Quantcast

Šimtmečio koncerte – garbės piliečio regalijos žaibiškai išgarsėjusiam kauniečiui

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio išvakarėse tūkstančiai kauniečių rinkosi į koncertą, skirtą šiam svarbiam jubiliejui.

Garbingas apdovanojimas

Koncerto „Aš – dalis tavęs!“ metu Vytauto Didžiojo universiteto profesoriui Liudui Mažyliui įteiktos Kauno miesto garbės piliečio regalijos.

"Dviguba garbė apdovanojimą atsiimti "Žalgirio" arenoje", – sakė L. Mažylis, nuo savo kaklo nuėmęs ir aukštai iškėlęs "Žalgirio" šaliką.

Paklaustas, apie jausmą tapti miesto garbės piliečiu jis teigė, kad tai labai sunkus klausimas. "Jausmai – dvejopi, nes esu narys pirmosios Kauno miesto deputatų kadencijos, kuri ir įsteigė Garbės piliečio apdovanojimus", – portalui kaunodiena.lt sakė L. Mažylis.

Jis kuklinosi, kad nėra vertas atsidurti šioje "garbingų žmonių galerijoje", kaip pavadino Kauno miesto garbės piliečių sąrašą.

Kauno miesto garbės piliečio vardas suteikiamas asmeniui už aktyvų Kauno miesto vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje savo darbais ir veikla meno, mokslo, kultūros, sporto, visuomeninėje ar kitose srityse, taip pat už svarų indėlį kuriant Kauno miesto gyventojų kultūrinę, ekonominę, socialinę ir dvasinę gerovę.

L.Mažylis pernai kovo 29 d. Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve atrado kol kas vienintelį žinomą iš Vasario 16-osios akto originalų. Juo pasauliui paskelbta apie Lietuvos nepriklausomybę. Kitų šio akto originalų likimas nežinomas.

Sprendimą L.Mažyliui suteikti miesto Garbės piliečio vardą, priėmė pernai. 

Apdovanojo ir organizacijas

Vieną patriotinę ir įkvepiančią dainą keičiant kitai  taip pat buvo paskelbti ir pagerbti penkių iškilių nominacijų laureatai.

Nominacijoje "Laisva šalis" apdovanojimas skirtas viešajai įstaigai „Sugiharos fondas – diplomatai už gyvybę“, kurios iniciatoriai sutelkė intelektines pastangas ir lėšas tam, kad Lietuvoje būtų įamžintas daugybę žydų išgelbėjusio Japonijos diplomato Čiunės Sugiharos atminimas, o kartu ir puoselėjama tolerancija, gerumas ir teisingumas.

Už istorijos įprasminimą apdovanojimas skirtas per LRT rodomos laidos "Nacionalinė ekspedicija" kūrybinei grupei.

Kaunietė Irena Slušnienė apdovanota už begalinę meilę ir pasiaukojimą vaikams, kuriems reikia meilės, šilumos ir namų. Moteris šiuo metu globoja septynis vaikus.

Įstaigai "Investuok Lietuvoje" Kaunas dėkingas už užsienio investicijų bumą regione, o Lietuvos šaulių sąjunga, skiepijanti patriotizmą ir suteikianti pilietinės savigynos pagrindus, apdovanota nominacijoje "Stipri šalis".

Gimė iš svajonės

Šventę vedė Ignas Krupavičius ir Eglė Kernagytė-Dambrauskė.

100-metį Kaunas pasitiko su šalies himnu, kurį sausakimšai arenai atlikti padėjo Merūnas Vitulskis.

Vienų atliekamos dainos griebė už širdies ar alsavo ryžtu, pavyzdžiui, Justės Arlauskaitės-Jazzu,  Jurgos Šeduikytės, „El Fuego“, Ieva Zasimauskaitė, o kitos ovacijų sulaukė dėl kitokio požiūrio į istoriją. „Šventinio bankucheno“ "Lietuvos istorijos repas" gerbėjų turi visose amžiaus grupėse.

Povilas Meškėla garsiai ir aiškiai priminė, kad "Mes - jėga", kuo vis mažiau abejojame. Jam, Romui Dambrauskui, Egidijui Sipavičiui, Monikai Linkytei ir kitiems pritarė Kauno bigbendas ir choristai.

Tarp dainų ir apdovanojimų kalbintas kaunietis kino režisierius ir prodiuseris Arūnas Matelis visiems palinkėjo tiesiog nebijoti svajoti. "Lietuvos valstybė taip pat gimė iš svajonės ir tikėjimo", – priminė A. Matelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Koncertas buvo puikus, o bambekliams- jiems viskas blogai, ko iš jų norėti jie sustabarėję.

sssss

sssss portretas
iš jo jau signatarą padarė - aš taip nesureikšminčiau fakto, kad rado daiktą, kuris jau buvo. archyvai tam ir yra, kad juose saugotų dokumentus o istorikai jais naudotųsi.

Kl

Kl portretas
Toks kaip Mazylis yra Lietuvos elitas.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių