Quantcast

Patriotizmo pavyzdys – pakaunės ugniagesiai savanoriai

  • Teksto dydis:

„Pakaunės žmonės aktyviausiai stojo į savanorių gretas 1919-1920 metais, kai reikėjo ginti Lietuvos nepriklausomybę. Šiandien matome dar vieną gražų patriotizmo pavyzdį – visą būrį savanorių ugniagesių“, – kalbėjo Seimo narys Antanas Nesteckis, sveikindamas pirmąją oficialią ugniagesių savanorių komandą Lietuvoje.

Idėja kilo spontaniškai

Į susitikimą su ugniagesiais, policijos atstovais ir vietos bendruomene penktadienį į Raudondvario menų inkubatorių atvyko ir vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. „Džiaugiuosi, matydamas didžiulį jūsų bendruomenės pasiryžimą veikti kartu“, – kalbėjo ministras, įteikdamas ugniagesiams pažymėjimus ir savanorių ženklelius.

Šią iniciatyvą ir kitas saugumą didinančias veiklas vidaus reikalų ministras įvertino labai palankiai ir tikino, kad Kauno rajonas gali tapti pavyzdžiu visai Lietuvai.

Savivaldybės meras Valerijus Makūnas prisiminė, kad savanorystės idėja kilo natūraliai. Praėjusią vasarą Alšėnų ir Ringaudų seniūnijose degė ražienos. Liepsnos pavojingai artėjo prie gyvenviečių. Tada į pagalbą atskubėjo ne tik ugniagesiai, bet ir vietos verslininkai, ūkininkai, kurie arė ražienas ir malšino stichiją. „Visos bendruomenės pasiaukojimo dėka išvengėme didžiulės nelaimės“, – tvirtino meras.

Nemaža dalis gaisrą tuomet gesinusių vyrų nusprendė įkurti savanorių komandą. Savivaldybė jiems suteikė patalpas, nupirko uniformas. Savanoriai dalyvavo mokymuose ir yra pasiryžę talkinti bendruomenei.

Senjorus keičia jaunimas

Pirmosiose savanoriškos organizacijos gretose – žinomas ūkininkas Antanas Juočionis, verslininkai Arūnas Staškauskis ir Saulius Davainis, kiti žinomi Kauno rajono žmonės

Kol kas savanorių būrį sudaro 23 naujokai, tačiau neabejojama, kad ilgainiui jų gretos pasipildys. „Jei idėja pasiteisins, naujų ugniagesių nepriimsime, o išėjusius į pensiją kolegas pakeis savanoriai“, – tvirtino Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos direktorius Rytis Velžys.

„Sužinoję, kad Kauno rajone renkama ugniagesių savanorių komanda, ilgai nesvarstėme – nusprendėme prisidėti prie savo krašto saugumo“, – pasakojo  26 metų Marius Jonaitis ir 20 metų Rytis Gumauskas.

Marius Vilniaus universitete baigė ekonomikos specialybę ir dirba verslo projektų vadovu. Jaunuolis jau yra gesinęs mišką ir nutvėręs ne vieną brakonierių. Didžiausias jo autoritetas – profesionaliu ugniagesiu dirbantis tėtis Saulius Jonaitis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

QWERTY

QWERTY portretas
Matau ten iš dešinės pats didžiausias savanoris stovi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių