Quantcast

Praėję Kauno politikų metai: į posėdžius nėjo, bet pinigus ėmė

Praėjusių metų Kauno tarybos posėdžiuose buvo nemažai laisvų vietų. Nors lankomumas buvo skylėtas, miesto politikai išleido beveik visus kanceliarinėms išlaidoms skirtus pinigus.

Lankomumo statistika

Šiandien Kauno politikai pradėjo naujus darbo metus ir rinkosi į pirmąjį šių metų tarybos posėdį. "Kauno diena" domisi, kaip politikams praėjusiais metais sekėsi asmeninius darbus derinti su Kauno reikalais, dalyvauti posėdžiuose ir balsuoti už svarbius miesto projektus.

2017 m. bendras komisijų, komitetų ir tarybos posėdžių lankymas buvo apie 84 proc. Palyginti su 2016-aisiais, bendras Kaune išrinktų tarybos narių lankomumas pagerėjo apie 10 proc. Šiek tiek geresnį miesto politikų lankomumą galėjo lemti tai, kad buvo mažesnis sergamumas arba pavyko geriau organizuoti savo užimtumo laiką.

"Lankomumas yra privalomas, nes politikai yra išrinkti rinkėjų, tad miestiečiams atstovauja komitetuose, komisijos ar tarybos posėdžiuose. Žinoma, yra sukurtos įvairios darbo grupės, tad, manau, kad ten, kur tarybos nariai yra deleguoti, jie turi skirti tam laiko ir susipažinti su svarbiais klausimais. Be to, svarbus ne tik dalyvavimas, bet ir tarybos narių aktyvumas", – sakė Etikos komisijos pirmininkė Edita Gudišauskienė.

Anot jos, posėdžių praleidimas pateisinamas tik ligos ar mero potvarkiu nurodyta tarybos nario komandiruotė. "Visi kiti atvejai yra nepateisinami, nes bendrovė, kurioje dirba tarybos narys, turi sudaryti sąlygas, kad politikas galėtų tinkamai eiti tarybos nario pareigas", – pridūrė ji.

Tik vienas 100-ukas

Analizuojant kiekvieno tarybos nario lankomumą paaiškėjo, kad stropiausiai 2017 m. posėdžius lankė "Vieningo Kauno" frakcijos narė Jūratė Elena Norvaišienė. Ji jau kelintus metus nepraleidžia nė vieno komisijos, komiteto ar tarybos posėdžio. Be jos, nė vienas kitas Kauno tarybos narys pernai nesurinko šimtaprocentinio lankomumo statistikos.

"Pernai nesusirgau, komandiruotės buvo savaitgaliais, tad darbo dienomis galėjau lankyti posėdžius. Be to, mano rimtas ir atsakingas požiūris į tarybos nario mandatą. Kai esi išrinktas, asmeninius reikalus reikia padėti į šalį", – apie tai, kaip pavyko nepraleisti nė vieno posėdžio sakė J.E.Norvaišienė.

J.E.Norvaišienė/ Vilmanto Raupelio nuotr.

Ji tikino, kad visuomet stengiasi ateiti į posėdžius ir išsakyti savo pasiūlymus įvairiais klausimais, tačiau ji neteisė ir kolegų, kurie leido sau į posėdžius neateiti.

"Galbūt ir tai, kad mano darbas yra labiau vakarinis, galiu jį suderinti su tarybos veikla. Ko gero, kitiems tarybos nariams neišeina suderinti, nes ne visi gali pabėgti iš savo darbo vietų. Aš nemanau, kad tarybos nariai posėdžių nelanko dėl vėjavaikiškumo, jiems tiesiog neišeina visko suderinti", – tikino politikė.

Kitam tarybos nariui – visuomeninio rinkimų komiteto "Kaunas – kitokia Lietuva" nariui Petrui Jakštui iki šimtaprocentinio lankomumo pritrūko labai nedaug. Pernai politikas praleido tik du komisijų ar darbo grupės posėdžius, tačiau dalyvavo visuose tarybos posėdžiuose ir balsavo už svarbius Kauno projektus.

Vos keliomis dešimtosiomis nuo P.Jakšto atsiliko "Vieningo Kauno" frakcijos narys Saulius Vilius Bartaška, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Jonas Koryzna. 95 proc. posėdžiuose lankėsi kitas "Vieningo Kauno" narys Benjaminas Želvys.

Daugiausia praleido

2016 m. pusę posėdžių buvo praleidęs TS-LKD frakcijos narys dainininkas Liudas Mikalauskas. Pernai jo lankomumas pasitaisė ir siekė 76,5 proc. 2017 m. į labiausiai posėdžiuose nesirodančių politikų sąrašą jis nepateko.

Meras nedalyvavo tik balandžio mėnesio tarybos posėdyje, tačiau nepraleido nė vieno komisijos ar komiteto posėdžio.

Pasižiūrėjus į lankomumo statistiką matyti, kad politikai pernai buvo kiek pavyzdingesni. Nebuvo nė vieno tarybos nario, kuris būtų praleidęs daugiau kaip 40 proc. visų vykusių posėdžių.

Vis dėlto prasčiausias praėjusių metų lankomumas buvo Kauno mero sūnaus Dainiaus Matijošaičio. Jis apsilankė 60 proc. posėdžių.

65 proc. komitetų, komisijų ir tarybos posėdžiuose lankėsi Lietuvos liberalų sąjūdžio frakcijos narė Ona Balžekienė. Beveik 66 proc. posėdžių pasirodė ir Lietuvos socialdemokratų frakcijos narys Žydrūnas Garšva. Kiti politikai posėdžius lankė dažniau.

Mero komanda

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis praėjusias metais pasižymėjo neblogu lankomumu. Pagal statistiką, miesto vadovas posėdžiuose buvo aktyvus beveik 92 proc. Jis nedalyvavo tik balandžio mėnesio tarybos posėdyje, tačiau nepraleido nė vieno komiteto ar komisijos posėdžio.

Mero pavaduotojų lankomumo statistika šiek tiek prastesnė. "Vieningam Kaunui" atstovaujanti vicemerė Rasa Šnapštienė praleido vieną tarybos posėdį ir nebuvo keliuose komitetų bei komisijų susirinkimuose. Jos lankomumas – 82 proc. Povilo Mačiulio aktyvumas posėdžiuose – 76 proc., o liberalo Simono Kairio – 73 proc.

Išleisti pinigai

Nors Kauno tarybos narių lankomumas neblizga, tačiau politikai neskuba atsisakyti jiems skirtų kanceliarinių išmokų.

"Manau, kad pagal lankomumą turėtų būti išskaičiuojamos ir kanceliarinės išlaidos. Jai tarybos narys posėdžius praleido be pateisinamos priežasties, neturėtų naudotis šiomis išmokomis ir privalėtų jų atsisakyti. Apskaitos skyrius taip pat į nelankymo atvejus turėtų reaguoti ir atitinkamai perskaičiuoti pinigus", – nuomonę išsakė Etikos komisijos pirmininkė E.Gudišauskienė.

Kauno savivaldybės Centrinio apskaitos skyriaus vedėja Jolita Malcytė dienraštį "Kauno diena" informavo, kad per 2017 m. tarybos narių išlaidoms iš miesto biudžeto buvo skirta 238,5 tūkst. eurų, iš jų 39 tūkst. eurų politikai nepanaudojo, tad jie sugrįžo į Kauno biudžetą.

"Daugumai tarybos narių sumokėta maksimali 5917,56 eurų suma per metus. Mažiausiai sumokėta Algiui Raižiui (4471,92 euro), tačiau jis tarybos nario išlaidas gauna tik nuo 2017 m. balandžio mėnesio. Pernai nebuvo tokių tarybos narių, kuriems dėl posėdžių nelankymo būtų neskirtos tarybos nario išlaidos", – komentavo J.Malcytė.

Ji aiškino, kad pagal tarybos narių pateiktas ketvirtines ataskaitas apie išlaidas, susijusias su tarybos nario veikla, dauguma Kauno politikų kompensavo kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio ir transporto paslaugų išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algimantas

Algimantas portretas
Meras turi imtis priemonių prieš veltėdžius.

gerbėja

gerbėja portretas
Tegul, tas liudukas ateina retkarčiais ,moterys iš karo pagyvėja, linksma būna taryboj..

Kaunietei

Kaunietei portretas
Liudas Mikalauskas jokiai partijai nepriklauso, neklaidinkit žmonių.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių