Quantcast

Aleksoto gyventojų kiemus skandina nuotekos

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Aleksoto gyventojams didesnis lietus į kiemus atneša kanalizacijos nuotekas. Skęsta viskas: kiemai, rūsiai, garažai, užaugintos daržovės, tačiau į kritinę situaciją patekusiems kauniečiams specialiosios tarnybos atsuka nugarą.

Bemiegė naktis

Žilvičių gatvės gyventojai šią savaitę išgyveno košmarišką naktį. Nuo pirmadienio vakaro vanduo pradėjo kelti kanalizacijos šulinių dangčius, o vanduo – plūsti į kiemus. Jis užliejo ne tik kiemus – plaukti pradėjo rūsiai bei garažai.

"Visą naktį nemiegojau, nes vanduo nesiliovė kilęs. Iš garažo dar pavyko šepečiu vandenį išstumti, tačiau bijojau, kad pradės veržtis į namus, nes šį kartą vandens buvo kaip niekad daug. Ryte sūnus net išeiti pro duris negalėjo – lipo pro langą", – apie neramią naktį pasakojo Aleksote gyvenanti Leta Vingelienė.

Skendo ir aplinkinių Žilvičių gatvės gyventojų namai. Žmonės pasakojo, kad vanduo pradėjo veržtis ne tik pro jų kiemuose esančius kanalizacijos šulinius, bet atitekėjo ir nuo gatvės, kurioje jų yra ne vienas. "Tiesiog vanduo bėgo fontanais ir nebuvo kaip jų sustabdyti. Keturi vyrai ant šulinio dangčio stovėjome ir vanduo visus mus pakėlė", – kaimynei pritarė Eugenijus Kavaliauskas.

Pro šalį ėję Sniegenų gatvės gyventojai guodėsi, kad šią naktį prabudėjo ir nė akių nesumerkė. Tai ne pirmas kartas, kai tenka baimintis, kad kanalizacijos vanduo neįsiveržtų į namus.

Aleksoto gyventojai pasakojo, kad šiemet kiemai skendo jau maždaug penkis kartus, tačiau naktį iš pirmadienio į antradienį jis veržėsi kaip niekad stipriai, lietaus nuotekų sistema nespėjo vandens srautų surinkti.

Žilvičių gatvėje įsikūrę kauniečiai įsitikinę, kad problema – netvarkinga kanalizacijos sistema. Prieš kelerius metus jų gatvės kanalizacijos mazgas buvo sujungtas su Garliavos sistema. Nuo tada ir prasidėjo problemos – per šulinių dangčius kiemuose bėga fekalijos. Anksčiau tokių problemų gyventojai neturėjo ir lietingų dienų nesibaimino.

Dideli nuostoliai

Kiekvieną kartą vandens spaudimo neatlaikiusi kanalizacija gyventojams pridaro didelių nuostolių. E.Kavaliauskas pasakojo, kad dėl to jam teko išsibetonuoti grindis, nors iki šiol buvo medinės – gyveno ir problemų nematė.

"Pas mane po grindimis buvo tarpas, tai po vienos liūties pamačiau, kad po jomis viskas apsemta, vanduo tyvuliuoja. Buvo, kad ir per grindis veržėsi. Nuo vandens jau buvo apatinės sijos išpuvusios, teko jas lupti ir viską betonuoti", – pasakojo vyras.

Kitiems kaimynams kanalizacijos vanduo apgadino pamatus ir katilines. E.Kavaliauskas pasakojo, kad kaimynas buvo įsirengęs katilą, kurį užpylė vanduo. Pirmą kartą draudimo bendrovė padengė nuostolius, tačiau antrąkart teko mokėti iš savo kišenės. Vanduo per vėdinimo angas įsiveržė į namo vidų, apgadino asmeninius daiktus.

"Kiek aš baldų išmečiau, nes supuvo nuo to vandens. Garaže viską apsėmė. O juk niekas nuostolių nepadengs", – apmaudo neslėpė L.Vingelienė.

Be sugadintų daiktų ir tvyrančios smarvės, gyventojai praranda ir savo darže užaugintas daržoves. Žilvičių gatvės gyventojai guodėsi, kad jau antrą derlių teko išmesti, nes visas daržoves  paskandino fekalijos.

Negana to, kiekvienąkart išsiliejus kanalizacijos vandeniui tenka šveisti asfaltuotus kiemus. Gyventojai sakė, kad, vandeniui nuslūgus, kiemas pasidengia plėvele, o ja eiti slidu. Pakaitinus saulutei, fekalijos išdžiūsta ir plėvelė susiraukšlėja. Be to, ir kvapas neleidžia mėgautis tyru oru. Todėl žmonės griebia įrankius ir eina šveisti savo kiemų.

"Na, kiek aš viena su sūnumi sunaudočiau vandens, o dabar kiek tenka išmesti, kol kiemus nusiplauname? Kai sudžiūsta, tai  net su grėbliu kapstau, nes negalima palikti, kadangi kai šlapia, labai slidu. Anąkart vos galvos į akmenis neprasiskėliau", – tikino Leta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Kaunas tvarkosi Viciunuose viskas OKEI.

Kęstas

Kęstas portretas
Tos nuotekos skatina vėžį. Konservantų ir kancerogenų (pvz., rūkytas maistas) kiekis mūsų dietoje negirdėtas istorijoje. Šie chemikalai skatina vėžio vystymąsi. Gerai, kad gydytojai pasiaukojančiai tobulina gydymą. Štai pavyzdys. Ar duoti šiai krūties vėžiu sergančiai pacientei baisiąją chemoterapiją? Tai mūsų naujas pasaulis: genų aktyvumo tyrimas leidžia sunkiu gydymu nebekankinti pacientę, sergančią vėžiu, jei jos auglyje nėra daug aktyvių (raudonos dėmelės) vėžio agresyvumą palaikančių genų. Viršutinėjė nuotraukoje - genų aktyvumas auglyje, išoperuotame iš pacientės, kuriai galima neduoti chemoterapijos (daugiausia žalios ir baltos dėmelės), o apačioje - kitos pacientės audinio raudonos dėmelės rodo, kad vėžio agresyvumo genai yra aktyvūs ir chemoterapija antrąjai pacientei yra būtina. Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

ALEKSOTAS

ALEKSOTAS portretas
Gyvenu Armoniškių g. 30 metų ,bet lietaus kanalizacija kiemus pradėjo semti tik nuo to laiko, kai "Kauno vandenys" įvedė vandentiekį ir kanalizaciją.Pasakykite ponai , kur turi subėgti lietaus vanduo, kai jūs išdraskėt visą drenažą? Jūs pasirūpinote savo bizniu, bet.....Ką daryti su lietaus nuotekom jei jūs neleidžiat jų pajungti į kanalizaciją? O gal sutvarkykit ką sugadinot.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių