Quantcast

Po apkaltos K. Pūkas į tarybą negrįžtų?

Jei parlamentarui Kęstučiui Pūkui bus pradėta apkalta dėl  seksualinio priekabiavimo, realu, kad jis praras Seimo nario mandatą. Ar tai reiškia, kad K.Pūkas sugrįš į Kauno miesto tarybą?

Barjerai sugrįžti

Vos tik išrinkus K.Pūką į Seimą, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis neslėpė džiaugsmo, kad Kauno tarybos posėdžiuose nebereikės kartu spręsti miesto reikalų. Tačiau ar gali būti, kad greitai džiaugsmas išgaruos?

Viešojoje erdvėje pasklido kalbos, kad K.Pūkui praradus Seimo nario mandatą, jis gal pasinaudos galimybe grįžti į Kauno miesto tarybą. Pats politikas anksčiau yra sakęs, kad Seimo nario mandato jis neatsisakys, tad dabar reikia laukti, ką nuspręs apkaltos komisija.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė "Kauno dienai" aiškino, kad yra teisinė galimybė K.Pūkui sugrįžti į Kauno miesto tarybą. Tiesa, tokiu atveju jam reikia pačiam atsisakyti Seimo nario mandato.

"Tuomet jis turėtų pateikti VRK prašymą įtraukti jį į kandidatų sąrašą po rinkimų. Atsiradus laisvai vietai Kauno miesto savivaldybės taryboje, jis turėtų pirmenybę sugrįžti", – sakė L.Matjošaitytė.

Priesaikos klausimas

Vis dėlto VRK pirmininko pavaduotoja pripažino, kad K.Pūko atveju gali nutikti, kad jis Seimo nario mandatą praras ne savo noru, o dėl apkaltos. Tuomet VRK turės svarstyti, ar sulaužytos priesaikos aplinkybės.

"Jei apkaltos proceso metu ponas Pūkas būtų pašalintas iš Seimo, vėl turėtų kreiptis į VRK dėl įtraukimo į kandidatų sąrašą po rinkimų. Tuomet VRK spręstų, ar apkaltos proceso metu pašalinimas iš Seimo narių turi įtakos jo gražinimui į kandidatų sąrašą, ar neturi, – sakė L.Matjošaitytė. – Tai nėra dažni atvejai. Kol kas nesinori spekuliuoti kas būtų, jeigu būtų. Kai turėsime faktus, galėsime vertinti. Juolab kad ponas Pūkas gal iš viso nenorės grįžti į Kauno miesto savivaldybės tarybą."

Anot pašnekovės, atvejų kai buvęs Seimo narys nori sugrįžti į savivaldybių tarybas, kartais pasitaiko. Ir po šių Seimo rinkimų VRK buvo sulaukusi politikų prašymų juos vėl įtraukti į kandidatų sąrašą po rinkimų. Į komisiją kreipėsi į parlamentą antrai kadencijai neišrinkti kandidatai.

"K.Pūko atvejis išskirtinis tuo, kad jei jis iš Seimo bus pašalintas apkaltos būdu, mes svarstysime, ar tai bus kliūtis grįžti į savivaldybę. Tačiau reikia palaukti, ką pasakys Seimas, Konstitucinis Teismas. Tada visa rinkimų komisija galės spręsti", – pridūrė L.Matjošaitytė.

Griežtesnė pozicija

Seimo narė konservatorė Gintarė Skaistė laikosi griežtesnės pozicijos: jei politikas pažeidė priesaiką Seime, nebegali grįžti ir į miesto tarybą.

Sulaužius priesaiką negalima eiti jokių pareigų, kuriose reikia duoti priesaiką.

"Tiek meras, tiek Kauno ponios gali būti ramios. Jei K.Pūkas savo mandato Seime netektų po apkaltos pripažinus, kad sulaužė Seimo nario priesaiką, į Kauno miesto tarybą jis irgi negrįš. Sulaužius priesaiką negalima eiti jokių pareigų, kuriose reikia duoti priesaiką. Dėl tos pačios priežasties vienos partijos "prezidentas" irgi nebegali būti nei prezidentu, nei Seimo nariu. Teliko į Briuselį keliauti. Gal ten ir Kęstutis susiruoš", – socialiniame tinkle "Facebook" rašė Seimo narė.

"Kauno dienai" G.Skaistė patikslino, jei K.Pūkas dar prieš apkaltą atsisakytų Seimo nario mandato, sugrįžti į Kauno tarybą tikrai teisiškai galėtų. Tačiau tokiu atveju galima būtų manyti, kad mestus kaltinimus pats politikas pripažįsta ir, pabijojęs apkaltos komisijos verdikto, nusprendė pasitraukti. Kitu atveju, apkalta galutinai užkirstų kelią dar kartą sugrįžti ne tik į parlamentą.

"Rinkėjų pasitikėjimas yra, jei jį išrinko, tad teisiškai galėtų pasinaudoti. Kol apkalta neįvyko, jo kaltumas neįrodytas. Tik po apkaltos jam būtų užkirstas kelias grįžti į tarybą ir toliau kandidatuoti į Seimą, – sakė politikė. – Šiaip manau, kad visa ši situacija yra apgailėtina, nes žmogus negali sau to leisti, ypač užimdamas tokias pareigas. Nediskutuotina, kad tai yra neetiška."

Likimas – komisijos rankose

Kai tik kilo skandalas dėl galimo Seimo nario seksualinio priekabiavimo, Kauno meras V.Matijošaitis viešai pasisakė, kad tokie žmonės daro gėdą visam miestui.

"Mano asmenine nuomone, jis eilinis pašlemėkas. Tipeliai, kurie naudojasi savo padėtimi, kad moteris įsitemptų į lovą, man kelia pasibjaurėjimą. Džiaugiuosi, kad atsirado drąsių merginų, nuplėšusių šio apsišaukėlio kaukę. Linkiu Seimui būti principingam, pradėti apkaltą ir atsisveikinti su juo", – "Kauno dienai" anksčiau yra sakęs Kauno miesto vadovas.

Dėl galimo parlamentaro K.Pūko seksualinio priekabiavimo Seime sudaryta apkaltos komisija. Kelios merginos dėl to jau kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Jei skundai pasitvirtins, kaunietis praras Seimo nario mandatą.

Parlamentaro K. Pūko apkaltos komisija savaitės pradžioje viešai neskelbtame posėdyje apklausė dar vieną su parlamentaru dirbusį asmenį, o viena įsidarbinti siekusi mergina atsisakė liudyti išsigandusi spaudimo, posėdyje dalyvaujant parlamentaro advokatui. Pas Seimo narį įsidarbinti norėjusią merginą dar bus siekiama apklausti raštu.

Anksčiau prieš porą savaičių K.Pūko apkaltos komisija neskelbtame posėdyje buvo apklaususi dar vieną su K.Pūku dirbusį asmenį. Pasak komisijos vadovės, "valstietės" Dovilės Šakalienės, liudijęs asmuo patvirtino buvęs spaudžiamas atiduoti dalį savo Seimo nario padėjėjo atlyginimo, žeminamas, įžeidinėjamas. Pats K.Pūkas BNS tokius kaltinimus neigė.

Apkaltos komisija savo verdiktą turi paskelbti iki gegužės 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilniete

vilniete portretas
merginu niekas jam nepakiso pats atsirinko, tik jaunas ir grazias.tai ko 50 metu moteru nenorejoSaunuoles vilnietes, daugiau jaunu nenores, tegu varvina seile i bendraamzesZIUREDAMAS, JAUNOSIR GRAZIOS ISSILAVINUSIOS NEJAM.

žinau

žinau portretas
Nežinau, kaip jis dirba, nežinau, ar priekabiautojas ir naudojasi savo tarnybine padėtim. Bet tokių situacijų, kai užimantys aukštus postus naudojasi savo tarnybine padėtim yra - tai tikrai žinau. Esu patyrusi, kai tiesioginis mano vadovas persekiojo mane, staiga išdygdavo tose vietose, kur būdavau aš. Kai neatsakiau į jo dėmesį kerštavo. Pradėjau kliūti visur, nepraleisdavo progos pakritikuot, įgelt ir t.t. Mano laimei į darbą atėjo jaunesnė auka.

Nu bet ir,

Nu bet ir, portretas
bjaurus veidas. Kaip gali būti padorus žmogus - niekaip.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių