Quantcast

Skverui prie funikulieriaus – garsaus filosofo vardas

Kaune gyvenusio žymaus filosofo Emmanuelio Levino atminimo įamžinimu besirūpinantys filosofijos studentai pagaliau buvo išklausyti. Jų prašymu bevardis skverelis, esantis A.Mickevičiaus ir Putvinskio g. sankirtoje, greičiausiai bus pavadintas E.Levino vardu.

Kaune gyvenusio žymaus filosofo Emmanuelio Levino atminimo įamžinimu besirūpinantys filosofijos studentai pagaliau buvo išklausyti. Jų prašymu bevardis skverelis, esantis A.Mickevičiaus ir Putvinskio g. sankirtoje, greičiausiai bus pavadintas E.Levino vardu.

"E.Levinas yra neabejotinai iškiliausias, iš Lietuvos kilęs filosofas, visuotinai laikomas vienu svarbiausių XX a. prancūzų mąstytojų. Žinomų su E.Levinu susijusių vietų Kaune nėra daug. Nėra tiksliai žinoma mokykla, kurioje jis mokėsi, taip pat nėra tiksliai nustatyta, kurią sinagogą jis lankė. Dvi vietos, reikšmingai susijusios su E.Levinu bei jo šeima, yra dabartinė Spaustuvininkų g. ir dabartinė A.Mickevičiaus g. Šiose gatvėse sukosi visas Levinų šeimos gyvenimas", – rašoma liepos 14 d. kreipimesi į Kauno savivaldybę.

Dokumento iniciatoriai Lietuvos filosofijų draugija, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Filosofijos katedra, VDU socialinės ir politinės teorijos katedra, Kauno technologijos universiteto Filosofijos ir psichologijos katedra, VDU filosofijos studentų draugija "Agora" prašo skverui prie Žaliakalnio funikulieriaus suteikti E.Levino vardą ir numatyti vietą paminklui, kurį jie pastatys savo lėšomis.

Prieš metus buvo prašyta E.Levino vardą suteikti skverui, esančiam prie Spaustuvininkų g., tačiau minėtam sklypui yra grąžintos nuosavybės teisės.

Anot Kauno miesto tarybos nario, Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupės nario Donato Večerskio, užmiestyje esanti E.Levino g. tikrai nėra pakankama šio garsaus pasaulio filosofo atminimo reprezentacija.

"Kaunas turi turėti gyvą savo istorijos papasakojimą. Ir tas pasakojimas neatsiranda iš niekur, jis gimsta iš saugojimo ir kūrimo. Tokie iškilūs pasaulinio lygio mąstytojai, koks buvo ir buvo E.Levinas, turi būti įtraukti į istoriją – Kaunas buvo ir yra protingų žmonių miestas", – sakė D.Večerskis.

Jis pabrėžė, kad frakcija "Vieningas Kaunas" labai palaiko šią idėją ir skvero vardui neturėtų kilti problemų.

"Palaikome šią filosofų iniciatyvą, nes matome, kad ji nesibaigs tik pavadinimo skverui suteikimu. Šį skverą matome kaip vieną iš elementų. Turime atrasti, sukurti skirtingus Kauno istorijos maršrutus mieste: medinės architektūros, modernizmo architektūros, akademiniam bei meno pasauliui svarbių vietų, fortų sistemos, žydų atminimo ir t.t. Taip ne tik turistai, bet pirmiausia patys kauniečiai pajus, kad gyvena unikaliame mieste", – teigė D.Večerskis.

Pasak jo, sprendimas dėl E.Levino skvero turėtų būti priimtas jau rudenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Esmė

Esmė portretas
Kokia kvailyste.... Tai gal galima rasti garsių žmonių, kurie kasdien trepsejo tomis gatvelemis??. Kad ir šviesios atminties prof. Dr. Stefanija Gruodyte, Kauno infektologų mokyklos kūrėja. Ji gyveno savo namelyje Putvinskio gatvėje ir kiekviena miela diena dar būdama 80+ metu keliaudavo funikulieriumi aukštyn i Infekciniu ligų ligonine .Gydyti ir mokyti. Daug kas ją dar prisimena kaip puikia gydytoja ir pedagogė, o taip pat ir nuostabu žmogų. Gaila, kad nei buve studentai , nei buve pacientai nesusivokia ir nenumina iki savivaldybes su pasiūlymu.

beieškant

beieškant portretas
teisybės ,tame skvere prieškariu ir pokariu buvo Borisovičių namas ir sklypas , prieš įrengiant skverą ,apie praeito amžiaus aštuntą dešimtmetį , namas buvo nugriautas Borisovičiams suteikus butus Laisvės al., paskutiniai šios šeimos palikuonys buvo žinomi architektai ,brolis ir sesuo Petras ir Morta Borisovičiai ...........

Sopis

Sopis portretas
Vieni manai ir bergai... Klanas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių