Quantcast

Šančiuose skuba uždaryti mokyklą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nesibaigianti Kauno mokyklų reforma ir toliau kaitina aistras – iki rugsėjo užsimota "Žiburio" pagrindinės mokyklos mokinius perkraustyti į Vaižganto progimnaziją. Tėvai piktinasi, kad valdininkai lengva ranka žarsto mokinius, nepaisydami jų interesų.

Skuba prijungti

Savivaldybei paskelbus 2016–2020 m. mokyklų tinklo pertvarkos planą paaiškėjo, kad Aukštuosiuose Šančiuose esančios "Žiburio" pagrindinės mokyklos dienos suskaičiuotos. Iki naujų mokslo metų pradžios mokykla turi būti prijungta prie KTU Vaižganto progimnazijos. Iki 2017-ųjų rugsėjo užsimota  "Žiburio" mokyklos pastate Verkių gatvėje įkurdinti Suaugusiųjų mokymo centrą.

Savivaldybės specialistai ne kartą tikino, kad, pertvarkant mokyklų tinklą, būtina užtikrinti, jog atskiruose miesto rajonuose liktų bent po vieną gimnaziją, o kitų mokyklų tinklas tenkintų mokinių poreikius, tačiau atrodo, kad šio principo išties nepaisoma.

Jau dabar Šančiuose nėra nė vienos gimnazijos. Jeigu savivaldybė įgyvendins savo planus, Šančių seniūnijoje liks tik viena ugdymo įstaiga, kurioje bus teikiamas pagrindinis išsilavinimas iki 10 klasės – tai iš Kauno Šančių pagrindinės mokyklos ir Kauno kunigaikščio Vaidoto mokyklos-daugiafunkcio centro sulipdytas darinys.

Numatoma, kad vaikus iš "Žiburio" pagrindinės mokyklos perkrausčius į Vaižganto progimnaziją Skuodo gatvėje, ji ir liks progimnazija. Be šių ugdymo įstaigų, dar yra dvi pradinės mokyklos-darželiai – Motiejaus Valančiaus Žemuosiuose Šančiuose ir M.Montessori mokykla-darželis "Žiburėlis" Aukštuosiuose Šančiuose.

Skaičiuojama, kad ir "Žiburio", ir Vaižganto mokyklose gali mokytis po 600 vaikų. "Žiburio" pagrindinę mokyklą šiuo metu lanko 261 mokinys, Vaižganto progimnazijoje mokosi 291 mokinys.

Dėl mažėjančio mokinių skaičiaus kai kurias miesto pagrindines mokyklas, kuriose vaikai mokosi iki 10 klasės, ketinama pertvarkyti į progimnazijas ir nebekomplektuoti 9-ųjų klasių.  "Žiburio" pagrindinei parengtas kitoks scenarijus.

Ieško kitų variantų

"Mums nerimą kelia, kad viskas vyksta labai greitai – mokyklas sujungti numatyta iki rugpjūčio 31 d. Buvome informuoti sausio 8 d. Bendruomenė sunerimo. Pas mus lankėsi Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Antanas Bagdonas ir pristatė pertvarkos projektą", – paklausta apie ketinimus uždaryti mokyklą, pasakojo mokyklos direktorė Asta Daugirdė. Ji užsiminė, kad žodžio "uždaryti" vengiama. "Čia yra reorganizacija, ir tinklo pertvarkos plane tai numatyta šiemet", – pridūrė vadovė.

Mokyklos bendruomenė diskutavo ir pateikė savo pasiūlymus Švietimo skyriui, kaip būtų galima panaudoti mokyklos patalpas, kurių nebeužpildo mokiniai.

Pasak direktorės, mokyklos bendruomenė siūlo pirmiausia kooperuotis su netoliese esančiomis ugdymo įstaigomis. "Suaugusiųjų mokymo centrui galime suteikti sąlygas ne nuo 2017-ųjų, o nuo 2016 m. rugsėjo. Mes tikrai neprieštaraujame – vaikai gali mokytis viename ar kitame pastato korpuse, o dalį patalpų galime atiduoti. Suaugusiųjų mokymo centre mokosi suaugę žmonės, jie vairuoja automobilius ir jiems tikriausiai nėra didelio skirtumo, kurioje miesto vietoje bus mokykla", – dėstė mokyklos vadovė.

Anot jos, mokykla yra pasiruošusi priimti ir pradinukų klases, jeigu kuri nors pradinė mokykla jų nesutalpina, arba pasiryžusi atverti duris kurios nors muzikos mokyklos padaliniui. "Iš šio rajono tikrai daug mokinių vyksta į centrą mokytis muzikos. Galbūt galima čia kokį filialą atidaryti, ir mes tikrai suteiktume sąlygas", – pastebėjo A.Daugirdė.

Dar vienas iš siūlymų, kaip panaudoti dalį mokyklos patalpų, – įkurdinti Trečiojo amžiaus universitetą, kurį lanko daug senjorų.

Kol kas mokykla nesulaukė atsako iš Švietimo skyriaus, tad nežino, kaip šiuos pasiūlymus vertina savivaldybės specialistai.

"Toliau bus kalbamasi su Švietimo ir mokslo ministerija, kad ji pateiktų rekomendacijas, kaip šioje situacijoje elgtis. Vasario 23 d. posėdyje tai turės būti svarstoma", – savivaldybės tolesnius planus atskleidė mokyklos direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šeima

Šeima portretas
Valio!!!Žiburys gyvuos,dar ir kaip!!!!Mūsų vaikų labui,saugumui didelė laimė!!!

Mama

Mama portretas
Aukštuose Šančiuose nėra mokyklų ant kiekvienos sankryžos, mokykla pagrindinio ugdymo vienintelė. Ir joje ne mažėja, bet daugėja mokinių. Ir nereikia taip aiškiai deklaruoti, kad reikia ją uždaryti, nes kyla įtarimas, dėl ko taip aiškiai deklaruojama apie uždarymą ir dar iš tėčio pasisakymo....Be to , mokyklos, ne UAB, kad neštų pelną. Tai gal aplamai mokyklų nereikia,tada bus lengviau neišprususia liaudimi valdyti ir manipuliuoti????

Tėtis

Tėtis portretas
Korupcija,pinigu lupikavimas,tėvų spaudimas per vaikus,nemandagus personalas ir t.t.Ne,manau kad šią mokykla reikia uždaryti.Kam savivaldybei laikyti šitiek pustuščių pastatų,jei viska galima sutalpinti į du.Ir kokybė tikrai nuo to nenukentės.Ir baikit tas nesamones,kad toli eiti ar panašiai.Ką tada šnekėti apie kaimus ir rajonus.O kaip visose užsienio šalyse?Gal ten prie kiekvienos sankryžos po mokykla?
VISI KOMENTARAI 107

Galerijos

Daugiau straipsnių