Quantcast

Praneša skaitytojas: sustojo Kauno rotušės laikrodis

Šeštadienio vakarą portalo skaitytojas Sergejus pasidalino nuotraukomis, kuriose užfiksuotas neeilinis atvejis – sustojęs miesto baltąja gulbe tituluojamos Rotušės laikrodis.

Kas vakarą pasivaikščioti po miesto centrą vykstantis kaunietis teigia, kad ne tik žiūri tai, kas po kojomis, tačiau nevengia pasidairyti ir į vizitine Kauno kortele tapusius pastatus.

Vyras pasakoja, kad būdamas Rotušės aikštėje kilstelėjo akis į laikrodį, kadangi norėjo pažiūrėti, kiek valandų. Tačiau nustebo pamatęs, kad rodyklė sustojusi ties 18 val., nors buvo jau beveik 21 val. vakaro.

Kaunietis stebisi, kad niekas į šią situaciją nekreipia dėmesio.

"Rotušė yra kone reikšmingiausias miesto pastatas, todėl jį prižiūrėti deramai – privaloma. Tikiuosi, ši problema greit bus išspręsta", – portalui sakė Sergejus.

"Kauno diena" jau rašė, kad pagrindinis miesto laikrodis buvo sustojęs 2016 m. rugpjūčio mėnesį. Tuomet Rotušės bokšto laikrodžio mechanizmas jau buvo pasenęs ir jį reikėjo keisti.

Miesto magistrato aktuose minima, kad 1774 m., perstatant Rotušės bokštą, įrengtas naujas laikrodis. Anuomet Kauno burmistras Henrikas Essenas liepė pagaminti perstatomam bokštui laikrodį ir varpus. Laikrodžio montavimo darbai užtruko iki 1777 m. rugpjūčio, kai pagaliau buvo leista jį prisukti iki Šv. Mykolo dienos ir paskirti prižiūrėtoją. Šias pareigas atlikę žmonės turėjo prisukti laikrodį ir kasmet jį sutepti tepalu.

Anuomet Rotušės bokšto laikrodis nurodydavo, kada miestiečiams gulti ir keltis, uždegti ir gesinti namų bei gatvių žiburius ar atlikti kitus darbus. Varpai įspėdavo apie pavojų ar apie atvykstančius garbius svečius.

1907 m. Rotušės bokšto laikrodis buvo pakeistas nauju, pagamintu Peterburge. Šiandieninis Rotušės laikrodis yra mechaninis, prijungtas prie elektroninio. Jis paskutinį kartą remontuotas 2005 m., turi tris ciferblatus (neturi vakarinio). Tačiau laikrodis yra labai tikslus – laiko nuokrypis ne didesnis nei 3–4 sek. per metus. Miesto rotušės laikrodžio aidas girdimas net kitose Nemuno ir Neries upių pusėse.


Šiame straipsnyje: pagrindinis miesto laikrodismiesto laikrodisKauno rotušės laikrodisrotušėskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

svarbu

svarbu portretas
Laikrodis tam ir yra, kad rodyti laiką. Tikimės, kad problema bus išspręsta ir miestui nedarys gėdos.

STIOPKA iš šilainių.

STIOPKA iš šilainių. portretas
Tai kaip man žinoti kada šį darbą išeiti?

galejo dar nesustoti

galejo dar nesustoti portretas
iki balandio 14-kremlinio dienos
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių