Quantcast

Paskutine vėžio stadija serganti moteris: savo vaikams norėčiau dengti Kalėdų stalą

Kaunietė trijų vaikų mama Rasa Vaitekūnienė sunkiai renka žodžius. Tačiau sudėtinga moteriai ne tik dėl to, kad prieš ketverius metus jai buvo diagnozuotas ketvirtos stadijos vėžys, tačiau ir dėl šalutinių gydymo pasekmių – moteriai tapo sunku ne tik kalbėti, bet ir gerti bei valgyti.

Prieš maždaug 10 metų moteris pajuto, kad jos burnoje atsirado gumbas – bėgant laikui jį pradėjo skaudėti, o tam, kad žandikaulis sklandžiai vertųsi, R. Vaitekūnienė turėdavo įdėti vis daugiau pastangų. 47-erių kaunietės neapleido įtarimai, kad tai gali būti sunkios ligos simptomai.

Visgi tik po maždaug šešerių metų medikų paieškų – biopsijų rezultatai nieko nerodė, o burnoje moteriai vėrėsi vis didesnė ir skausmingesnė opa – 2014 metais moteriai buvo diagnozuotas 4 stadijos burnaryklės infiltracinė plokščių ląstelių karcinoma (gerklės vėžys – aut.past.).

R. Vaitekūnienei buvo skirta chemoterapija. Tuomet sekė pusantrų metų remisija (ligos progresavimas buvo sustabdytas – aut.past.), o 2016 metais liga sugrįžo. Dabar medikai sako, kad moters būklė yra stabili, tačiau pašnekovė su tuo nesutinka – jai vis blogėja. Paklausus, kodėl medicinos dokumentų išraše nėra parašytos tolimesnės medikų rekomendacijos gydymui, moteris tikino iki ketvirtadienio ryto laukianti gydytojų konsiliumo išvadų.

„Visi chemoterapijos būdai jau yra išbandyti. Mane švitino 32 kartus“, – sakė moteris pridūrusi, kad pastarąjį kartą chemoterapinis gydymas truko 14 mėnesių ir jis nebepadeda. Švitinant vėžines ląsteles, gydymas sukėlė ir šalutinį poveikį.

„Nėra nosies pertvaros, tad aš sunkiai galiu gerti, nes man viskas bėga per nosį, turiu ją užspausti. Kalbėti taip pat sunku. Maistą turiu trinti iki sriubos konsistencijos. Geriu vaistus nuo skausmo“, – aiškina 47-erių moteris.

„Facebook“ nuotr.

Draugės įkalbėta sekmadienio vakarą moteris savo ligos istorija pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“. „Per tą laiką teko daug ką išgyventi, o bet tačiau... Nepaisant visko, aš dar be proto noriu gyventi. Gydytojai išbandė viską, kas tik buvo galima ir Ačiū jiems!!! Deja, šiandien man nebepadeda joks Lietuvoje esantis gydymas. Radau dar vieną galimybę ir be proto noriu ja pasinaudoti. Jaučiu gėdą prašydama pagalbos, bet... tiesiog noriu dengti Kalėdų stalą savo trims vaikams šiais, kitais ir dar dar kitais metais. Padėkite, jei turite galimybę, o aš atsidėkosiu maldomis už Jus...Mano sąskaitos numeris: Rasa Vaitekūnienė, LT727300010001748931, „Swedbank“. Paskirties skiltyje būtinai įrašykite: gydymui“, – rašė ir medicinos dokumentų išrašu pasidalijusi R. Vaitekūnienė.

Moteris trečiadienį portalui tikino, kad Vokietijoje yra atliekama fotodinaminė terapija. „Į veną leidžia specialų skystį, alkanos vėžinės ląstelės jo prisisiurbia ir tada lazeriu tos vėžinės ląstelės yra panaikinamos, – medicininio išsilavinimo neturintiems žmonėms suprantama kalba aiškina pašnekovė. – Gydymas kainuotų apie 12 tūkst. eurų, laisva vieta yra sausio pradžioje. Iki tol reikia dar dokumentus susitvarkyti, sutarčių dėl gydymo nepasirašiau, nes neturėjau tam pinigų.“ Tariant šiuos žodžius moters akyse sublizga ašaros. Džiugu, kad jos – iš laimės. 

„Iki trečiadienio žmonės jau paaukojo daugiau nei pusę reikiamos sumos. Kai telefono ekrane pamačiau sumą, likau šokiruota. Nepažįstami ir artimi žmonės susivienijo ir skyrė pinigų mano gydymui“, – žmonių gerumu stebisi kaunietė. Anot pašnekovės, anksčiau ji stengdavosi kiek galėdavo paaukoti sergantiems ir finansinės paramos ieškantiems tautiečiams, tačiau niekada nepagalvojo, kad tokios pagalbos teks prašyti ir jai.

Žmonių dosnumas tapo didžiausia Kalėdų dovana. Gal spėsiu pamatyti, kaip aštuntoje klasėje besimokantis sūnus baigs mokyklą.

Trijų – dviejų pilnamečių ir 13-mečio sūnaus – mama sako, kad už geros širdies žmones ji pasimels ir uždegs žvakutes. Ir tikina, kad vienišai moteriai – vyras šeimą paliko sužinojęs apie žmonos ligą – paramos reikia tik kovojant su liga. 

„Pragyventi nuo iki pavyksta iš neįgalumo pašalpos ir alimentų, dar uždirba ir dukra. Daug pinigų skiriu maisto papildams, kad organizmas po chemoterapijos ir riboto maisto pasirinkimo labai neišsektų. Labai noriu raugintų kopūstų, bet negaliu jų valgyti – man jie burną griaužia, skauda. Tad maistą turiu kruopščiai atsirinkti“, – moteris teigia, kad šiuo metu jaučiasi palyginti gerai, tačiau skauda skruosto ir žandikaulio audinius. 

Spėlioti, kokie veiksniai moteriai sukėlė šią ligą greičiausiai yra beprasmiška. Tačiau R. Vaitekūnienė neteko net kelių artimų žmonių, kurių gyvybes pasiglemžė skirtingų rūšių onkologinės ligos – mamos, tėčio, močiutės, tetos. „Dažniausiai burnos vėžys yra rūkančių ir alkoholį vartojančių žmonių problema, bet aš tokių žalingų įpročių niekada neturėjau. Šią ligą gali sukelti tūkstančiai veiksnių“, – sako moteris.

Pokalbio pabaigoje palinkėjus sėkmingai įveikti ligą, R. Vaitekūnienės balsą persmelkė vilties gaidelė: „Žmonių dosnumas tapo didžiausia Kalėdų dovana. Gal spėsiu pamatyti, kaip aštuntoje klasėje besimokantis sūnus baigs mokyklą.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jadvyga G.

Jadvyga G. portretas
Suprantu jus ir jei galėčiau mielai padėčiau. Jei yra tikru , pasiturinčių žmonių gal susimuliuoja, mūsų šeima neišdrįso...nes : įbristi į skolas / atleiskit , rašau kaip buvo/. - buvo tiesiog...kaip buna - žmones padeda, vėliau...tai : dvi moterys giminėje, jaunos gan atsisveikino su šiuo pasauliu...vienai žaibai iš vėžys - lyg perkūnas iš giedro dangaus , o jos mamai ir vėžys, tik keistai viskas ir nesuprantamai...gydymas juo labiau keistas..tai daviau sau priesaika : jei man butų toks PAT Zaibines formos vėžys, ne meningokokas...bet čia sužaista mediku - žaiskite , jei Sveikatos Ministerija. Jums įsakė, o taip galejo. Būti. Ponui Verygai , gaila kad. Žiemietis žaidžia negražius žaidimus...žmones jums, gerbiamas, ne. Bandomieji gyvunai. Ne jums gal tie žodžiai? Kai pajutau , kad negaliu pataikauti Nepriklausomos Lietuvos institucijoms...nes ne. Man toks dalykas, kaip pataikavimas ...išėjau. Iš darbo. geriau garbingai. Išeiti ,nei varyti žmones, kurie galejo pasveikti,

rikis

rikis portretas
valstybe maziau tanku pirktu,gelbetu visus sergancius

Ausra

Ausra portretas
PayPall yra?
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių