Quantcast

Apie porcelianinę baleriną, kuri negali nešokti

Dievas davė ir drėbtelėjo – šis posakis idealiai apibūdina baleriną Emilę Ievą Šapkauskaitę. Kukli, bet užsispyrusi, tyli, bet turinti didelių užmojų. Ar ji pavergs Paryžių ir teatro "Grand Opera" žiūrovų širdis?

Skiriasi nuo bendraamžių

Atsiradus galimybei išvykti į Paryžių, Bretanės vaikų namų auklėtinė Felisė nedvejojo nė sekundės, o atsidūrusi galimybių mieste ėmė kurti planą, kaip patekti į prestižinę baleto mokyklą.

Tiesa, čia našlaitė suprato, kad kelias į svajonę nebus rožių žiedlapiais barstytas – Felisės laukė juodas darbas ir negailestinga konkurencija. Nepaisant to, ji nenuleido rankų.

Turbūt supratote, tai – ištrauka iš animacinio filmo "Balerina", praėjusių metų pradžioje virpinusio mergaičių širdis ir budinusio jų mamų vaikystės prisiminimus. Iš dalies tai ir kaunietės E.I.Šapkauskaitės istorija, kurią po kelių dešimčių metų galbūt pasakos kino juosta. Skirtumas tas, kad Emilė Ieva turi ją mylinčius ir besirūpinančius tėvus, o veiksmas vyksta Kaune, bet ne Paryžiuje. Nors žodžiai, kuriuos netrukus ištarė paauglė, nuo amžinosios romantikos miesto neleido nutolti.

"Noriu būti balerina ir šokti Paryžiaus teatro "Grand Opera" scenoje" – kaklą grakščiai tiesė Eglės Špokaitės baleto mokyklos auklėtinė.

Emilei Ievai tik trylika, tačiau jos svajonėse nėra naujo kompiuterio, dviračio su rožiniais kutais ar lėlės su tokios pat spalvos plaukais.

Emilei Ievai tik trylika, tačiau jos svajonėse nėra naujo kompiuterio, dviračio su rožiniais kutais ar lėlės su tokios pat spalvos plaukais. Jos lūpose kur kas dažniau nei žodžiai "draugai", "ledai" ir "atostogos" skamba terminai "Demi-plie", "Rond de Jambes" ar "Arabesque", o klausimą "Gal galėčiau dar 20 minučių pažaisti lauke su mergaitėmis?", keičia kitas – "Kas, jei visą dieną praleisčiau salėje?" Namuose šaldytuvo dureles paauglė retkarčiais atveria koja, o namiškiai intuityviai susigūžia, kai dukra pasiruošia katės šuoliui nuo vieno kambario į kitą.

"Taip ir gyvename baleto ritmu. Jei kaimynai paklausia, iš kur mūsų namuose tie keisti garsai, sakome, kad stumdome baldus", – nusijuokęs arčiau savęs brangiausias gyvenimo moteris – dukrą ir žmoną Alfredą glaudė Darius Šapkauskas.

Pati pasirinko šokį

Tuo metu, kai dauguma mergaičių svajojo būti daktarėmis ir tvarstė sužeistas pliušinių meškiukų letenas, mažoji Emilė Ieva šoko.

Kojas į viršų ji kėlė išgirdusi šiuolaikinę muziką ir tada, kai mamos ranka ant pulto sustingdavo ties "Mezzo" kanalu.

"Vieną dieną dukra pasakė, kad nori būti balerina ir groti smuikeliu, – apsisprendimo akimirką ir iki tol nueitą kelią prisiminė Alfreda Šapkauskienė. – Emilė Ieva lankė ir dailųjį čiuožimą, ir muziką, ir dailės mokyklą. Niekada jos nevertėme daryti to, ko nenori, tik paklausdavome, ar nepabodo viena ar kita veikla. Taip išsikristalizavo tikrasis jos pašaukimas."

2012-aisiais Kaune įkūrus E.Špokaitės baleto mokyklą, mergaitė ėmė varstyti pastarosios duris. Ten ji ir sutiko savo mokytoją Rasą Drazdauskaitę-Birbalienę, su kuria bičiuliaujasi jau šeštus metus.

"Apie vaiko tinkamumą baletui gali spręsti iš jo fiziologijos – liekno kūno sudėjimo, ilgų kojų, rankų, kaklo, mažos galvos ir dailaus veido. Svarbūs ir kiti duomenys: šoklumas, lankstumas, muzikalumas, ištvermė, tačiau apie talentus iš pirmo žvilgsnio nepasakys joks pasaulio mokytojas", – paklausta, ar susipažinusi su Emile Ieva joje pastebėjo potencialą, buvusi Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto solistė R.Drazdauskaitė-Birbalienė purtė galvą.

Pradedančių vaikų talentas ir fiziniai duomenys esą išryškėja tik po kelerių metų, todėl balete, kaip ir sporte, svarbiausia juodas darbas ir darbštumas. Jo, anot garsios balerinos, trylikametei nestinga. Šešis kartus per savaitę, po pamokų, Kauno jėzuitų gimnazijos auklėtinė iki vėlaus vakaro prakaitą lieja baleto mokykloje Vilijampolėje, o likusią laisvą dieną pėdas tempia namuose. Pastarąsias kelias dienas kartu su tėvais paauglė važiuoja dar ir į Vilnių, kur choreografas Jurijus Smoriginas ją moko šiuolaikinio šokio vingrybių.

"Emilė Ieva supranta, kad viso to reikia ne man, ne tėvams, o jai. Darbas su savimi ir suvokimas yra labai svarbus tobulėjimo procese, – liaupsių auklėtinei negailėjo pedagogė.

Pateko tarp geriausiųjų

Grįžkite į straipsnio pradžią ir prisiminkite Felisitę, kurios kely į svajonę būta visko – ašarų, praradimų ir nusivylimų. Emilė Ieva viso to taip pat neišvengė, tačiau nepalūžo. Priešingai – dar labiau sustiprėjo.

"Negali nuolatos lyderiauti ir būti geriausias, antraip nustosi tobulėti. Labai svarbu išlaikyti balansą tarp pasiektų ir siekiamų rezultatų. Su Emile Ieva mums pavyko tai padaryti, – E.Špokaitės baleto mokyklos pedagogė džiaugėsi auklėtinės progresu, kurį matuoja mažais žingsneliais. – Kodėl mažais? Balete didelių žingsnių nebūna. Viskas vyksta ilgai ir lėtai, nes tai tavo kūno rezultatas."

Šiemet Emilė Ieva dalyvavo jau keturiuose konkursuose Vilniuje, Rumunijoje, Italijoje ir Austrijoje. Visuose juose kaunietę lydėjo sėkmė. Dabar Emilės Ievos laukia Jungtinės Amerikos Valstijos ir galimybė, kurios atkaklioji Felisitė tikrai nepraleistų.

"Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad mūsų dukros pastangos įvertintos pasauliniu lygiu. Po atrankų ji buvo pakviesta dalyvauti konkurse "World Ballet Competition Finals 2018", kuris vyks birželio 10–16 d. Orlando mieste, Floridos valstijoje. Į šį konkursą kviečiami dalyvauti geriausių baleto mokyklų geriausi solistai, – įkvėpusi giliau A.Šapkauskienė toliau dalijosi šeimos džiaugsmais. Pasirodo, Emilė Ieva pakviesta dar ir į trijų savaičių intensyvius vasaros baleto kursus Master Ballet Academy (MBA), kurie birželio 25–liepos 13 d. vyks Finikse, Arizonoje.

"Nurungusi daugelį senųjų, gerai žinomų baleto mokyklų, MBA rikiuojasi ketvirtoje vietoje pasaulyje. Patekti ten ir mokytis iš geriausiųjų – neįkainojama proga", – už dukrą džiaugėsi A.Šapkauskienė.

Kainuoja didelius pinigus

Tiesa, neįkainojama proga vis dėlto turi savo kainą, kaip ir visi kiti konkursai, į kuriuos važiuoja jaunoji balerina. Paklausti, kokias sumas kaskart tenka atriekti, sutuoktiniai susižvalgė vienas į kitą – išlaidos siekia ne šimtus, o tūkstančius. Antai, geltona, siuvinėta, žėrinčiais akmenėliais puošta pirmoji Emilės Ievos suknelė atsiėjo maždaug 500 eurų. Kvapą atimančių "Tutu" sijonų kaina dar didesnė. Puantai kas mėnesį Šapkauskų kišenę palengvina 80 eurų.

"Vienos poros nepakanka – kiekvienam konkursui reikia pirkti vis naujus. Būna, kad sukneles skolinamės, nuomojamės, bet kiekviena balerina svajoja apie savąją, juolab kad kūno sudėjimas skiriasi. Dėlioji biudžetą, galvoji, ko atsisakyti. Galiausiai susimąstai, ar verta tai tęsti? Pažiūri į spindinčias dukros akis ir supranti, kad privalai", – pečiais gūžtelėjo D.Šapkauskas.

Tam, kad išleistų dukrą į JAV vyksiantį konkursą ir baleto kursus, Alfredai ir Dariui iš savo kišenės šį kartą reikia sukrapštyti 10 tūkst. eurų.

Tam, kad išleistų dukrą į JAV vyksiantį konkursą ir baleto kursus, Alfredai ir Dariui iš savo kišenės šį kartą reikia sukrapštyti 10 tūkst. eurų. Jokie paramos fondai gabių, ne valstybines mokyklas lankančių vaikų esą neremia. Padėti neskuba ir miesto valdžia.

"Kainuoja viskas, pradedant skrydžio bilietais ir apgyvendinimu, baigiant dalyvio mokesčiu, – miesto aukščiausiųjų dėmesio ir baleto mylėtojų paramos vylėsi paauglės tėtis D.Šapkauskas. – Išvykdama į JAV mūsų dukra juk garsins ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos vardą. Todėl tai ne tik asmeninė garbė, tai garbė visai šaliai."


Norintieji ir galintieji prisidėti prie jaunosios balerinos svajonės kviečiami pervesti pinigus į jos asmeninę sąskaitą.

Gavėjas: Emilė Ieva Šapkauskaitė

Sąsk. Nr. LT957300010134496024 "Swedbank".



NAUJAUSI KOMENTARAI

VIOLETA, BEATRIČES SENA TETULĖ

VIOLETA, BEATRIČES SENA TETULĖ portretas
VILTE, TĖVAI TAVE LABAI MYLI,JEI RYŽOSI TOKIAM POELGIUI ---PRAŠYTI PAREMTI,KREIPTIS Į MECENATUS.NUO MAŽENZ ŽINOJAU ,KAD ESI GABI. TIKIU ŽMONIŲ GERUMU, KURIE VERTINA, MENĄ JAUNŲ ŽMONIŲ VERŽLUMĄ SIEKTI KARJEROS, O JIE GRAŽINTŲ SKELBDAMI APIE LIETUVA.

Anonimas

Anonimas portretas
Šis pasaulis keliauja į orą, kai mes šokam ant pirštų galų. Jei turi neišpildytą norą-leisk jam skristi aukščiau debesų...A.Mamontovo dainos žodžiai.

Anonimas

Anonimas portretas
Nuostabu Emilyte !!!!
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių