Quantcast

Rajone populiarėja saugios kaimynystės grupės

Kauno rajono teritorijoje šiuo metu veikia per šimtą saugios kaimynystės grupių, vienijančios apie 2 tūkst. gyventojų. Aktyviausiai į šį judėjimą įsijungia Garliavos, Ringaudų, Ežerėlio, Ramučių seniūnijų gyventojai.

Skaičius smarkiai išaugo

Suburti kaimynystėje gyvenančius asmenis tam, kad geriau apsaugotų patys save ir savo turtą, Lietuvoje bandyta prieš keliolika metų. Tuomet ši policijos iniciatyva nepasiteisino. Po kelerių metų projektas atgimė, pastaruoju metu ir išpopuliarėjo. Prieš šešerius metus Kauno rajone veikė septynios saugios kaimynystės grupės, o vien pernai jų įkurta 30. "Saugi kaimynystė – tai ne vien policijos ir bendruomenės projektas. Į šią programą įsijungia ir seniūnija, ir ten dirbančios saugos tarnybos, ir visuomeninės organizacijos, bendruomenės – tai yra bendradarbiaujančių pusių visuma. Teigiamas rezultatas gaunamas tada, kai visos šios struktūros dirba kartu", – sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kauno rajono policijos komisariato (PK) viršininkas Aleksejus Chraminas.

Policijos duomenimis, saugios kaimynystės sėkmę tik iki 20 proc. lemia policijos ar kitų jėgos struktūrų veikla, o kitus 80 proc. – bendruomenės narių aktyvumas. Aktyviausios rajone Garliavos, Domeikavos, Vilkijos apylinkių, Ramučių seniūnijų saugios kaimynystės grupės.

Kartu atbaido nusikaltėlius

Asociacijos "Ramučių bendruomenė" pirmininkas Arūnas Kmieliauskas prisiminė, kad pernai seniūnijoje įvyko labai daug vagysčių. "Išaugęs vagysčių skaičius tapo stimulu kaimynams burtis, steigti saugios kaimynystės grupes. Dabar Ramučiuose veikia apie dešimt tokių grupių, vienijančių nuo penkių iki dešimties kaimynystėje gyvenančių individualių namų savininkų, – pasakojo asociacijos pirmininkas. – Grupių nariai įspėja kaimynus ilgesniam laikui išvykdami iš namų, stebi pasirodančius pašalinius asmenis, automobilius, apie juos praneša policijai. Rezultatas – pastarąjį pusmetį Ramučiuose nebuvo įskaitinių vagysčių."

Pasak A.Kmieliausko, svarbu, kad policijos pareigūnai gyventojus išmokė, kaip elgtis įtartinų asmenų akivaizdoje. Skatinant gyventojus burtis į saugios kaimynystės grupes, policija periodiškai rengia susitikimus su aktyviais bendruomenės nariais – moko, kaip apsaugoti save ir savo turtą nuo nusikalstamų veikų. "Kai pamatai įtartiną asmenį, galima prieiti prie jo ir pasiteirauti: ką jūs čia, pone, veikiate, gyvenate ar į svečius atvykote? Linkę nusikalsti asmenys siekia likti nepastebėti. Jei juos kažkas pastebi – jie dažnai nutraukia savo nusikalstamą veiką, pasitraukia", – paprastą pavyzdį pateikė Kauno apskrities VPK Kauno rajono PK Prevencijos poskyrio viršininkas Vytautas Krikščiūnas. Pasak jo, kai įtartini asmenys stebimi, jiems darosi pavojinga toje vietoje daryti nusikaltimus ir jie to vengia.

A.Chramino teigimu, plėtojant saugios kaimynystės programą, labai svarbus glaudus policijos bendradarbiavimas su Kauno rajono savivaldybe, jos finansinė parama įgyvendinant projektus.

Kaip įsteigti grupę

Saugios kaimynystės grupę gali įkurti žmonės, gyvenantys nuosavų namų kvartaluose, akligatviuose, kaimuose, gyvenvietėse, sodininkų bendrijose, daugiabučių namų bendrijose. "Susipažinkite su savo kaimynais. Sudarykite kaimynų, sutinkančių dalyvauti saugios kaimynystės veikloje sąrašą. Išsirinkite grupės koordinatorių. Susitarkite dėl susitikimo su policijos pareigūnais ir seniūnijos darbuotojais", – ragino policija. Atlikus šiuos darbus, grupės koordinatorius, policijos komisariato vadovas, judėjimo "Stabdyk nusikalstamumą" Kauno regiono skyriaus pirmininkas ir seniūnas pasirašo saugios kaimynystės bendradarbiavimo susitarimą. Pasirašius tokį susitarimą, saugios kaimynystės grupė ima veikti oficialiai, grupės nariams įteikiama gatvėje kabinama informacinė lenta ir lipdukai, skirti klijuoti ant namų, laiptinių.

Saugios kaimynystės grupes šiame regione koordinuoja Kauno apskrities VPK pareigūnai. Išsamią informaciją apie grupių steigimą ir veiklą teikia Kauno rajono bendruomenės pareigūnas Darius Joneikis, tel.: (8 37) 303 974, 8 686 44 424, el. p. darius.joneikis@policija.lt ir specialistė Živilė Liutkevičė, tel. (8 37) 303 976, el. p. zivile.liutkevice@policija.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių