Quantcast

Paukščiai taps Lietuvos ambasadoriais

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus pradeda įgyvendinti projektą „Paukščiai – Lietuvos ambasadoriai“. Retų rūšių paukščiai specialiais žiedais bus žymimi dvejus metus.

Kasmet milijonai mūsų paukščių migruoja į kitas šalis. Dalis jų turi žiedus. Lietuvoje paukščiai žieduojami jau beveik 9 dešimtmečius. Per metus paprastai sužieduojama apie 80 tūkstančių sparnuočių. Šiemet ornitologai sumanė netradiciškai paminėti artėjantį Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį ir specialiais žiedais pažymėti retų rūšių mūsų krašto paukščius.

2017–2018 metais Lietuvoje specialiai valstybės atkūrimo 100-mečio progai skirtais žiedais lizduose planuojama kasmet sužymėti po 100 saugomų paukščių jauniklių rūšių.

Dešimčiai šių paukščių bus uždėti GPS siųstuvai, tai – „akredituotieji ambasadoriai“. Per palydovinį ryšį bus stebima trijų iš dešimties šių paukščių migracija. Siųstuvas kainuoja gerokai daugiau nei paukščių žiedavimas – apie 1000 eurų. Prie šio projekto finansiškai gali prisidėti visi ir tapti akredituotųjų ambasadorių rėmėjais.

Šiuo metu galima stebėti tiesioginę transliaciją, kaip Estijoje į lizdą grįžo žieduotas juodasis gandras patinas su GPS siųstuvu.

Daugiau apie paukščių ambasadorių idėją – Simonos Stanapėdytės ir Loretos Mačiulienės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

z

z portretas
Daugiau nėra kam būti Lietuvos ambasadoriais, tik paukščiams?

Algis

Algis portretas
Kodel gamtos insprkcija nereguoja į gaudytojus kurie daro nusikaltimus pries gamtą.Jeigu jie nori zinoti kur pauksciai migruoja ir kita informacija tai tegu uzeina į knigyna ir nusiperka knygų ten jų pilna apie paukscius .Gaudant sukelemasdidelis stresas ar jums neaisku niekadejai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių