Quantcast

Rinkimai – čia pat, bet rinkėjai žino ne viską

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Rinkimuose į Seimą kas penktas rinkėjas balsuos naujoje apygardoje. Tai paaiškėjo dar pernai gruodį pakeitus vienmandačių rinkimų apygardų ribas. Politikai prie šių permainų jau prisitaikė, o rinkėjai tikrai žino ne viską.

Pasirodė juokinga

Nervingai laukę pokyčių ir netgi delsę skelbti viešai savo planus kandidatuoti į Seimą vienoje ar kitoje Kauno rinkimų apygardoje, politikai jau apsisprendė ir prisitaikė prie naujo žemėlapio. Daugiausia netikėtumų gali būti balsuoti atėjusiems Kauno gyventojams, kurie to žemėlapio įdėmiau nenagrinėjo ar visai nematė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkui Zenonui Vaigauskui pasirodė juokingas noras rinkėjams priminti, kaip pasikeitė rinkimų apygardų ribos ir už kokios apygardos kandidatus jie dabar turės teisę balsuoti spalį vyksiančiuose rinkimuose į Seimą.

"Vėl grįžtate prie apygardų ribų? Galiu pasakyti, kad tos apygardų ribos nustatytos dar pernai, prieš naujus metus paskelbtos ir daugiau klausimų nesame girdėję. Iš tikrųjų tai vieniems patiko, didelei daliai nepatiko, nes viena apygarda liko mažiau, todėl natūraliai ir kitos persiskirstė", – pareiškė Z.Vaigauskas. Jis į išsamesnius paaiškinimus nesileido, tik vis stebėjosi, kodėl dabar domimės tuo. Priminus VRK pirmininkui, kad spalį vyks rinkimai į Seimą ir tikrai ne visi rinkėjai žino apie tikslius apygardų ribų pasikeitimus, Z.Vaigauskas net pasipiktino.

"Mane stebina, kad žmonės dabar klausia apie tai. Mes neturime dabar galimybių keisti ribas", – rėžė pirmininkas, VRK vadovaujantis nuo 1994 m.

VRK interneto svetainėje, norint išsiaiškinti naująsias apygardų ribas, susigaudyti nelengva. Atsidarius čia pateiktą apygardų žemėlapio nuorodą per google maps, daug eilinį rinkėją galinčios suklaidinti informacijos: ties Petrašiūnais pažymėta, kad tai Aleksoto-Vilijampolės apygarda, Petrašiūnų apygardos nuoroda matyti net keliose vietose, ties Vilijampole rašoma, kad tai yra ir Panemunės rinkimų apygarda. Priartinus vaizdą matyti, kad tai maži tų apygardų lopinėliai, įsiterpę į kitas apygardas skirtingose miesto vietose. Kodėl taip yra, išsiaiškinti nepavyko.

Žmonės turėtų pasidomėti

Vienmandačių apygardų ribas imtasi keisti po Konstitucinio Teismo išaiškinimo, nes, kintant ir mažėjant gyventojų skaičiui, ėmė ženkliai skirtis rinkėjų skaičius skirtingose apygardose, tad ir politikų galimybės laimėti tapo nebelygios.

Mažėjantis gyventojų skaičius nulėmė, kad šįkart kauniečiai į Seimą rinks vienu atstovu mažiau – po geografinės rinkimų apygardų korekcijos antrajame pagal dydį šalies mieste liko septynios vienmandatės apygardos.

"Daliai žmonių tai bus naujiena, ypač tiems, kurie labai nesidomi", – patvirtino Šilainių vienmandatės rinkimų apygardos pirmininko pavaduotoja Elena Skirmantienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas

Vytautas portretas
Skaitau: "Dainavos apygarda iki šiol buvo viena iš didžiausių, o dabar dalis jos atiduota Kalniečiams." Atvirkščiau, gerbiama žurnaliste- prie Dainavos prijungta teritorija šalia Kalniečių prekybos centro.

Linas

Linas portretas
Aš tai siūlau atkreipti dėmesį į Lietuvos liaudies partiją. Ji vienintelė tikrai antisisteminė politinė jėga Lietuvoje, arčiausiai žmonių. Jų sąrašas gan rimtas ir perspektyvus.

joo

joo portretas
Aš žinau kad niekada nebalsuosiu už lanzbergyyzmą.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių