Quantcast

Profesorius: tikimės, kad ateityje mokiniai turės keturias fizinio ugdymo pamokas

  • Teksto dydis:

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius patvirtino atnaujintus bendrojo ugdymo planus, kuriais mokyklos remsis ateinančius dvejus mokslo metus. Juose nemažai dėmesio skiriama fizinio aktyvumo sąvokos aptarimui bei fizinio ugdymo pamokų skaičiui mokyklose.

Ministerijos pranešime teigiama, kad priėmus naują Sporto įstatymą, dalyko pavadinimas „kūno kultūra“ keičiamas į „fizinį ugdymą“. „Fizinio ugdymo pamokų daugėja pirmos klasės mokiniams ir šeštokams, kurie turės 3 privalomas pamokas. Nors Sporto įstatyme numatytos 3 privalomos fizinio ugdymo pamokos, ne visos mokyklos yra pasirengusios: trūksta gerų sporto salių, sportinio inventoriaus. Ieškant racionaliausių sprendimų kol kas numatyta 3 privalomas pamokas įvesti palaipsniui: pradedant nuo 6 klasės, kitoms klasėms kasmet bus pridedama po 1 pamoką“, – skelbiama pranešime.

LSU Sveikatos, fizinio ir socialinio ugdymo katedros profesorius Arūnas Emeljanovas įsitikinęs, kad sąvoka „fizinis ugdymas“ labiau tinkama naudoti bendrojo lavinimo mokyklose nei „kūno kultūra“.

„Bendraujant ir bendradarbiaujant su kolegomis iš užsienio bus lengviau suprasti vieniems kitus. Pasaulyje dažniausiai vartojamas angliškas terminas „physical education“, „fizinis ugdymas“. Tačiau sąvokos pakeitimas nėra labai svarbus, jei fizinio aktyvumo skatinimu nesirūpinsime. Reikia gerinti materialinę bazę, mokytojų, tėvų, mokinių požiūrį į fizinį ugdymą“, – teigia profesorius.

A. Emeljanovą džiugina, kad po ilgų svarstymų ir diskusijų Sporto įstatyme atsirado nuostata dėl 3 privalomų fizinio ugdymo pamokų. „Ne vienus metus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai siūlėme pasinaudoti tarptautine praktika, įvairiais dokumentais ir rekomendacijomis, kuriose įtvirtinta nuostata turėti bent 3 fizinio ugdymo pamokas. Kitos šalys jau turi 4 ir net 5 tokias pamokas per savaitę. Fizinis ugdymas yra vienintelis mokyklose dėstomas dalykas, tiesiogiai susijęs su mokinių sveikata, taigi, kuo daugiau tokių pamokų, tuo sveikesnė bus visuomenė. Norėtume, kad Sporto įstatymas įsigaliotų nuo 2019 rudens ir visų klasių mokiniai turėtų 3 privalomas fizinio ugdymo pamokas. Suprantame, kad Ministerijai tai įgyvendinti būtų labai sunku, nes tam reikia papildomų lėšų. Logiška, kad Ministerija palaipsniui įgyvendins Įstatymo nuostatas. Labai tikiuosi, kad ateityje bus svarstoma galimybė turėti 4 fizinio ugdymo pamokas per savaitę visiems mokiniams“, – sakė LSU profesorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Taip, kam gojams mokslas, jie fiziškai stiprūs būt turi! :/

Treneris

Treneris portretas
Pirmą kartą su šia problema teko susidurti 1992 metais suvaikais vieni pirmūjų Lietuvoje dalyvavom sporto festivalyje Prancūzijoje. Kai mūsų paklausė kiek fizinio lavinimo pamokų pas mus mokykloje? Mes atsakėme viena, jie buvo pritrenkti,Juk vakas auga vystosi,tai kada jam stiprėt. Prancūzijoj buvo 5, kasdien ir niekam nekėlė tas problemų. 1995 m. Danijoje sužinojome ,kad taip pat penkios pamokos. Beje privačiose mokyklose, buvo net numatyti naktiniai žygiai,su nakvynėm palapinėse ir kiti žaidimai. Suprantu,kad kolkas ne visos mokyklos turi salygas,ypač kaimo vietovėj,bet tai netrukdo nusistatyti datas ir palaipsniuj didint pamokų skaičių(net ir ne idealiom sąlygom). Fizinio lavinimo suniekinimas privedė iki marazmo,Aplankius keletą fizinio l.pamokų - dalyvavo 2 klasės iš viso 3 ir kitoj 5 vaikai, du iš jų su batais. Pagalokim, gal šį pažymį įtraukt į pagrindinių specialybių sąrašą. P.S.beje sporto mokyklų auklėtiniai "atleidžiami" nuo F.l. pamokų, vargšeliai pervargsta...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių