirigentu, buvo vedęs garsiąją dainininkę Jeleną Obrazcovą. A.Žiūraičio dukra Audronė – žinoma muzikologė.

14-osios vidurinės mokyklos istorikė Bronė Vildžiūnaitė – buvusi žymaus poeto Vytauto Mačernio mylimoji. Priminsime, kad 23 metų V.Mačernis žuvo 1944 m. nuo sprogmens skeveldros. Jaunuoliai buvo sutarę tuoktis 1943 m. rugpjūtį, tačiau tąkart jaunieji Vilniuje, kur studijavo, nesusitiko. Tylos siena atsitvėrusi Vilniuje dabar gyvenanti itin garbaus amžiaus sulaukusi poeto mylimoji niekada nepasakojo apie jos ir Vytauto santykius. Tačiau Maironio lietuvių literatūros muziejui yra perdavusi daug vertingų eksponatų, susijusių su V.Mačerniu.

Buvusi fizinio lavinimo mokytoja, tautinių šokių būrelių vadovė, entuziazmu, noru bendrauti trykštanti Elena Namajuškaitė prieš kelerius metus peržengė 90-mečio slenkstį. Įsimintinos ir lituanistės, plačios erudicijos inteligentiškosios Nijolės Vaitiekūnaitės-Blažėnienės, pradinių klasių mokytojos Aleksandros Nickutės, matematikės Irenos Vaicekauskaitės ir kitų pedagogų, kurie stovėjo prie 14-osios vidurinės mokyklos lopšio, asmenybės.

Iki šiol neaišku, kas iškils mokyklos praeitį dar menančioje vietoje, o štai netoli mokyklos sovietmečiu gyventojų pasodinto parkelio vietoje (priešais "Maxima" bazę), kur jau dabar dūzgia technika, turėtų iškilti "Škodos" centras ir kiti komercinės paskirties pastatai. Dar toliau, Šeštokų gatvės link, už Teniso centro, bus statomas gyvenamųjų namų kvartalas, tvarkomas parkelis, kuris bus patrauklus ir naujakuriams, ir seniesiems šios vietovės gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Violeta

Violeta portretas
Ieskau mokytojos Dalios Jarmalaviciutes...gal kas zino jos kontaktus..aciu!

virginija

virginija portretas
Baigiau mokyklą 1975 m. , atpažįstu savo mokytojų veidus.Mokytoja Vildžiūnaitė buvo mano istorijos mokytoja, o paminėtas komentaruose Šarūnas buvo griežtas braižybos mokytojas, suprakaitavę rašydavom rašalinėm plunksnom gražias raides...Mokytoja Namajuškaitė buvo begalinė sporto entuziastė, jos pamokų praleisti buvo nevalia, tik dabar su dideliu dėkingumu Jai suprantu, ką reiškia judėjimas žmogaus organizmui. apie direktorių Žiūraitį esu girdėjusi iš savo mamos, ji taipogi baigė šią mokyklą, kuri man labai miela, mokykliniai prisiminimai patys geriausi.Berods, nuotraukoje yra ir inspektorius Sabaitis su žmona.O bibliotekininkė Kazlauskaitė buvo laabai griežta, netgi piktoka, kiekvieną sugražintą knygelę atidžiai peržiūrėdavo ,ar nesutepta, neišplėšti lapai. Saugodavom tas knygas, aplenkdavom laikraštiniu popieriumi, kad nesuteptume, rankas plaudavau prieš imdama rankon, be knygos neužmigdavau...Dėkoju už straipsnį.

sesuo

sesuo portretas
Ačiū Virgai, mano sesers klasiokei, kuri parašė apie mūsų mokyklą. Labai įdomu ir graudu. Jei neklystu, viršutinėje eilėje ketvirtas tamsus veidas piešimo mokytojo Šarūno, tikro menininko, santūraus, papasakojusio apie Egipto piramides; centre šviesioji inteligentiškoji lietuvių k. mokyt.Blažėnienė, pasakojusi apie savo kursiokus A.Baltakį , A.Maldonį...
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių