Quantcast

Skambūs pažadai subliuško: snarglinės klesti

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nuo Naujųjų alkoholiu nebegalės prekiauti degalinės. O kaip laikosi pseudobarai? Prieš porą metų savivaldybė juos buvo užsimojusi sutramdyti, tačiau skambūs pažadai skiriasi nuo tikrovės: gyventojai ir toliau kenčia nuo naktinių girdyklų.

Uždarymo nesulaukė

"Vadinasi kavinė-baras, bet iš tikrųjų – snarglinė, kaip žmonės vadina. Nuolat vietiniai vyrai renkasi naktimis ir gali apsisnargliavę sėdėti iki paryčių. Normalūs žmonės naktį miega, o dieną čia užeina nebent pavalgyti", – skundėsi į redakciją paskambinusi netoliese gyvenanti Aldona (pavardė redakcijai žinoma). Moteris atvira – M.Riomerio g. 1A įsikūrusioje kavinėje-bare "Nibrė" labai dažnai naktis leidžia ir į alkoholio liūną paniręs jos sūnus.

"Aplink gyvena daugiausia pensininkai, senos motinos, kurių sūnūs mirksta naktimis tame bare. Tai vieta jauniems vyrams alkoholikams. Privažiuoja ir su mašinomis ten. Nežinau, ar jie vairuoja blaivūs, ar ne, bet kam pritrūksta alkoholio, čia renkasi", – pasakojo moteris.

Anot jos, kavinėje yra dvi didelės salės, kur rengiami pietūs pagal užsakymus, įvairūs pobūviai, o šiaip dienomis žmonės atvažiuoja pietauti. "Naktį tos salės uždarytos, o ta alinė – maža patalpėlė, kur yra du stalai, kėdės ir bufetininkė, kuri pardavinėja alkoholį tiems alkoholikams", – skausmingai ištarė Aldona.

Moteris pamena, kad būta kalbų uždaryti šią įstaigą, juolab kad per rengtus patikrinimus esą nustatyta, kad klientai alkoholį ir namo išsineša. "Ir mano sūnus ten prisigėręs dar 7,5 proc. stiprumo alaus bambalį namo parsineša ir geria. Jeigu to baro nebūtų, tie vietiniai alkoholikai naktį tikrai neitų ieškoti išgerti į naktinius taškus kur nors Kalniečių ar Šv.Gertrūdos gatvėse", – svarstė kaunietė

Pasak jos, prie baro pasitaiko ir muštynių – jos sūnus sykį taip pat buvo grįžęs su mėlynėmis.

"Jie vieni kitus pažįsta, draugai, kai vienas neturi už ką, kitas vaišina, bet kai prigeria, tai visko būna. Buvo ir policija ne kartą atvažiavusi", – tikino Aldona.

Nevykę bandymai

Savivaldybės specialistai žino, kad ši kauniečių įvardyta vieta jau ne kartą buvo pakliuvusi pareigūnų akiratin ir gyventojai kaimynyste su šia kavine-baru tikrai nesidžiaugia, tačiau trodo, kad praėjusios kadencijos politikų bandymai pažaboti naktinėmis girdyklomis pramintas įstaigas nuėjo veltui.

2013 m. lapkritį 24-iuose Kauno pseudobaruose uždrausta nuo 22 val. prekiauti alkoholiu. Atsižvelgta į policijos, seniūnijų ir bendruomenių išsakytą poziciją dėl nuolat vykstančių viešosios tvarkos pažeidimų prie tų naktinių barų, kuriuose parduodami alkoholiniai gėrimai išsinešti. Tikėtasi, kad tarybos priimti suvaržymai naktinėms girdykloms padės policijai mieste palaikyti tvarką, tačiau Kauno verslininkai, netekę teisės alkoholiu prekiauti naktį, kreipėsi į teismą.

Nuo 2009 m. sausio 1 d. pakeitus Alkoholio kontrolės įstatymą, buvo uždrausta prekyba alkoholiniais gėrimais naktį (nuo 22 iki 8 val.) alkoholinių gėrimų parduotuvėse. Viešojo maitinimo įstaigose (kavinėse, baruose, restoranuose) prekyba alkoholiniais gėrimais galima visą parą, išskyrus alkoholinių gėrimų pardavimą po 22 val. išsinešti. Tačiau verslininkai pradėjo kurti viešojo maitinimo vienetus, vadinamuosius taškus, kurių pagrindinis tikslas – parduoti alkoholinius gėrimus naktį.

Mielaširdingas barui

Savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėja Rasa Palevičienė patvirtino, kad 2013 m. lapkritį taryba buvo nusprendusi riboti prekybos alkoholiu laiką 24 naktiniais barais pasivadinusioms įstaigoms, tarp jų – ir kavinei-barui "Nibrė" M.Riomerio gatvėje.

"Kokia dabar yra situacija, nepasakysiu, nes visi tie atvejai dėl naktinių barų, kuriems bandyta apriboti prekybą alkoholiu, atsidūrė teismuose. Didžiąją dalį teismų, mano žiniomis, savivaldybė yra pralaimėjusi", – sakė R.Palevičienė. Jis pati teismuose nedalyvavo, tad dėl tikslesnės informacijos pasiūlė kreiptis į savivaldybės Teisės skyrių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nibre

Nibre portretas
prekiavom ir prekiausim kada panoreje niekas musu neuzdarys nes durni politikai musu yra

Snargline

Snargline portretas
Uzdaryt nahui tokias supistas myzalynes kur smirda pastoviai reikia isvalyt kauna nuo siuskliu !!!!!

Matjošaiti

Matjošaiti portretas
Gelbėk tautą.Naikink girdyklas , prašau.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių