Quantcast

Pastatų fasadų tvarkymui Kaunas skirs beveik milijoną

Gražėjantys pastatai atkreipia ne vieno praeivio dėmesį. Kauno valdžia žada, kad kitais metais pastatų tvarkymui skirs dvigubai daugiau nei šiemet, tad suma gali siekti milijoną.

Gražėjantis miestas

Ne vienas kaunietis pastebėjo atnaujintus pastatus. Apšepusias sienas keičia naujai sutvarkytų pastatų sienos. Šiemet Kauno savivaldybė paskatino, kad pastatų savininkai norėtų atnaujinti sienas ir taip suteiktų grožio visam miestui.

„Parausdavome, jei turėdavome mieste svečių. Pasitikdavo ne tik nesutvarkytas Laisvės alėjos vidurys, bet ir nesutvarkyti pastatai. Todėl pritaikėme paprastą „botago ir meduolio“ principą – jei tvarkaisi, mes padedam, jei nesitvarkai – paimame botagą“, - kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„Tokio vaizdo Kaune nebuvo nuo Nepriklausomybės pradžios. Be to, tai, kad judame tinkama linkme rodo ir tai, kad šiuo inovatyviu finansavimo modeliu jau domisi ir kiti Lietuvos miestai“, - antrino vicemeras Simonas Kairys.

Šiais metais pagal Kauno paveldotvarkos programą buvo atnaujinti 17 pastatų fasadai, šeši iš jų yra Laisvės alėjoje. Taip pat skirta pinigų vieno pastato projektavimui. Iš viso Kaunas skyrė 400 tūkst. eurų paramos. Ja galėjo pasinaudoti tiek privatūs pastatų savininkai, tiek ir įmonės, įsipareigodamos kitą pusę darbų kainos padengti už savo lėšas.

„Buvo skaičiuojama kvadratais ir pagal tai pasakyta, kiek miestas gali prisidėti, tačiau suma negalėjo viršyti 50 proc. Reikia pažymėti, kad sutartyje buvo nurodyta, kad savininkai gaus paramą tik tada, kai bus sutvarkytos pastato sienos, todėl jie įsipareigojo viską padaryti iki nustatyto laiko, kitaip būtų negavę iš miesto pinigų“, - sakė Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas. Jis patikino, kad ši programa buvo skirta tik fasadų atnaujinimui, o kiti darbai į tai neįskaičiuoti.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Paragino ir kitus

Miesto atstovai surengė trumpą ekskursiją, kurios metu pristatė atsinaujinusius pastatus. S.Rimas pasakojo, kad Laisvės al. pradžioje sutvarkytiems pastatams skirta nuo 10 iki maždaug 70 tūkst. eurų. Buvo tokių, kurie šiemet nespėjo susitvarkyti reikiamų dokumentų, tačiau kitais metais tikrai miestas ir jiems išties paramos ranką ir pastatų fasadai bus atnaujinti. Tokiu miesto sprendimu džiaugėsi ir pastatų savininkai.

„Noriu pasidžiaugti tuo, kad apleistos vietos iš tiesų bunda. Miestas eina koja kojon su verslu ir privačiais pinigais, nes vien iš savo lėšų atnaujinti pastatus būtų labai brangu“, - kalbėjo pagal paveldotvarkos programą pastatų fasadų tvarkymo darbams pinigų iš miesto gavęs Laisvės al. 38 ir 40 pastatų savininkas Andrius Bagdonas.

Kultūros paveldo skyriaus vedėjas S.Rimas pastebėjo, kad programa paskatino ir kitų namų savininkus tvarkytis. Kai pamatė, kad kaimyno sienos atsinaujino, įvyko grandininė reakcija. Kai kurie savininkai nelaukė, kol miestas pabaksnos pirštu, todėl patys savo lėšomis atnaujino fasadą. Be to, jis pažymėjo, kad programa gali pasinaudoti ir kitų rajonų paveldinių pastatų savininkai, nes finansavimą gali gauti ne tik centrinės mesto dalies pastatai. Tačiau šiemet iš kitų rajonų nebuvo sulaukta nei vieno prašymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Sekmes ir dar didesnio darbingumo visiems savivaldybes darbuotojams... Kada bus pradeta renovacija atnaujinimas seno 2 a pastato Gedimino 38, kuriame buvo keliu policija, nes kyla pavojus praeiviams nes murine tvora pasvirus y gatves puse griuna, namas turi istorine verte ir yra privatizuotas..

Buhaltere

Buhaltere portretas
jei prie to milijono dar pridetu 1,3 milijono kaunieciu mokesciu moketoju euru, kuriuos Matjosaitis tasko savo savigyrai, tai fasadai pagrazetu zenkliai.

juk

juk portretas
tai akivaizdus blefas juk reikejo dirbti nuosekliai tai 1 darbas dar nebaigtas jau imasi kito nes ne rezultatas svarbu o laiku paimti pinigai juk dar nebaigtos stoteles o tribinat visais balsais apie kaledas tai darykit darba nuosekliai ir ne tarybiskai nestaipmulkinti zmones nedera
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių