Quantcast

Pavadinimui surado gatvę Rokuose

Iki šiol Kaune nė vienai gatvei neprigijęs S. ir R. Samulevičių pavadinimas suteiktas gatvei Rokuose. Miesto tarybai pritarus, Rokuose atsiras dar du nauji gatvių pavadinimai: A.Valeškos ir Marijonų.

Bus tik pavardė?

"Iki šiol tos gatvės Rokuose neturėjo jokių pavadinimų, tad didelių prieštaravimų negali būti. Esame sulaukę pastabos, kad Samulevičių gatvė būtų be vardų raidžių, nes žmonėms taip tiesiog patogiau, mažiau painiavos", – aiškino savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Ankstesni bandymai suteikti S. ir R.Samulevičių pavadinimą kuriai nors Kauno gatvei sulaukė kauniečių pasipriešinimo, mat naujasis pavadinimas įnešė painiavos pavadinimus nuo seno turinčiose gatvėse.

"Kauno diena" ne kartą rašė apie gyventojų problemas, kai buvusiai Žiemių gatvei Gričiupio seniūnijoje buvo suteiktas S. ir R. Samulevičių g. pavadinimas. Žmonės skundėsi nebuvę apie tai informuoti, o apie gyvenamosios vietos pavadinimo pasikeitimą sužinoję tik atsitiktinai. Be to, teko keisti juridinius dokumentus, namų lenteles, kilo daug painiavos gaunant užsiprenumeruotą spaudą, mokesčių kvitus, siuntinius, kviečiant greitąją medicinos pagalbą arba taksi.

Ilgai mynę savivaldybės slenksčius, šios gatvės gyventojai pernai prieš pat Naujuosius metus pasiekė, kad gatvei būtų suteiktas Pietų pavadinimus, nes gretimos gatvės pavadintos Rytų, Vakarų, Saulės, Topolių ir kitokiais pavadinimais be asmenvardžių.

Archyvo gatvės nepervadins

Tada savivaldybės urbanistai prabilo apie planus S. ir R.Samulevičių gatve pavadinti Archyvo g. dalį nuo "Statoil" degalinės iki Kauno tvirtovės VII forto. Atrodo, kad Archyvo g. gyventojų tokie savivaldybės užmojai taip pat nepradžiugino. "Norėjome, bet gyventojai surašė raštą ir paprieštaravo", – prasitarė N.Valatkevičius.

Stasė Samulevičienė buvo tautodailininkė, knygelių vaikams autorė, o jos sūnus Raimundas – dramaturgas, prozininkas. Jie abu gyveno Žaliakalnyje, Vaisių gatvėje, tačiau ten gatvių pavadinimų neleidžia kaitalioti paveldosaugininkai.

Tai, kad R.Samulevičius 1981 m. neaiškiomis aplinkybėmis buvo nušautas KGB pulkininko Ričardo Vaigausko bute, sukėlė įvairių interpretacijų dėl jo ir jo motinos vardo suteikimo gatvei. Savivaldybės koridoriuose imta svaidytis kagėbistų epitetais tiek iš pavadinimo šalininkų, tiek iš kritikų pusės.

Mėtė po visą miestą

S. ir R.Samulevičių vardą ypač stengėsi įamžinti Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisija (dabar – Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupė) ir buvęs jos pirmininkas miesto tarybos narys Gediminas Budnikas.

2013 m. pripažinus, kad buvusios Žiemių g. gyventojų noras nusipurtyti nemielo S. ir R.Samulevičių pavadinimo yra pagrįstas, savivaldybėje svarstyta galimybė šį vardą galėtų suteikti Josvainių gatvės atkarpai Šilainiuose, tačiau tai nebuvo įgyvendinta.

Svarstytas ir dar vienas variantas: S. ir R.Samulevičių gatvei suteikti R.Samulevičiaus dėdės, žinomo tapytojo Antano Samuolio vardą, o jo vardu pavadintą skverą Žaliakalnyje pervadinti S. ir R.Samulevičių vardu, tačiau ir tai netapo tikrove. Antano Samulevičiaus-Samuolio pavadinimas Darbininkų bei P.Dovydaičio gatvių sankirtoje esančiam skverui buvo suteiktas 2012-ųjų birželį miesto tarybos sprendimu.

Greta Samulevičių g. Rokuose atsiras A.Valeškos g. ir Marijonų akligatvis. Adolfas Valeška buvo tapytojas, vitražistas, dekoratorius, scenografas, lietuvybės puoselėtojas, visuomenės veikėjas, meno bei kultūros tyrinėtojas, bažnytinio meno saugotojas. Marijonai – Lietuvoje daugiau kaip prieš 250 metų įsikūrusi Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo kunigų vienuolija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na jau

na jau portretas
Jagu jau evičiaus tao Rokuose privalo pagrindinė gatvė būti STARKEVIČIAUS geriausiai įsiminti. Bet šiap tai jokios romantikos pav pagriovio g. Molio Kormorano medžių ir žuvų kenkėjo ir t.t.

nu jooooo

nu jooooo portretas
Tegul geriau kokią žvaigždę pervardina jų vardu. Gi gatvė tai toks mizeris...

kažkokia

kažkokia portretas
liga vadint gatves pavardėmis
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių