Quantcast

Pirmakursiai apie bendrabučius: kaliniai kamerose geriau gyvena

Artėjant mokslo metų pradžiai į miestą suplūsta studentai. Daugeliui pirmakursių, atvykusių iš kitų Lietuvos vietovių, reikia pratintis ne tik prie naujos mokslo įstaigos, bet ir apgailėtinų gyvenimo sąlygų.

Nustebino skylės betoninėse grindyse

„Įėjus į kambarį patyrėme šoką. Kambaryje išmėtyti daiktai – tik smulkmena, tačiau į akis labiausiai krito skylės betoninėse grindyse. Aišku, sienas galima nusivalyti, ištapetuoti, tačiau šias grindis reikia betonuoti iš naujo, kitaip ir koją galima išsisukti, – apie apsilankymą Kauno technikos kolegijos bendrabutyje, esančiame Kampo g.27, pasakojo pirmakursio mama Virginija (tikrasis vardas redakcijai yra žinomas.)

Nors moters sūnui buvo skirtas trivietis kambarys, jame šį rudenį bent trumpam glausis keturi studentai. Moteris sako, kad maždaug 18 kv. metrų kambaryje neseniai atneštą dar nesurinktą lovą greičiausiai teks statyti patalpos viduryje.

Visgi netvarkingame kambaryje, kuriame netrūksta ne tik senų, vos bestovinčių baldų ir anksčiau čia gyvenusių studentų paliktų rakandų, moteris įžvelgė ir privalumų – čia neseniai pakeisti langai, durys, lovos taip pat atrodo tvarkingos. „Kaip duris ir langus aptinkavo, taip viską ir paliko – nei pavalė, nei padažė. Patys valysim ir grindis betonuosim“, – apie artimiausius kambario pokyčius kalbėjo moteris.

Maždaug 18 kv. metrų kambaryje neseniai atneštą dar nesurinktą lovą greičiausiai teks statyti patalpos viduryje.

Už „apartamentus“ – 60 eurų

Neturėjęs galimybės bendrabutyje išsirinkti kito kambario, naujakurys turėjo iškart palikti 120 eurų užstatą bei susitaikyti su mintimi, kad kas mėnesį jo kišenė vien už nuomą patuštės 50 – 60 eurų.

Pirmakursio mamai taip pat buvo smalsu, kodėl į tokius apgailėtinos būklės kambarius leidžiama įsikelti tik prasidėjus mokslams. Juk leidus čia atvykti likus nors ir savaitei iki mokslo metų pradžios, gerinti kambario būklei būtų galima skirti daugiau laiko.

Viešojoje erdvėje pasidalijus bendrabučio kambario nuotraukomis, internautai negailėjo kritikos. „Jie čia gyvens keturiese ir už šiuos „apartamentus“ kiekvienas mokės daugmaž po 60 eurų per mėnesį. Ar tai normalu? Turbūt kaliniai kamerose turi daugiau vietos. Jie, matyt, valstybei svarbesni...“, – stebėjosi pirmakursio pažįstamas.

Penktadalyje kambarių yra apgailėtinas vaizdas

Portalui kauno.diena.lt Kauno technikos kolegijos direktorius Nerijus Varnas tikino, kad panašios būklės kambarių šiame bendrabutyje dar yra likę apie 15 - 20 proc.  Žaliakalnio rajone esančiame pastate iš viso yra apie šimtas kambarių.

„Aukštojo mokslo srityje finansavimas yra keblokas klausimas. Sutinku, kad grindų danga kai kuriuose kambariuose yra labai prasta, tačiau turimas lėšas stengiamės panaudoti, kiek įmanoma racionaliau“, – teigė direktorius.

Anot jo, per pastaruosius metus vien pastato fasado renovacija kainavo apie 300 tūkst. eurų, praėjusias metais buvo pakeistos visos lovos, kainavusios apie 35 tūkst. eurų. „Kažkada ir sienos peršaldavo. Įvertinę savo galimybes, pasiskolinome pinigų ir dabar kasmet sutvarkome apie 6 kambarius. Jie tvarkomi iš pagrindų – keičiami ir baldai, ir buitinė technika“, – sakė N. Varnas.

Direktorius pripažino, kad sudėtinga situacija yra ne viename Lietuvos bendrabutyje, tačiau Studentų sąjunga siūlo juose apgyvendinti kuo daugiau studentų. Tad Kauno technikos kolegijos, kurioje mokosi apie 1, 5 tūkst. jaunuolių, vadovybė ir stengiasi patenkinti visų norinčiųjų gyventi bendrabutyje prašymus.

„Visada siūlome studentams pasirinkti, kur jie nori gyventi.  Apsižiūrėję jie gali įvertinti, kokios sąlygos gyventi yra viename ar kitame kambaryje, nepanorus gyventi bendrabutyje jie gali rinktis ir kitas alternatyvas –  nuomotis butą ar apsistoti pas pažįstamus“, – direktorius teigė, kad įvertinus kiekvieno studento situaciją ir esant galimybėms jie į kambarius gali atsikelti ir likus kelioms dienoms iki naujų mokslo metų pradžios.

Norintiems patiems savo lėšomis pagerinti buitį kambaryje, anot kolegijos vadovo, studentai tai gali padaryti. „Tereikia, kad norai atitiktų jų ir mūsų lūkesčius“, – aiškino direktorius.  Paklaustas, kiek kambariuose gyvenantys studentai turi per mėnesį paploninti piniginę, N. Varnas rėmėsi skaičiais: „Kainodara labai paprasta: metų bendrabučio sąnaudos siekia apie 200 tūkst.eurų – tai yra paskola, kuri mokama už bendrabučio renovaciją, mokesčiai už patarnavimus. Nors dalis šios sumos vetuojama iš kolegijos lėšų, tačiau kambario nuomos kaina siekia apie 200 eurų. Šią sumą turi išsidalyti visi kambaryje gyvenantys žmonės.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dina

Dina portretas
Tai gal dar mamytė sūneliui ir užpakaliuką valo. Pradės vyrukas gyventi ant savo galvos, išmoks tvarkytis nėra čia ko kaip ponam pūstis. Norit prabangos nuomokit butą.

mao

mao portretas
mamyte neoergivenk gal tavo mamiciukas ir pamatis kap kaliniai gyvena o tada gales paliginti

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Ką visa savo beletristika norėjau pasakyti?Vakarų šalių universitetuose studentai,mokosi,daug dirba ir kuria,mūsiškiai mamyčių stumiami gauti diplomą.Mamytės pinigais ir gerklėmis savo atžaloms,ko geresnias vegetavimo sąlygas kuria,plėšte plėšdamos mokesčių mokėtojų pinigėlius dėl savo išlepintų atžalų-vidutinybių.Viskas.
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

Daugiau straipsnių