Quantcast

Teismas uždraudė Kauno savivaldybei kirsti medžius be ekspertizės

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teismas pirmadienį laikinai uždraudė Kauno miesto savivaldybei šalinti medžius trijose gatvėse ir įpareigojo savivaldybės administraciją atlikti dendrologinę ekspertizę medžių būklei įvertinti.

Laikinai medžių kirsti nebus galima A.Mickevičiaus, V.Putvinskio ir Veiverių gatvėse, pranešė teismas.

Savivaldybė savo ruožtu pranešė ekspertizę jau atliekanti.

„Būsimi ieškovai kreipėsi į savivaldybę su prašymu atlikti numatytų pašalinti želdinių būklės vertinimo ekspertizę. Esant tokiam prašymui, želdiniai negali būti šalinami nesurašius ekspertizės išvadų“, – teismo pranešime cituojama nutartis.

Grupelė kauniečių kreipėsi į teismą prašydami savivaldybei taikyti laikinąsias apsaugos priemones – uždrausti šalinti medžius, kol nebus atlikta želdinių būklės vertinimo ekspertizė A.Mickevičiaus, Zanavykų, Kapsų, Kalniečių, V.Putvinskio, Kleboniškio, Veiverių ir Jonavos gatvėse. 

Teismas iš dalies tenkino būsimų ieškovų prašymą, atsižvelgdamas į tai, kad jų iniciatyva paskirta medžių dendrologinė ekspertizė, ir įvertindamas tai, kad V.Putvinskio, A.Mickevičiaus ir Veiverių gatvėse ketinama tvarkyti gatves ir šaligatvius.

Dėl teismui nepateiktų įrodymų atmestas būsimų ieškovų prašymas uždrausti šalinti medžius Zanavykų, Kapsų, Kalniečių ir Kleboniškio gatvėse, nes nepateikta duomenų, kad savivaldybė būtų išdavusi leidimą ar ketintų ateityje šalinti medžius būtent šiose gatvėse.

Teismas, išklausęs abi ginčo šalis, atmetė savivaldybės atstovės teismo posėdyje išsakytą motyvą, jog būsimi ieškovai – miestiečiai – neturi teisės prašyti taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

„Civilinio proceso kodekso 41 str. nustato, kad ginti viešąjį interesą gali ir kiti suinteresuoti asmenys”, – pažymima nutartyje.

Teismas Kauno aktyvistams nustatė maksimalų įstatymo numatytą terminą, per kurį turi būti pateiktas ieškinys Kauno miesto savivaldybės administracijai.

Ši nutartis dėl laikinųjų apsaugos priemonių turi būti vykdoma skubiai. Ji įsigalioja nuo jos priėmimo momento. Nutarties dalis dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo per septynias dienas gali būti skundžiama atskiruoju skundu Kauno apygardos teismui.

Savivaldybė pirmadienį pranešė, kad rengiantis A.Mickevičiaus ir V.Putvinskio gatvių rekonstrukcijai, čia darbo imasi želdinių inventorizavimo specialistas – miškotyros mokslų daktaras A.Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto lektorius Julius Bačkaitis.

(Nuotraukoje – J. Bačkaitis)

Jis šią savaitę įvertins kiekvieną iš šiuo metu ten augančių daugiau kaip pustrečio šimto medžių. Šio eksperto išvados turės lemiamą reikšmę sprendžiant, kurie medžiai ir toliau liks žaliuoti, o kurie neišvengiamai turės būti pakeisti naujais.

„Vertinsime kiekvieną medį atskirai: matuosime aukščius, skersmenis, analizuosime kamienų būklę, ar nėra žaizdų, puvinių. Lygiai taip svarbu apžiūrėti genėjimo vietas, pro kurias gali būti įsimetę puviniai. Medžiai genėti jau labai seniai ir šie darbai buvo atlikti ne visai tinkamai, todėl ties nupjautomis storomis šakomis neretai pasitaiko rimtų pažeidimų“, – sako J.Bačkaitis.

Teisę atlikti tokias ekspertizes Lietuvoje turi 24 specialistai, jie įtraukti į Aplinkos ministerijos patvirtintą rekomenduojamų želdinių būklės ekspertų sąrašą. Kauno miesto savivaldybė J.Bačkaitį pasamdė operatyviai atlikusi viešųjų pirkimų procedūras.

Nors įstatymiškai reikalaujama želdinius vertinti trijų balų skalėje, Kaune besidarbuosiantis ekspertas tikslumo labui žada pasitelkti penkiabalę sistemą. Pasak jo, taip medžių būklė bus apibūdinta itin preciziškai. Be to, jis ketina savo darbą atlikti mechaniškai, nenaudojant elektroninių prietaisų, kurie paprastai veikia su ženklia paklaida.

Šis specialistas yra atlikęs gatvių želdinių inventorizacijas daugelyje šalies miestų. 2002 metais jis parengė metodiką, kuria vadovaujantis vykdomi želdinių ir želdynų inventorizavimo darbai.

Atsakysime į visus klausimus ir padarysime viską, kad neliktų nė menkiausių abejonių dėl šių sprendimų.

„Visiškai pasitikime šio eksperto kompetencija. Tai yra nepriekaištingos reputacijos, labai patyręs ir savo kolegų puikiai vertinamas specialistas. Priimdami sprendimus vadovausimės būtent šios ekspertizės išvadomis. Jas paskelbsime ir pristatysime viešai. Atsakysime į visus klausimus ir padarysime viską, kad neliktų nė menkiausių abejonių dėl šių sprendimų“, – sakė Kauno miesto mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius.

Šiuo metu A.Mickevičiaus gatvėje auga 130 medžių, iš jų 29 – jauni medeliai. V.Putvinskio gatvėje yra 134 medžiai (iš jų 13 – jauni). Vietoj senų ir sergančių medžių šiose gatvėse bus pasodintos 10-15 metų iki 7 metrų aukščio mažalapės liepos, pritaikytos augti miesto sąlygomis. Tokie medžiai, anot savivaldybės, spalio mėnesį bus pasodinti ir Vytauto prospekte (apie 250), Miško gatvėje (apie 120) ir kitose miesto gatvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NR1

NR1 portretas
o kas gins nuo vagių valstybės kitą turtą ? pvz pėsčiųjų dangą . Faktas kad valstybės tarnautojai priešinosi Garbingiems žmonėms , tik parodo kad valstybės tarnyboje valstybės priešai . Toks čia ir meras , taryba su šutve parazitų

Okeonologas ekspertas, bet ne medziu

Okeonologas ekspertas, bet ne medziu portretas
Sakiau kas buna, kai išleidi krabus is akvariumo. Viska aplink susika.

...

... portretas
Teismai bizniui sutrukdė?.. kaip čia, nejau 'krabiniai' susimokėt pamiršo?
VISI KOMENTARAI 66

Galerijos

Daugiau straipsnių