Quantcast

Šilainių poliklinika kratosi V. Obelieniaus palikimo

Ne vienus metus Šilainių poliklinikai vadovavusio Vidmanto Obelieniaus imperija žlunga. Jo sudarytos sutartys teismo sprendimu naikinamos. Tačiau mediko artimieji nepasiduoda.

Protegavo artimuosius

Kauno apylinkės teismas patenkino Kauno savivaldybės prašymą pripažinti negaliojančiomis Šilainių poliklinikos ir bendrovės "DG ir Ko" jungtinės veiklos sutartis bei taikyti restituciją. Įdomu tai, kad 2012 m. pasirašytoms sutartims iš poliklinikos pusės atstovavo tuometis direktorius V.Obelienius, o faktiniu "DG ir Ko" direktoriumi, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) duomenimis, buvo V.Obelieniaus sūnus Gytis Obelienius, akcininke – buvusi V.Obelieniaus žmona Diana Obelienėnė.

Solidžias pajamas garantuojančių sutarčių Obelienių žinioje esanti bendrovė visai nenori prarasti. Kauno apylinkės teismo sprendimas jau apskųstas, o byla rašytinio proceso tvarka bus nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

Šių sandorių esmė, kad panoraminio odontologinio rentgeno įranga sutarties galiojimo laikotarpiu laikoma poliklinikos patalpose. Taip pat "DG ir Ko" nupirko magnetinio rezonanso tomografą ir jį pastatė Šilainių poliklinikos patalpose. Tačiau patalpos poliklinikai net nepriklauso.

Beveik 500 kv. m patalpos yra Kauno savivaldybės. Jos buvo perduotos Šilainių poliklinikai naudotis neatlygintinai. Tačiau poliklinikai perduotas turtas negalėjo būti išnuomotas ar kitaip perduotas tretiesiems asmenims.

Nepaisant šios nuostatos, V.Obelienius sudarė sutartį su sūnaus atstovaujama kompanija ir įklampino polikliniką "neterminuotam, maksimaliam 20 metų bendradarbiavimo laikotarpiui".

Ir dar sutarties priede buvo nurodyti partnerių įnašai. Atsižvelgiant į nustatytas partnerių įnašų dalis, pagal sutartį gautas pelnas skirstomas taip – poliklinikai 5 proc., o bendrovei "DG ir Ko" 95 proc.

Garantuotos pajamos

"Kauno diena" rašė apie šį gudrų planą, kurio apimčių galėtų pavydėti pats Ostapas Benderis. Preliminariais skaičiavimais, dėl šios sutarties poliklinika kasmet patiria apie 190 tūkst. eurų nuostolį, o G.Obelieniaus atstovaujama kompanija "DG ir Ko" uždirba.

Tokia sutartimi kiekvieną mėnesį garantuojamos pajamos. Magnetinio rezonanso procedūra yra teritorinių ligonių kasų kompensuojama paslauga pacientui. Iš teikiamų paslaugų gaunamas pelnas beveik be didelių nuostolių subyra į G.Obelieniaus kompanijos kišenę.

"Gauname pinigus iš teritorinių ligonių kasų ir atiduodame juos "DG ir Ko" bei dar mokame atlyginimus darbuotojams, kurie dirba magnetinio rezonanso aparatu", – sutarties įsipareigojimais stebėjosi Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.

Šiaip ten sudėtinga situacijas ir ilga melodija. V.Obelieniaus šeimyna ten daug visko buvo prikūrusi.

Jis apgailestavo negalintis viešai atskleisti, kokius tiksliai nuostolius patiria poliklinika, nes sutartyse yra pridėta tokių saugiklių, nuo kurių plaukai šiaušiasi. Vadovas tik užsimena, kad nuostoliai – didžiuliai. "Kitose gydymo įstaigose radiologija yra daugiausia pajamų ir pelno atnešanti veikla", – Šilainių poliklinikoje rastu palikimu dalijosi P.Kibiša.

 

Užsimenama ir apie tai, kad sutartis tarp Šilainių poliklinikos ir "DG ir Ko" – labai netipiška. Ją galima nutraukti tik dėl esminių pažeidimų arba šalių susitarimu susitariant dėl kompensacijos. O pastarosios – milžiniškos. Nereikėtų stebėtis, nes sutartis neterminuota arba galiojanti 20 metų.

Pažeidė įstatymus

Teisme pabrėžta ir dar viena šios galimos aferos detalė. Šilainių poliklinika iš esmės išvis negalėjo pasirašyti jungtinės veiklos sutarties. V.Obelieniaus pasirašyta sutartis atitinka viešojo pirkimo–pardavimo sutarties apibrėžimą. Jai sudaryti turėjo būti organizuojamas konkursas. Kadangi tai nebuvo padaryta, poliklinikos ir "DG ir Ko" sutartys sudarytos pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymą.

Šokiruoja V.Obelieniaus drąsa įtvirtinti paslaugos pirkimą iš su juo susijusios įmonės, tiksliau, asmeninės simpatijos atrankos būdu vadovas ėmė ir pasirinko sūnaus atstovaujamą kompaniją tiekėju, neorganizuodamas jokio viešo konkurso. Be to, Jungtinės veiklos sutartis buvo sudaryta 20 metų, kai Viešųjų pirkimų įstatymas numatė vos trejų metų terminą.

Kauno savivaldybės teisininkai įsitikinę, kad V.Obelieniaus sutartis pasirašė pažeisdamas visus įmanomus įstatymus. Tuometis poliklinikos vadovas V.Obelienius neturėjo Kauno miesto tarybos pritarimo. Netgi atvirkščiai. Kai buvo tvirtinamas Kauno Šilainių poliklinikos sveikatos priežiūros paslaugų ir infrastruktūros plėtros projektas, pabrėžta, kad savivaldybės patalpų, perduoti tretiesiems asmenims nevalia.

"Mes tikime, kad minima įmonė poliklinikoje veikė neteisėtai, nes savivaldybės taryba tam nebuvo davusi leidimų. Šiaip ten sudėtinga situacija ir ilga melodija. V.Obelieniaus šeimyna ten daug visko buvo prikūrusi. Šiai dienai teisme tik šie epizodai, tačiau jų yra gerokai daugiau", – situaciją vertino Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Gintaras Petrauskas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Administracijos direktorius neslėpė, kad maždaug metus mėgino susitarti su Obelienių klanu dėl išsiskyrimo ir išsikraustymo, tačiau jiems netiko toks pasiūlymas. "Mes pasiruošę ginti savo pozicijas, nes manome esantys teisūs. Savo vadovavimo laikotarpiu V.Obelienius Šilainių poliklinikoje tvarkėsi kaip savo ūkelyje ir leido tvarkytis savo šeimos nariams kaip savo ūkelyje", – buvusio poliklinikos vadovo palikimą vertino G.Petrauskas.

Milijoniniai įsipareigojimai

Kompanijos "DG ir Ko" atstovai, dėstydami savo argumentus, kuriais nesutinka su savivaldybės pozicija ir Kauno apylinkės teismo sprendimu sutartis pripažinti negaliojančiomis, bando dangstytis esą gyventojų interesais.

Apeliaciniame skunde Kauno apygardos teismui aiškinama, kad Šilainių poliklinika, atstovaujama V.Obelieniaus, ir "DG ir Ko" siekė sukurti bei teikti naujas paslaugas, įrengti modernų diagnostikos centrą su modernia įranga ir teikti paslaugas pacientams. Esą toks šalių tikslas atitiko Šilainių poliklinikos veiklą ir įsipareigojimus.

Tos pačios pozicijos laikosi ir tuomet sutartis pasirašęs buvęs poliklinikos vadovas V.Obelienius. "Viską, ką darėme, darėme pagal įstatymus. Daug metų buvo dirbama ir buvo viskas gerai. Nežinau, kodėl čia viskas apsivertė", – nedaugžodžiavo V.Obelienius. Plačiau komentuoti buvęs poliklinikos vadovas atsisakė, esą kol vyksta teisminiai ginčai to daryti nenorėtų.

Kompanijos "DG ir Ko" atstovai gana įžūliai išvis abejojo Kauno savivaldybės reikalu kištis į sutartį, kurios pati nepasirašė. Kompanija baksnoja į Šilainių polikliniką. Esą jei ginčo objektu tapusios patalpos negalėjo būti perduotos tretiesiems asmenims, savivaldybė turi papurtyti polikliniką, bet tik jau ne didįjį magnetinio rezonanso tomografą pastačiusią kompaniją.

Teismui V.Obelienius priminė, kad nutraukus sutartį trečiųjų asmenų iniciatyva, numatyta, kad partneriui "DG ir Ko" grąžinamas piniginis įnašas, proporcingas likusiam neįvykdytam sutarčių laikotarpiui.

Remiantis DNB banko duomenimis, minimos sutarties vertė – per 1,5 mln. eurų.

Atsikratoma palaipsniui

Tiesa, šiuo metu poliklinika neteikia tomografo paslaugų, kol teismas priims galutinį sprendimą. P.Kibiša patvirtino, kad teismo apribojimą tęsti magnetinio rezonanso tomografinį tyrimą kompanija "DG ir Ko" apskundė, tačiau jiems nebuvo leista atnaujinti teikiamų paslaugų.

Kratydamiesi aferistų etiketės "DG ir Ko" aiškina esą apie jungtinės veiklos užmojus savivaldybė žinojo dar 2011 m. ir tam pritarė. Tą patį tvirtina ir nepalankias poliklinikai sutartis pasirašęs V.Obelienius. Tačiau dokumento, pagrindžiančio veiklos teisėtumą, teismui nepristatė.

P.Kibiša turi ką kita sakantį dokumentą. "Prie bylų yra dokumentas, kuriame labai aiškiai ir imperatyviai nurodoma, kad patalpos negali būti perduodamos tokiai veiklai", – patikslino P.Kibiša.

Poliklinikos vadovas patvirtino Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus žodžius, kad atėjęs vadovauti šiai medicinos priežiūros įstaigai rado keistų, poliklinikai nenaudingų sutarčių. Dalis jų buvo nutrauktos, daliai leista baigtis natūraliai. Panašiai kaip ir su byloje minima panoraminio odontologinio rentgeno įranga – sutartis baigėsi, todėl ginčų dėl jos nebėra.

Poliklinikoje yra dar vienas V.Obelieniaus laikų įrenginys – mažasis tomografas. Jam sutartis baigiasi šių metų paskutinę dieną. "Mes pasitarėme su teisininkais ir supratome, kad ją nutraukti anksčiau mums kainuotų daugiau rūpesčių bei pinigų. Geriau leisti jai natūraliai baigtis, nors ji nėra palankiausia poliklinikai", – laikydamasis sutartyje numatytų konfidencialumų paliudijo P.Kibiša.

Paulius Kibiša/Akvilės Snarskienės nuotr.

Ieškos tomografo

Iš esmės niekas nesiginčija – magnetinio rezonanso tomografinis tyrimas labai populiarėja ir poliklinikai yra reikalingas. P.Kibiša neslepia ketinimų, ateityje teikti šią paslaugą poliklinikos pacientams.

"Kauno poliklinikai, kurios dalis yra Šilainių padalinys, be jokios abejonės reikalingas tomografas. Prieš 20 metų manyta, kad Lietuvai užteks vieno magnetinio rezonanso tomografo, o dabar vien Kaune yra penki ir jie yra apkrauti. Pats tyrimas geras vien tuo, kad nėra radiacinės spinduliuotės. Plečiasi ir didėja tokio tyrimo poreikis", – dėstė Šilainių poliklinikos vadovas.

Vadovas pabrėžė, kad poliklinikos nedomina "DG ir Ko" kompanijos pasirinkto gamintojo magnetinio rezonanso tomografas. "Šis yra kinietiškas ir vienintelis toks ES. Teks grįžti prie klausimo apie magnetinio rezonanso tomografo įsigijimą – naują, tvarkingą, iš visame pasaulyje pripažintų gamintojų ir tiekėjų", – ateities planus dėstė P.Kibiša.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ale tai tu matai

ale tai tu matai portretas
ne visi komentarai skelbiami.Taip jau buna,kai teisybe akis bado,o kazkam i kisene vis nubyra

Rytis K.

Rytis K. portretas
o atsakomybe? turbut jam nereiks aysakyt uz visa tai

Ruonis

Ruonis portretas
nu ir roža
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių