Quantcast

Pakaunė – vieta, kurioje verta gyventi

Kauno rajono savivaldybė yra viena iš nedaugelio šalies savivaldybių, kurioje gyventojų nuosekliai daugėja, nors visoje šalyje gyventojų ištekliai sparčiai nyksta dėl prasto gimstamumo ir masinės emigracijos. Atlikto tyrimo rezultatai patvirtino palankią rajono aplinką gyventi.

Nedepresuojanti savivaldybė

Kauno rajono savivaldybė tokio tipo apklausą nuo 2006 m. atlieka jau ketvirtą kartą. Viešųjų paslaugų teikimo srityje Kauno rajono savivaldybė turi išskirtinių pasiekimų ir laimėjimų. Apklausos rezultatai liudija, kad rajonas gerokai lenkia kitas savivaldybes. Kauno rajonas tarsi sugriauna žinomą kaimo ir miesto skirtumų teoriją, kuri teigia, kad gyvenimo kokybės, kultūros požiūriu urbanizuotos vietovės yra pranašesnės už mažai urbanizuotas vietoves.

"Žmogui, šeimai apsispręsti kažkur įsikurti, leisti šaknis, kurti šeimą, gimdyti vaikus ir niekur neemigruoti įtaką padaro daug veiksnių. Kas paneigs, kad greta ekonominių veiksnių, socialinio teisingumo, gyvenimo prasmingumo pojūčio, čia svarbų vaidmenį atlieka graži ir sutvarkyta aplinka, visiems prieinama rekreacijos bei poilsio infrastruktūra?" – retoriškai klausė tyrimą atlikęs nepriklausomas tyrėjas profesorius Gediminas Merkys.

86 proc. 45 metų ir jaunesni respondentai nurodė, kad niekur iš Kauno rajono neketina išvykti. Tik 6 proc. ketina išvykti į kitą vietovę, o 7,5 proc.  žada keliauti į užsienį. Tai patvirtina, kad pakaunė nėra akivaizdžiai depresuojantis rajonas, iš kurio žmonės masiškai emigruoja.

Profesoriaus įsitikinimu, Kauno rajonas – vienas palankiausiai gyventojų vertinamų vietų gyventi. Apklausos raštu tyrimas apėmė visas 25 Kauno rajono seniūnijas, savo nuomonę pareiškė 1,9 tūkst. respondentų. Gyventojai apklausos metu vertino 154 pirminius indikatorius, kurie atspindėjo įvairias viešąsias paslaugas ir gyvenimo kokybės rodiklius.

Įvairios sritys

Šiame tyrime atspindėtos pačios įvairiausios sritys – komunalinis ūkis ir aplinkos tvarkymas, viešasis transportas, sporto, laisvalaikio ir rekreacijos infrastruktūra, miesto įvaizdis, švietimas ir kultūra, teisėsauga.

Apklausa rodo, kad rajono gyventojai gana palankiai vertina vietos valdžią, jos pareigūnus. Pirmajame 20-uke žmonių valia rikiuojasi mero veikla, seniūnijų paslaugos, kapinių išdėstymas ir priežiūra, bibliotekų paslaugos, prekybos centrų ir parduotuvių pakankamumas ir pasiekiamumas. Gyventojai vertino ir juos pasiekiančias žiniasklaidos priemones: "Kauno diena" be didesnės konkurencijos – pirma.

"Kauno rajono savivaldybės administracija labai gyvybinga, tai greičiausiai neduoda užmigti ir rajono seniūnams. Vietos valdžią gyventojai vertina itin palankiai. Mažai kas žino, kad administracinės teisės srityje seniūnas Lietuvoje turi didelių įgaliojimų. Kuruojamoje teritorijoje jis gali ne tik surašyti protokolą, bet ir pats bausti administracine tvarka už labai daugelį dalykų – nešvarą, nuotekas, neteisėtą kasinėjimą, gyvūnų nepriežiūrą, vaikų nepriežiūrą, triukšmavimą ir pan. Mūsų seniūnai neskuba tuo administraciniu vėzdu naudotis, nors kartais gal ir reikėtų. Kita vertus, seniūnijoje gyventojai gauna daug paslaugų, patarimų, konsultacijų. Jei seniūnas gerai tvarkosi, jis gyventojams autoritetas", – vietos valdžios galias dėstė G.Merkys.

Žmonės reiklesni

Gyventojų nusiskundimai ir nusivylimas kai kuriomis paslaugomis, deja, išlieka. 

Pirmas toks gyventojų apklausos tyrimas Kauno rajone buvo atliktas dar 2006 m. Jau tada išryškėjo stiprūs pakaunės krašto gyventojų lūkesčiai geresnei poilsio ir rekreacijos infrastruktūrai.

Tuomet savivaldybės administracija į tokius rezultatus reagavo rimtai, atpažino jų socialinę svarbą, perspektyvumą ir ėmėsi atitinkamos investicinės politikos. Visus pastaruosius dešimt metų savivaldybės administracija, taryba nuosekliai laikėsi rekreacijos ir jos infrastruktūros objektų plėtros rajone politikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žaliam

Žaliam portretas
Noras visur įžvelgti sąmokslo teorijas ir piarą yra klinikinis simptomas

To Zoro...

To Zoro... portretas
Jeigu Mastaičius stebi Zoro, tai žvyrkelis ir vaikai saugūs.

Kauno raj gyventoja

Kauno raj gyventoja portretas
Nereikia čia apie jokias sektas kalbėti. kas čia toks pavydus? Pavydi, kad meras geba dirbti, bendradarbiauti, organizuoti, išgirsti, suprasti? Puikus ir geras meras. Galėtų būti tokių daugiau. Sėkmės Kauno raj. savivaldybei.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių