Quantcast

Senasis Laisvės alėjos grindinys: koks jo likimas?

Antrasis pagrindinės pėsčiųjų gatvės rekonstrukcijos etapas kauniečiams sukėlė daug klausimų. Miestiečiai domisi, ar bus išsaugotas Laisvės alėjoje atkastas istorinis grindinys ir ar neteks naktimis vaikščioti tamsoje.

Kilo diskusijos

Prasidėjusi Laisvės alėjos rekonstrukcija patraukė miestiečių dėmesį. Sunkiasvorė technika jau kelias savaites ardo sovietines plyteles, o po jomis atrastas senovinis grindinys, grįstas akmenimis. Iš karto pasipylė diskusijos, ar ši istorinė detalė bus išsaugota.

"Laisvės alėja atnaujinama, gražėja, tampa šiuolaikiška. Naujos medžiagos, nauji surišimo būdai, liukų, kanalizacijos griovių dangalai. Ar susimąstėte, kauniečiai, kas po tomis moderniomis plokštėmis? O ten sluoksniai asfalto, žvyro, smėlio ir gražiai sudėtas grindinys. Taip, tai senasis Laisvės alėjos grindinys. Nepraleiskite progos, pasimėgaukite senuoju keliu, dailiai sudėtu akmeniniu grindiniu, buvusiu dar prieš konkę (arklio traukiamas vežimas – red. past.)", – socialiniame tinkle "Facebook" rašė kaunietis Antanas N.

Po šiuo įrašu užvirė diskusija, kad rengiant Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektą, turėjo būti numatyta vietomis atidengti istorinį grindinį, jį įkomponuoti į naują.

"Jei rekonstrukcijos projektą būtų ruošę tikri architektai, miesto patriotai, sugebėtų tą grindinį įkomponuoti gabalėliais. Būtų ir gražu, ir istoriškai teisinga. O dabar tik kiniškos dulkių spalvos, per metus lūžtančios plokštės. Žodžiu, nykus šiukšlynas ir miestas praradęs veidą", – savo poziciją išreiškė Vida V.

"Kad kokį fragmentą uždengtų stiklu su amžiaus nuoroda – būtų nuostabu. Tai parodytų mūsų istorinį išprusimą ir pagarbą visiems, kūrusiems Laisvės alėją", – toliau diskutavo Antanas N.

Kiti interneto naudotojai keikė paveldosaugininkus, kad šie neįpareigojo rangovų išsaugoti atidengto akmeninio grindinio. Anot jų, dabar istorinis grindinys bus išdraskytas, o kartu pažeista ir senuosius laikus menanti Kauno linija.

Negi visą laiką tamsiuoju paros metu pėstieji turės vaikščioti tamsoje? Atkarpa tikrai nemaža, tad tokią vietą palikti be apšvietimo labai nesaugu.

Grindinį naudos kitur

Šiuo metu senojo grindinio atkastose Laisvės alėjos dalyse jau beveik nematyti. Ko gero, ryškiausiai akmeninis kelias buvo matyti prie centrinio pašto, tačiau dabar čia pasitinka tik smėlis. Akmeninis kelias šioje vietoje jau išardytas. "Kauno diena" pasidomėjo, kur senieji Laisvės alėjos akmenys bus naudojami.

"Atkastas lauko akmenų grindinys inventorizuojamas, ardomas ir dalis jo išvežama Vilties gatvės rekonstrukcijai, kita dalis į S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą saugoti", – komentavo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Aukštojoje Fredoje esančioje Vilties gatvėje atkuriamas grindinys toks, koks buvo seniau. Kita dalis akmeninio grindinio kol kas nebus naudojama, tačiau jis nebus sunaikintas.

Tamsoje skendės

Kauniečiams nerimą rekonstruojamoje Laisvės alėjos dalyje kelia ir apšvietimas. Šiuo metu demontuoti apšvietimo stulpai, todėl žmonės bijo visą rekonstrukcijos laiką likti be šviesos.

"Kiek girdėjau, Laisvės alėją rekonstruos dvejus metus. Eidamas pastebėjau, kad nėra stulpų, visos lempos išardytos. Negi visą laiką tamsiuoju paros metu pėstieji turės vaikščioti tamsoje? Atkarpa tikrai nemaža, tad tokią vietą palikti be apšvietimo labai nesaugu", – dėstė susirūpinęs kaunietis Robertas.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas A.Pakalniškis ramino miestiečius ir tikino, kad tamsoje pagrindinė pėsčiųjų gatvė tikrai nebus palikta.

"Šią savaitę planuojama sumontuoti laikinas apšvietimo atramas. Tamsoje tikrai neskendėsime. Tai įpareigoti atlikti statybvietę valdantys rangovai", – sakė specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nuo šiol vadinsis "Made in china Alėja" ir subyrės per metus.

ALGIS

ALGIS portretas
Rašo ...''grindinys nebus sunaikintas'' ..., nes bus išvogtas .

nino

nino portretas
kur gali dingti,Bus kaip su Parodos kalno akmenimis Naktimis nešiojo,vežiojo kas netingėjo Kas liko vežė i aerouosto teritpriją saugoti Gal kas galėų pasakyti kiek ten dar liko
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių