Quantcast

Savivaldybės butas – triukšmingoms orgijoms

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Daugiabučio, esančio M.Riomerio g. 3,  gyventojai stengiasi iš tolo apeiti vieną savivaldybės butą. Neprognozuojami jaunuoliai niokoja turtą, o tikrieji nuomininkai jau seniai gyvena užsienyje.

Primena košmarą

M.Riomerio g. 3-iajame daugiabutyje savivaldybei priklausantis butas jau mažiausiai trejus metus virtęs triukšmingų vakarėliu epicentru. Butas oficialiai suteiktas socialiai remtinai kaunietei, tačiau ji jau senokai dirba užsienyje, o bute siautėja neaiškios kompanijos. "Kauno diena" prieš trejus metus rašė apie čia dūžtančius langus, tačiau padėtis nepasikeitė.

Kaimynų paklausus apie šį socialinį būstą, jie pasakoja košmaro vertas scenas. Nuolatinis triukšmas, muštynės, turto niokojimas, grasinimai – tai tik krislelis to, kas nuolat vyksta Kauno savivaldybei priklausančiame bute.

Namo gyventojai prašo vardų neįvardyti, nes baiminasi konfliktiškų jaunuolių išpuolių.

"Baisu čia, durys sulaužytos, gaujomis eina vagys, valkatos. Kai be jų gyvenome, niekada taip nebuvo. Nuo jų kenčia visi kaimynai. Naktį triukšmas, mušasi, buvo ir automobilius apgadinę. Čia yra mums Dievo nelaimė. Jei gyvenime kažką blogo padarėme, dabar atkentėti turime. Iš kur tokių žalčių atsiranda", – emocingai kalbėjo prie namo sutikta gyventoja.

Jos žodžius patvirtino ir kiti kaimynai. Pasak jų, dažniausiai dieną butas būna tuščias arba jo gyventojai giliai miega. Viskas pasikeičia naktį, ypač savaitgaliais – prasideda vakarėliai.

"Aš juos vadinu banditų banda. Kadangi savivaldybės butas pirmame aukšte, jie pro langus lipdavo, jei jų ieškodavo policija. Muzika nuolat trinksi. Aplinkiniams kaimynams ramybės nėra. Naktį viskas prasideda, tai dieną, matyt, vogti eina, nes juk kažką valgyti reikia, o nedirbantys žmonės", – svarstė kita namo gyventoja.

Ji neatmetė tikimybės, kad šiame bute nesvetimas ir narkotikų skonis, nes ne kartą teko matyti laiptinėje apsvaigusius jaunuolius. Vos tik pradėjus fotografuoti savivaldybės buto langus, prie "Kauno dienos" žurnalistų prisistatė pusamžis vyras, kuris patvirtino namo gyventojos žodžius.

"Aš kitame name gyvenu, bet žinau, kad šitame bute negeri dalykai darosi. Iš Kauno rajono kažkokia mergina buvo atvažiavusi, tai lyg ją čia laikė uždarę. Ir narkotikus vartoja, tad tikrai visas rajonas apie šį butą žino", – tvirtino pro šalį ėjęs vyras.

Vieną dieną į duris pasibeldė ir Marijampolės policijos pareigūnai. Jie ieškojo dingusios merginos ir įtarė, kad ji apsistojo minėtame bute.

Niokojamas turtas

Šio socialinio buto gyventojai siautėja ir laiptinėje: šlapinasi ant kilimėlių, laužo durų spynas, daužo langų stiklus.

Po vienų muštynių savivaldybės buto durys tapo lyg po karo, apie kojų spyrius byloja gana dideli įlenkimai. Kliuvo ir gyventojų sandėliukams.

"Kaimynų, kurie rūsyje laikė dviračius, sandėliukų durys buvo išlaužtos, pavogti daiktai. Namas nerenovuotas, dauguma gyventojų svarsto apie renovaciją, tačiau neapsimoka nieko tvarkyti, nes tie laukiniai vis tiek viską sugadins", – tikino socialinio buto kaimynai.

Kažkuris iš savivaldybės buto dabartinių gyventojų buvo išsinuomojęs automobilį, tačiau po tarpusavio konfliktų dužo transporto priemonės stiklai. Kaimynai stebėjosi, kaip tokiems asocialiems jaunuoliams iš viso leidžia nuomotis automobilius.

"Buvo atėjęs tos įmonės vadybininkas. Tai stebėjausi, kaip jie duoda tokiems mašiną. Pasakiau, kad tas automobilis čia kurį laiką išdaužytais langais stovėjo kieme", – pasakojo moteris.

Skundų gausa

Ne kartą gyventojai pagalbos bandė prisikviesti bendruoju pagalbos telefonu 112, tačiau atvykę pareigūnai problemos neišspręsdavo, nes įsisiautėjęs jaunimas jų neįleisdavo į butą.

Tiesa, pastaruoju metu gyventojai pavargo skųstis, nors orgijos tęsiasi ir toliau.

"Pareigūnai pasakydavo, kad į butą įeiti patys neturi teisės. Kreipiausi į savivaldybės Turto skyrių, tepasakė, kad jie nuomą moka, tad teisiškai neturi pagrindo jų iškeldinti. Pasiūlė rinkti parašus, samdyti advokatą ir duoti į teismą. Čia dauguma gyventojų – vyresnio amžiaus, tad iš kur gali susimokėti už advokatą", – piktinosi kalbinta gyventoja.

Kaimynai pasakojo, kad vieną dieną į duris pasibeldė ir Marijampolės policijos pareigūnai. Jie ieškojo dingusios merginos ir įtarė, kad ji apsistojo minėtame bute.

Gyventojai mena ir vieną atvejį, kai pagalbos šauksmo niekas neišgirdo. Vienai kaimynei beliko tik melstis, kad įsisiautėję jaunuoliai neišlaužtų durų.

"Moteris kažkokią pastabą pasakė, tai po to visi jaunuoliai ėmė spardyti jos duris. Ji pasakojo, jog meldėsi, kad tik durų neišlaužtų, nes būtų tikrai užmušę. Čia kaimynai ne vieną skundą rašė, po to rankas nuleido, nes niekas nesugeba nei jų nuraminti, nei iškraustyti", – puse lūpų apie nejaukią kaimynystę pasakojo tos pačios laiptinės gyventojai.

"Šitą situaciją reikia viešinti, nes čia nepilnamečiai geria, rūko, vartoja narkotikus. Reikia tiesiog atimti butą. Juk jei aš ne vietoje mašiną pastačiau, manęs niekas neklausia, skiria baudą ir viskas, o kas čia per sistema, kad išspręsti situacijos niekas nepajėgia. Čia gyvas pavyzdys, kaip švaistomi pinigai", – vos tik išgirdus apie minėtą butą, taip užvirė vieno vyro kraujas.

Neaiškūs gyventojai

Savivaldybė 2009-ųjų vasarį naujai suremontuotą socialinį būstą neterminuotai išnuomojo Danutei J. (pavardė redakcijai žinoma). Bute ji apsigyveno su tuomet dar nepilnamečiais savo sūnumis. Kas dabar gyvena šiame socialiniame bute, niekas nežino. Kaimynai vienas po kito tvirtino, kad tikrųjų nuomininkų čia nė kvapo.

Nuolatinis triukšmas, muštynės, turto niokojimas, grasinimai – tai tik krislelis to, kas nuolat vyksta Kauno savivaldybei priklausančiame bute.

"Kai čia jie atsikraustė, buvo mama ir trys sūnūs, bet vyriausias labai greitai dingo. Po kiek laiko dingo ir vidurinis, liko pats jauniausias. Mama labai retai atvažiuoja, pabūna savaitėlę, po to vėl dingsta. Vieni kalba, kad ji laisvojoje kolonijoje bausmę atlieka, kiti – kad į užsienį išvažiuoja, bet kiek čia toks teisybės, niekas nežino. Kai ji čia būna, tokios muzikos nesigirdi. Žinote, keista, nes padorūs žmonės neturi kur gyventi, o čia šitų gyvulių iškraustyti niekas negali", – apie M.Riomerio g. 3-19 buto gyventojus pasakojo kaimynė.

Apie tai, kad butas negyvenamas, patvirtino ir visai nesenas įvykis. Tarp pirmojo ir antrojo aukšto trūko vamzdis. Šilumos punktą prižiūrinti "Santermita" užsuko karštą vandenį ir pareiškė, kad nuomininkų neieškos. "Kauno diena" susisiekė su Kauno miesto savivaldybe, nes jie paprastai turi visų socialinių butų raktus.

Sprendžiant iškilusią problemą paaiškėjo, kad minėto socialinio buto nuomininkė raktus buvo palikusi kaimynei, nors perduoti raktus tretiesiems asmenims pagal sutartį yra draudžiama. Kaimynė raktus atidavė "Kauno butų ūkio" atstovams, kurie prižiūri socialinius butus mieste, tad trūkę vamzdžiai buvo sutvarkyti. Tuomet paaiškėjo, kad bute atjungta elektra ir vanduo, viskas paruošta taip, lyg šeimininkai būtų ilgam išvykę.

Gina nuomininką?

Nekilnojamojo turto skyriaus Būsto valdymo poskyrio vedėjos Dovilės Valantiejienės teigimu, pagrindinė nuomininkė Danutė J. kreipėsi dėl šio būsto išpirkimo.

"Atkreipiame dėmesį, kad minėtas butas yra išnuomotas ne socialinio būsto sąlygomis ir nuomininkas turi teisę jį pirkti. Skundai dėl nuomininkų elgesio buvo gauti žodžiu, tyrimas dėl jų elgesio buvo atliktas 2017 m. sausį, nuomininkai įspėti. Yra numatyta teisė asmenims, kuriems yra trukdoma greta normaliai gyventi, patiems inicijuoti iškeldinimą", – sakė Nekilnojamojo turto skyriaus vedėja.

Iš gautų atsakymų atrodo, kad savivaldybė ir toliau yra probleminių nuomininkų pusėje ir nemato nieko blogo, kad buto raktai buvo perduoti kitiems asmenims.

D.Valantiejienė patikino, kad nuomininkai prieš išvykdami įspėjo Turto skyrių, kad jie laikinai išvyksta į užsienį ir "Kauno dienai" pateikė Civilinio kodekso ištrauką, kur numatyta tokia teisė.

"Laikinai išvykusiam nuomininkui, jo šeimos nariui ar buvusiam šeimos nariui, teisė į valstybės ar savivaldybės gyvenamąją patalpą paliekama šešiems mėnesiams su sąlyga, jeigu bus mokamas nuomos mokestis ir mokestis už komunalines paslaugas", – rašoma kodekse.

Neatsimena, kad remontavo?

Kai prieš trejus metus "Kauno diena" domėjosi šiuo butu, paaiškėjo, kad dar 2009 m.  Kauno savivaldybė šį 45 kv. m. dydžio butą suremontavo už beveik 67 tūkst. litų (19,4 tūkst. eurų) 1 kv. m remonto kaina atsiėjo kone 1,5 tūkst. litų (434 eurus), tačiau auditoriai prabangos elementų šiame savivaldybės būste neaptiko.

Dabar Nekilnojamojo turto skyriaus specialistė "Kauno dienai" tikino, kad miesto pinigai į šį butą nebuvo investuoti.

"Savivaldybė lėšų šio buto remontui neskyrė, nes nuomininkas privalo savo lėšomis atlikti savivaldybės būsto ir jame esančios įrangos einamąjį remontą", – atsakė D.Valantiejienė.

Rengia reidus

Nuo praėjusių metų rudens pasikeitė socialinių butų nuomos tvarka. Dabar savivaldybei priklausantis būstas išnuomojamas ne visam laikui, o trejiems metams. Be to, rengiami specialūs patikrinimai, kurių metu fiksuojama, ar bute gyvena tie asmenys, kuriems būstas priklauso, ar nuomininkams nereikalinga kita socialinė pagalba. Taip siekiama sumažinti socialinio būsto laukiančių kauniečių eiles ir užtikrinti, kad butai būti tinkamai prižiūrimi.

"Tikrinimas pasiteisina. Mažėja socialinių ir savivaldybės būstų skolos. Per tris mėnesius aplankyta 300 butų. Rasta apie 30 tuščių butų, kurių apie 20 planuojama suremontuoti ir nuomoti kaip socialinius būstus. Likusieji bus pripažinti netinkamais gyventi ir teikiami parduoti aukcione. Numatoma iškeldinti apie 30 socialinių ir savivaldybės būsto nuomininkų. Apžiūrint butus buvo fiksuota įvairių sutarties pažeidimų, dėl to 24 butai buvo susigrąžinti", – vykdomų patikrinimų rezultatus komentavo D.Valantiejienė.

Šiuo metu Kauno socialinių būstų fonde yra 942 butai, nuomojami – 864. Apie 35 butai laukia naujų nuomininkų. Likusi dalis yra remontuojami arba sprendžiama dėl jų tinkamumo gyventi. Laukiančiųjų eilėje – 999 asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija

Virginija portretas
Manau kad uz socialiniu butu gyventojus nuomininkus turi atsakyti pirmiausie savivaldibe nes jie ir skaitos savininkais ir nuomoja visokems piktibiskems triuksmadariams parazitams del ko aplinkinei kaiminai visiskai praranda ramybe,tokius pararazitus nuomininkus turetu tikrinti ir kontrolioti labai daznai.

as

as portretas
vot mūsų įstatymai., mūsų policija, mūsų savivaldybė ..normalūs žmonės neturi ramybės, o visokie atmatos, gali elgtis kaip nori ir terorizuot gyventojus..aišku, būtų vyrų jaunų, bijotų taip elgtis. o dabar žino, kad visi pagyvenę, dar gal daugiau moteriškės , tai ir policija paprastai atsikrato- neįsileidžia..laukim kol kas atsitiks, tai paskui vėl bus žurnalistams nauja tema...matai kaip atsitiko ir t.t.

Anonimas

Anonimas portretas
pagal paminėtus eurus , daugiau straipsnis į valstybės tarnautojų aferoms
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių