Quantcast

Planuose – paminklas žuvusiems savanoriams

Kauniečių iniciatyvinė grupė ėmėsi įgyvendinti Bostono šaulių idėją – Aukštųjų Šančių karių kapinėse, kur ilsisi Nepriklausomybės kovose žuvę savanoriai, pastatyti bronzinį Vytauto Kašubos "Karį".

Netikėtas atradimas

"Man nebuvo žinomas šis V.Kašubos gipsinis kūrinys – nuogas antikinio grožio ir tobulumo vyriškis be kardo rankoje", – stebėjosi Lietuvos šaulių sąjungos V.Putvinskio-Pūtvio klubo narys Stasys Pūtvis, žiūrėdamas į šio kūrinio nuotrauką, saugomą Marijampolės kraštotyros muziejuje.

"Kiek žinau, gipsinė raumeningo vyriškio skulptūra, bet su kardu – tai V.Kašubos diplominis darbas, saugotas Vytauto Didžiojo karo muziejuje (VDKM) ir inventorizuotas pavadinimu "Pavargęs karys", – pridūrė jis.

Pasak S.Pūtvio, nuliejus iš bronzos "Karį", būtų išsaugotas vertingas meno kūrinys ir kartu pagerbti žuvę Nepriklausomybės kovų savanoriai, palaidoti Aukštųjų Šančių karių kapinėse. Ši idėja kilo šių metų pradžioje, kai Lietuvoje viešėjęs JAV lietuvių Šaulių sąjungos Bostono kuopos vadas Jonas Stundžia Vytauto Didžiojo karo muziejuje pastebėjo nuogo vyriškio su kardu skulptūrą "Pavargęs karys". Tuomet jam kilo mintis pastatyti ją minėtoje karių kapinių dalyje, kur, priešingai nei Vokietijos ir SSRS palaidotų karių sektoriuose, Lietuvos kariai iki šiol neturi jokio raiškaus paminklo.

Pritarė bostoniečių idėjai

J.Stundžios parsivežtai į JAV idėjai pritarė Bostono šauliai, o iniciatyvos įgyvendinti minėtą sumanymą ėmėsi Lietuvos šaulių sąjunga (LŠS), V.Putvinskio-Pūtvio klubas, VDKM, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių Kauno apskrities skyrius, Rezervo karių asociacijos Kauno skyrius, Kauno įgulos karininkų ramovė, Atsargos karininkų sąjungos Kauno apskrities skyrius.

Šios jungtinės pajėgos gavo ir suderino visus reikiamus VDKM ir V.Kašubos našlės Aleksandros leidimus dėl teisės panaudoti "Karį" A.Šančių karių kapinėse.

S.Pūtvis parengė skulptūros kompiuterinį vaizdą Karių kapinėse.  Beje, jis yra ir kitų panašių iniciatyvų, kurių tikslas pagerbti žuvusiuosius už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, autorius.

Dominuoja sovietų karys

Pasak LŠS V.Putvinskio-Pūtvio klubo nario Stasio Ignatavičiaus, iš bronzos nulietą "Kario" skulptūrą ketinama pastatyti Lietuvos kariuomenės 100-mečiui.

"Džiugu, kad jau pradėjo plaukti lėšos į LŠS tikslinę sąskaitą šiam projektui įgyvendinti, o jų reikia nei daug, nei mažai – 23 tūkst. eurų. Tiesa, mes dar negavome  paveldosaugininkų leidimo statyti paminklą, bet tikimės sulaukti teigiamo jų sprendimo", – kalbėjo S.Ignatavičius.

"Kai 1985 m. A.Šančių karių kapinėse buvo rekonstruojamos sovietinių karių palaidojimo vietos, norėta vokiečių ir lietuvių kapavietes sunaikinti ir tokiu būdu ištrinti jas iš tautų atminties. Gerai, kad viso šio plano įgyvendinti nepavyko, tačiau rekonstrukcijos metu buvo įrengti sovietinių karių kenotafai greta pagrindinio tako, kur, kaip žinia, palaidoti vokiečių kariai, o vokiečių karių kapų teritorijoje iškilo didžiulė sovietų kario skulptūra. Kai 1995 m. buvo parengti A.Šančių karių kapinių istoriniai tyrimai, Kultūros vertybių departamente buvo pritarta mano projektui perkelti minėtą sovietinio kario skulptūrą į sovietinių karių palaidojimų sklypą. Juolab kad vokiečiai buvo pasirengę už tai sumokėti, tačiau mano idėja liko nerealizuota, o sovietų kario skulptūra ir toliau dominuoja šiose kapinėse", – teigė S.Pūtvis.

Tikisi gauti leidimą

Pasak S.Pūtvio, Karių kapinėse sovietų karių sektorių prižiūrinti organizacija linkusi minėtą didžiulę sovietų kario skulptūrą persikelti į savo teritoriją, kad nereikėtų patiems tvarkyti paminklo aplinkos svetimame kapinių plote, bet tai padaryti bus nelengva, nes tarp Lietuvos ir Rusijos iki šiol nėra kapų priežiūros tvarkybos susitarimo. Tačiau kauniečių iniciatyvinei grupei labiau rūpi, kaip pastatyti V.Kašubos sukurtą "Kario" skulptūrą lietuvių savanorių karių sklype, kuris yra Kultūros vertybių registre.

Anot Kauno miesto Kultūros paveldo skyriaus vyriausiosios specialistės Danutės Rūkienės, skyrius šiuo atveju vadovausis 2012 m. patvirtintomis "Skulptūrų ir paminklų statymo ir nukeldinimo Kauno miesto viešosiose vietose taisyklėmis".

"Mūsų skyrius yra gavęs tik iniciatyvinės grupės "Karys" įgaliotinės dr. Aušros Jurevičiūtės pasirašytą prašymą dėl leidimo Aukštųjų Šančių karių kapinių Lietuvos karių dalyje pastatyti V.Kašubos skulptūrą "Karys". Pareiškėja buvo informuota, kad laukiame projektinių pasiūlymų, tačiau iki šiol jie mums nepateikti. Kai juos gausime, persiųsime derinti Kultūros paveldo departamento Kauno skyriui ir Dailininkų sąjungos Kauno skyriui", – sakė D.Rūkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
TIK GRIYNDINI PRIE PAMINKLO REIKIA DARYTI IS SUSAUDYTU ZYDU ANTKAPIU,KAIP YRA DAROMA DABAR.......ISTYKRUJU ,GERAI PARASE KOMENTARA,KAD VIENI STATO KITI GRIAUNA....

Anonimas

Anonimas portretas
kiek dar keps tu paminklu kada prades griauti .vieni stato kiti griauna
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių