Quantcast

Ribos peržengtos: krepšinio chuliganus tramdys ne vien policija

Sporto sirgaliai – kas jie? Organizuota žmonių grupė, visomis išgalėmis palaikanti mylimą komandą, ar smogikų būrys, gąsdinantis ne tik varžovų aistruolius, bet ir grasinantis visuomenei. Tokį klausimą pastarosiomis savaitėmis garsiai kelia ne vien Lietuvos krepšinio atstovai, bet ir policijos pareigūnai.

Sulaikymai – ir darbo vietose

Vienuolika Vilniaus jaunuolių praeitą savaitgalį pasitiko kiek neįprastai – į jų duris tiek namuose, tiek darbovietėse pasibeldė policijos atstovai. Kauno apskrities pareigūnai, padedami kolegų iš Vilniaus, išaiškino ir sostinėje sulaikė, kaip įtariama, nusikalstamą veiką Kaune padariusius asmenis.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl spalio pirmąją savaitę įvykusio viešosios tvarkos pažeidimo, kai būrys chuliganų Kaune užpuolė prie parduotuvės buvusius asmenis. Nors skaudžios nelaimės tuomet išvengta, situacija išgąsdino ne vieną dešimtį jos liudininkų.

Ramią spalio 7-osios popietę prie prekybos centro "Rimi" būriavosi žmonės keliauti autobusais į Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionato rungtynes Vilniuje tarp vietos "Ryto" ir Kauno "Žalgirio" ekipų. Tarp laukiančiųjų buvo ir jaunų, ir vyresnių sirgalių, pasipuošusių "Žalgirio" atributika – marškinėliais, šalikais.

Staiga prie parduotuvės prieigų prasiveržė maždaug trys dešimtys agresyvių žaliūkų ir ėmė mušti kauniečius. Kaukėti užpuolikai iš žmonių atėmė atributiką, pagrobė kuprinę ir  pasipustė padus.

Incidentas pašiurpino ir prekybos centro lankytojus bei automobilių vairuotojus, tuo metu važiavusius judria Savanorių prospekto atkarpa.

Tai buvo plataus masto operacija, per dieną skirtingose Vilniaus vietose sulaikyta net vienuolika įtariamųjų.

Atpildo neišvengs

Per to vakaro rungtynes Vilniuje, kuriose 77:69 pergalę šventė "Žalgiris", didesnių incidentų neužfiksuota, tačiau socialinių tinklų paskyrose kai kurie internautai užsiminė: kas nepavyko "Ryto" krepšininkams, pasiekė jų sirgaliai.

Kauno komandos aistruoliai prabilo apie būtinybę atsirevanšuoti už vilniečių išpuolį.

Savo šlovės akimirkomis chuliganai iš sostinės mėgavosi neilgai. Jau spalio 19-ąją jie sulaukė pareigūnų vizito. Neoficialiomis "Kauno dienos" žiniomis, įtariamieji buvo sulaikyti ne vien namuose, bet ir savo darbo vietose – kai kuriose solidžiose bendrovėse, net su Krašto apsaugos sistema susijusioje struktūroje.

"Tai buvo plataus masto operacija, nes joje dalyvavo nemenkos pareigūnų pajėgos, o per vieną dieną skirtingose Vilniaus vietose sulaikyta net vienuolika įtariamųjų", – pasakojo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Darius Žukauskas.

Pasak jo, aiškindamiesi pažeidėjus ir jų ieškodami pareigūnai sugaišo nemažai laiko, tačiau pastangos buvo vaisingos – operacija vyko sklandžiai, be incidentų. Buvo peržiūrėtas ne vienas įrašas, užfiksuotas prekybos centro ir aplinkinių pastatų vaizdo kameromis. Apklaustos kelios dešimtys liudininkų.

"Situaciją įvertinome kaip neeilinę. Įvairūs sirgalių susidūrimai, apsižodžiavimai arenose ar jų prieigose – ne naujiena, bet šis incidentas tikrai išskirtinis. Organizuota žmonių grupė, specialiai pasirengusi, atvyksta į kitą miestą ir viešoje vietoje viduryje baltos dienos užpuola žmones. Sukeliamas pavojus ne vien tariamiems priešininkams, bet ir aplinkiniams, vairuotojams, pro kurių automobilius gatvėje jie nardė atsitraukdami. Manau, kad buvo akivaizdžiai peržengtos ribos, ir mes, pareigūnai, su tuo tikrai nesitaikstysime", – perspėjo D.Žukauskas.

Repetavo jau Prienuose?

Apie peržengtas ribas kalbėjo ir kiti "Kauno dienos" pašnekovai.

Grupės aršiausių "Ryto" sirgalių keliamos problemos – ne naujiena. Per kelis pastaruosius krepšinio sezonus jie linksniuoti skandaluose apie užpultus į namus grįžtančius Utenos "Juventus" klubo jaunuosius gerbėjus, incidentus su Kėdainių, Alytaus, Prienų ir kitų arenų apsaugos darbuotojais.

Praeitą sezoną vilniečiai sugebėjo pasižymėti net per LKL finalo rungtynes, kai ketvirtojo kėlinio pradžioje Vilniaus ekipos sirgalius įžūliai tyčia pastūmė netoli jo atsidūrusį "Žalgirio" įžaidėją Vasilije Micičių.

Chuliganiškų istorijų buvo ir daugiau. Viena jų verta išskirtinio dėmesio. Pasirodo, "Ryto" sirgaliai jau yra rengę panašius išpuolius į tą, kuris nutiko Kaune.

Pernai Prienuose vietos ekipa susitiko su "Žalgiriu". Po rungtynių ramiai skirstęsi sirgaliai tapo bauginančios situacijos liudininkais, o kai kurie – ir aukomis. Kai arenos automobilių  aikštelėje liko vos keli žmonės, iš aplinkinių pakrūmių įsiveržė keliolika agresyviai nusiteikusių jaunuolių. Užpuolikai buvo gerai organizuoti, savo veiksmus derino šūkiais ir raginimais vieni kitiems. Ir tąsyk veidus chuliganai slėpė gobtuvais bei šalikais, o keli jų – keistomis paršelių kaukėmis.

"Iš pradžių manėme, kad vyksta kažkokios surežisuotos scenos filmavimas. Kaukėti žmonės, agresyviai šaukdami, staigiai įsiveržė į areną ir, panaudodami jėgą, ėmė atiminėti atributiką iš "Žalgirio" sirgalių, tarp kurių buvo ir keli mažamečiai. Supratę, kad tai tikras užpuolimas, labai išsigandome. Manėme, kad jie puls ir mus, todėl pasileidome bėgti", – prisimindamas tą istoriją, papasakojo vienas prieniškių žiūrovų.

"Prisimenu šią istoriją. Tada mes, kaip klubas, beveik nenukentėjome, nes viskas vyko po mačo ir išsiskirsčius daugumai žiūrovų. Tačiau ir be to atvejo esame ne kartą nemaloniai susidūrę su Vilniaus sirgaliais", – patvirtino Prienų "Skycop" klubo vadovas Adomas Kubilius.

Buvo akivaizdžiai peržengtos ribos, ir mes, pareigūnai, su tuo tikrai nesitaikstysime.

Alytiškiams – galvos skausmas

Sėkminga išpuolio Prienuose baigtis, kai Vilniaus chuliganai paspruko ir nuo apkultų priešininkų, ir nuo policijos, juos, matyt, įkvėpė tolesniems žygiams.

Problemų dėl chuliganiškai besielgiančių "Ryto" aistruolių ne kartą turėjo ir kitų LKL klubų vadovai. Prieš kelias savaites vilniečiai buvo atvykę į Alytų, kur sukėlė dar vieną incidentą, į kurį teko kviestis ne vien arenos apsaugą, bet ir policijos pareigūnus.

"LKL yra dešimt klubų, tačiau nuolat problemų turime tik dėl organizuotų "Ryto" sirgalių. Jie kaskart kelia rūpesčių, palieka mums nuostolius ir baudas, todėl jų visuomet laukiame neramiai", – atviravo "Dzūkijos" klubo direktorius Antanas Sakavickas.

Per pastarąjį vizitą Dzūkijoje vilniečiai, nepaisant klubo ir lygos draudimų, degino deglus, uždūmindami Alytaus sporto rūmus ir sukeldami gaisro pavojų, prasvilino arenos grindis. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau LKL baudą skyrė "Dzūkijos" klubui, o jos paprastai – nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų. Kiekvieną eurą skaičiuojantiems silpnesniems lygos klubams tai skausmingi nuostoliai.

Laukia tyrimo rezultatų

"Pagal reglamentą mes, kaip organizatoriai, privalome užtikrinti tvarką renginio arenoje. Per kiekvieną "Ryto" sirgalių viešnagę  mobilizuojame kur kas didesnes apsaugos pajėgas nei per paprastas LKL rungtynes. Pasitelkiame ir policijos pareigūnų būrį, juos atitraukdami nuo kitos ne mažiau svarbios veiklos –  užtikrinant viešąją tvarką mieste. Tačiau vilniečiai vis tiek randa būdų, kaip pridaryti problemų, įsineša deglus, įbrukę juos mažamečiams. O baudžia mūsų, bet ne jų klubą", – piktinosi A.Sakavickas.

Alytaus klubo direktorius tikisi, kad konkrečių išpuolio Kaune dalyvių identifikavimas padės išaiškinti ir incidentų Alytuje kaltininkus.

"Va, tuomet jiems pateiksime ir sąskaitas dėl mūsų patirtų materialinių nuostolių, ir dėl lygos baudų", – dėstė jis.

Įpusėjus rugsėjui LKL iniciatyva buvo surengtas bendras lygos, klubų, policijos ir apsaugos darbuotojų susitikimas. Jame aptarti didžiausi su aistruoliais susiję iššūkiai.

"Aiškiai pasakėme, kad už savo organizuotų sirgalių elgesį turi atsakyti jų atstovaujamas klubas. Jis turėtų prisiimti ir finansinę atsakomybę. Vis dėlto pasigendame "Ryto" klubo indėlio, kartais atrodo, kad vilniečiai į tai nežiūri rimtai. O to tikrai reikėtų, nes sirgalių keliamos problemos ne tik ne mažėja, bet ir auga", – neslėpė A.Sakavickas.

Pateikė geruosius pavyzdžius

Pašnekovas turi didelės patirties organizuojant sporto klubų veiklą užsienyje. Jis yra vadovavęs ne tik krepšinio, bet ir futbolo bei ledo ritulio klubams Latvijoje ir Norvegijoje, todėl žino ir gerų pavyzdžių.

"Užsienyje su aistruoliais dirbama kur kas glaudžiau, o ir jų mentalitetas – visai kitoks. Pavyzdžiui, Norvegijoje į ledo ritulio varžybas rinkdavosi po porą tūkstančių sirgalių, kurie karštai palaikydavo mūsų komandą, tačiau jie tai darydavo skanduotėmis ir plakatais, o ne keldami problemas aplinkiniams ar apsaugai", – pasakojo jis.

Teigiamą pavyzdį pateikė ir Prienų klubo direktorius A.Kubilius.

"Mes iš mažo miestelio, todėl savo sirgalius puikiai pažįstame. Jie organizuotai komandą palaiko ne taip seniai, tačiau pasitaiko situacijų, kad nori ir kokį deglą uždegti. Tačiau su jais nuolat bendraujame, kalbamės, išaiškiname apie mūsų klubui gresiančias baudas ir visuomet pavyksta susitarti. Manau, tą patį galėtų daryti ir vilniečiai", – sakė prieniškis.

Klubai sirgalių nebevaldo?

Klubų vadovų nuomonei pritarė ir LKL prezidentas Remigijus Milašius.

"Netinkamas sirgalių elgesys – didelė problema, ir ji auga. Man net sunku paaiškinti, kodėl. Juk prieš sezoną visi bendrai kalbėjomės ir lyg susitarėme, tačiau sezonas tik prasidėjo ir situacija net paaštrėjo, aistruoliai jautriai reaguoja į konkurentų provokacijas. Tokių provokacijų, ypač įžeidžiamų žodinių skanduočių, visiškai išvengti sunku, bet nuo jų ar deglų deginimo prasideda ir kur kas pavojingesni incidentai", – kalbėjo R.Milašius.

Pasak LKL vadovo, kylant šalies čempionato lygiui, stiprėjant patiems klubams, būtent sirgaliai ir jų elgesio kultūra lieka vienas didžiausių iššūkių.

"Lyga nėra teisėsaugos institucija, mes – ne policija, bet ir mūsų prevencinės priemonės reguliarios. Yra teigiamų poslinkių, tačiau aktyviau su sirgaliais turi dirbti ir patys klubai", – dėstė pašnekovas.

R.Milašiaus teigimu, artimiausiu metu vėl bus šaukiamas klubų valdybos posėdis, kuriame bus ieškoma sprendimų, kaip sutramdyti chuliganiškai besielgiančius sirgalius.

"Sirgalių būrys taip pat nėra vienalytis, juk ten yra ir paprasti aistruoliai, ir vadinamieji ultros – radikalūs gerbėjai. Kartais susidaro įspūdis, kad klubai tų karščiausių aistruolių nebevaldo. Nesėdėsime susėdę rankų, stengsimės rasti būdų, kaip jiems padėti. Vienas galimų sprendimų – aršiausiems triukšmadariams išvis uždrausti patekti į rungtynes", – dėstė LKL prezidentas.

Kasa duobę sau

Kol incidentai nesibaigia, pasiraitoti rankoves tenka policijos pareigūnams. Vienas tokių – Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus viršininkas Virginijus Petraitis.

Šis specialistas jau daugiau nei dešimtmetį dirba užtikrinant tvarką sporto renginių metu. Šiemet V.Petraitis buvo pasitelktas ir darbui su lietuviais aistruoliais Eurolygos finalo ketverto turnyre Belgrade. Nuolat su sirgaliais bendraujantis vyras puikiai išmano jų psichologiją ir elgsenos ypatumus.

"Kai kurie jaunuoliai mąsto labai lengvabūdiškai: atvažiuosiu, užpulsiu, atimsiu konkurentų komandos atributikos ir tapsiu didvyriu tarp savų. Tačiau tokie iš pažiūros nekalti dalykai užtraukia rimtą teisinę atsakomybę ir gali baigtis tragiškais padariniais. Tarkime, kažkas užpultas bėgs nuo jų ir pateks po pravažiuojančių automobilių ratais. Tada bus vėlu susimąstyti. Teks atsakyti pagal įstatymą. Kaip, beje, ir tiems "Ryto" sirgaliams, kurie užpuolė kauniečius spalio 7-ąją (vilniečiams gali būti inkriminuojamos įvairios nusikalstamos veikos – nuo viešosios tvarkos pažeidimo ir chuliganizmo iki plėšimo – aut. past.)", – perspėjo V.Petraitis.

Per dvylika darbo su sirgaliais metų pareigūnas girdėjo ne vieną istoriją, kai tokie ereliai vėliau liedavo ašaras dėl savo klaidų.

"Ne vienam jaunuoliui įrašas apie incidentus su teisėsauga vėliau smarkiai pakenkia gyvenime. Akimirkos kvailumas, pasikarščiavimas gali sugriauti ateities planus, pavyzdžiui, užkirsti kelią siekti teisinės ar kitokios profesinės karjeros", – aiškino jis.

Pareigūnas pastebėjo, kad pastaraisiais metais į Lietuvos krepšinį iš užsienio ateina ne vien teigiamos, bet ir nerimą keliančios komandų palaikymo tradicijos.

"Matyt, aršūs sirgaliai kopijuoja futbolo vadinamųjų ultrų elgseną, tačiau toks modelis veda prie tragiškų nelaimių ir rimtų nusikaltimų. Matome, kiek aukų pareikalauja futbolo aistruolių konfliktai per Europos čempionatus ir kitus didžiuosius renginius. Nejaugi ir mes, lietuviai, norime panašių kruvinų padarinių?" –  retoriškai klausė pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl kiši galvą tarp tvoros mietų?

Kodėl kiši galvą tarp tvoros mietų?  portretas
„O kodėl kauniečiai užpuolė Vilniuje?" Senas ir kvailas pasiteisinimas. Jei tave kritikuoja, tai atsikerti: „O kodėl kaimynas taip daro?" Atsimenate anekdotą, kai žmogus kišo galvą tarp mietų todėl, kad kaimynas taip darė. Reikia išlikti teisingu - nesvarbu ar savas ar svetimas - jei elgiasi chuliganiškai, reikia bausti.

Pasaulio chuliganai, bet ne sporto sirgaliai

Pasaulio chuliganai, bet ne sporto sirgaliai portretas
Skaitėme apie anglų futbolo chuliganus, apie lenkų stadionų „sirgalių" brutalumą, apie rusų sporto chuliganus, naudojančius muštynėms net grandines, kurie buvo susodinti į kalėjimą Prancūzijoje. Todėl reikia iš karto greitai užkirsti tokioms smurto apraiškomis Lietuvoje sporto varžybose ar po jų.. Jeronimas

O., Biržai. Išlikti objektyviais.

O., Biržai. Išlikti objektyviais. portretas
Nesvarbu kurio miesto sirgaliai. Visi jie turi laikytis tvarkos ir negadinti sporto švenčių. Gi savo miesto klubų nariams, vadovams, aistruoliams, komentatoriams reikia išlikti objektyviais ir suprasti, kad plauti savo miesto mundurą - tai parodoma, kad teisinami neišsiauklėję ir smurtaujantieji. Tokie užtarėjai savo mieste pavakaryje patys nuo „sirgalių" gali gauti į sprandą.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių