Quantcast

Seime iškilo klausimas, ar apskritai reikalingas Lietuvos zoologijos sodas

  • Teksto dydis:

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje trečiadienį vyko diskusija dėl Lietuvos zoologijos sodo skelbiamų viešųjų pirkimų. Komiteto pirmininko Kęstučio Mažeikos žiniomis, konkursas, kuris skirtas pirkti projektavimo ir statybos darbus ir pagerinti gyvūnų gyvenimo sąlygas, gali būti sustabdytas dėl to, kad buvo pritaikytas konkrečioms įmonėms. Jeigu projektas nepavyks, iškeltas klausimas, ar Lietuvai išvis reikalingas zoologijos sodas.

K. Mažeika Eltai jau antradienį sakė, kad gauta „signalų iš įvairių pusių“, jog darbai šiemet nebus pradėti, nes galimai neįvyks šiuo metu paskelbti viešieji pirkimai. Jo teigimu, informaciją, kad konkurso sąlygos galimai surašytos konkrečioms įmonėms, jam Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė atskleidė susitikimo metu. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba Eltai patvirtino, kad yra gavusi informacijos apie šį konkursą ir ją šiuo metu vertina.

Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas posėdyje teigė tikintis, kad konkursas vis dėlto įvyks.

„VPT tyrimo raštą gavome, kad jie tyrimą dėl apimties ir visko baigs balandžio 24 d. VPT laukia teismo nutarties, kuris nagrinėja kitų kompanijų pretenzijas. Po to pirkimų konkursas tęsis. Visi mus pretenzijuoja, aiškina, į kokius objektus projektą skaidyti“, – kalbėjo A. Didžiokas.

Aurimas Didžiokas/Elijaus Kniežausko nuotr.

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas posėdyje sakė, kad į sodą buvo labai mažai investuojama, ir iš vieno pažangiausių, koks buvo atidarymo metu, jis šiuo metu „tikrai nebe tame sąraše“.

„Europinio projekto tikslas – išspręsti daugelį klausimų, susijusių su gyvūnų gerove, bet taip pat ir geriau pritaikyti lankymui“, – sakė M. Norbutas.

Pasak viceministro, kadangi projektas didelis, žaidėjų interesai taip pat dideli.

„Dėl pačių pirkimo sąlygų yra įvairių nuomonių, dėl to tikrai sveikintina, kad VPT tikrina sąlygas – tai irgi yra apsidraudimas. Tenka tik apgailestauti, kad kai vienas ar kitas pirkimas paduodamas į teismą, VPT, matyt, saugodama savo reputaciją, nepateikia išvados, kol nėra teismo sprendimo“, – komentavo viceministras.

K. Mažeikos teigimu, komitetas iš ataskaitų netgi negali sužinoti, kiek darbuotojų dirba 2 mln. eurų apyvartą turinčioje įstaigoje.

Viceministras M. Norbutas sakė, kad mažiau nei 500 eurų gaunantys darbuotojai zoologijos sode dirba itin sunkų darbą.

„Tai jautrus klausimas. Be jų indėlio negalime pateikti analizės ir nuomonės ir dėl įstaigos valdymo keitimo. Kiek žinau, daugiausia dėmesio skiriama europinio projekto klausimui, nes jeigu jo negalima įvykdyti, kyla klausimas apskritai, ar reikalingas zoologijos sodas. Tai, iš esmės, yra išlikimo klausimas“, – perspėjo M. Norbutas.

Komiteto narys Linas Balsys klausė, koks viso šio svarstymo tikslas.

„Reikia pasiruošti deramai. Tokios ataskaitos, kurią gavome, neužtenka. Ją paskaičius, direktoriau, teigiate, kad didžiausia problema – maisto trūkumas gyvūnams. Čia dabar? Jums trūksta maisto? Tada tikrai svarstykim, ką daryti ir su zoologijos sodu, ir su direktoriumi. Tai gal nueiti nupirkti maisto“, – stebėjosi L. Balsys.

Linas Balsys/ K. Kavolėlio (BFL) nuotr.

ELTA primena, kad VPT direktorės viešųjų ryšių patarėja antradienį sakė, jog tarnyba dar atlieka konkurso vertinimą, kurį netrukus baigs. Iki to laiko tarnyba oficialiai komentuoti negali. Juo labiau, kad dėl šio konkurso teismui pateikti dviejų kitų šalių ieškiniai.

Zoologijos sodo komplekso (pastatų ir voljerų) projektavimo ir statybos darbų pirkimo konkurso vokų su pasiūlymais atplėšimas numatomas balandžio 16 d.

Iki 2020 metų pradžios planuojamam atlikti zoologijos sodo atnaujinimui skirta 11,584 mln. eurų, iš jų – 9,847 mln. eurų Europos Sąjungos regioninio plėtros fondo lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Seimunus iskelti i zoologijos soda, soda i seima ,maitinti uz seimunu algas ir vezioti seimunu masinom i ekskursijas po pasaulio zoo sodus semtis patirties ,seimunusir vistu lesalu. zoo sode maitinti kaciu ,sunu maistu

Susivokit

Susivokit portretas
Na zoo sodas tai tikrai nereikalingas, nes pagal gyvenimo salygas tai net ne zoo sodas o konclageris laukiniams gyvunams nukankinti. Ne korupuotam ubagyne tokius objektus laikyti. Kur ta erdve atsilaisvinusi butu panaudota cia kitas klausimas, kuri miestieciai aktyviai turetu sekti. Jusu islepintu vaikuciu pramogeles NIEKADA nebus svarbesnes uz kitu gyviu kancias.

šančiokas

šančiokas portretas
Turiu jausma,kad čia matijošaičio interesai.Pas tą išsigimėlį jokių vertybių nėra,išskyrus pinigus.Kaip aplamai tokios mintys kylą?Jums ką,vietos mažai Kaune savo statyboms?Ar sutiktumėt zoosodo vietoje įrengti parką miestiečiams?Su įsipareigojimais kokius 150 metų jo neliesti? Tikrai ne,nes jūs ...........
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių