Quantcast

Nuoširdžiausio Kauno gydytojo rinkimai – jau septintą kartą

Iki balandžio 27-osios – Medicinos darbuotojų dienos – liko lygiai mėnuo. Tą dieną vėl skelbsime, kuris Kauno gydytojas yra pats nuoširdžiausias.

"Kauno dienos" ir Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo rengiami Nuoširdžiausio Kauno gydytojo rinkimai tapo neatsiejama miesto medikų ir jų pacientų – "Kauno dienos" skaitytojų gyvenimo dalimi. Šiandien startuoja jau septintus metus iš eilės organizuojami rinkimai.

Šeši Kauno gydytojai – jau Nuoširdžiausiųjų plejadoje. Reikės kelių šimtų metų, kad šį titulą gautų visi, kurie jo verti, nes ir šiemet jis bus suteiktas vėl tik vienam.

Kam? Tai besąlygiškai priklausys nuo "Kauno dienos" skaitytojų. Gydytojams būti nuoširdiems tas keturias savaites nepakaks: jų pacientai išmoko vertinti ne tik skirto gydymo efektyvumą, patarimus, kaip nesusirgti, bet ir elementarų bendravimą su jais, požiūrį, gydytojo akių žvilgsnį, kuriame atsispindi labai daug. Tai mūsų skaitytojai mato kiekvieno susitikimo su savo gydytojais metu, todėl raginti, kad rinkimų laikotarpiu pasidalytų įspūdžiais apie gydytojų nuoširdumą, net nereikia. Laiškų neabejotinai gausime jau ryt.

O kaip santykius su pacientais vertina gydytojai? Ar jų nuoširdumo klodai yra neišsemiami? Nuo ko tai priklauso? Apie visa tai kalbamės su Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo vadove, Kauno miesto poliklinikos Kalniečių padalinio gydytoja Virginija Lukšiene.

Nereikia visko suversti gydytojui. Jis galėtų skirti daug daugiau dėmesio pacientui, jei nereikėtų atlikti biurokratinio darbo.

– Labai didelis gydytojų darbo krūvis, už durų – nepatenkintų, kad reikia laukti, pacientų būrys ir menkas atlyginimas nepadaro medikų laimingų. Kaip jiems būti nuoširdiems?

– Išties šiandien per penkias darbo valandas priėmiau 40 pacientų. Laiko parodyti jiems visapusišką dėmesį, o tai prilygtų nuoširdumui, nepakako.

– Toks darbo krūvis yra pernelyg didelis. Esate gydytojų profesinės sąjungos lyderė. Kodėl taikstotės su šia negerove, kuri kenkia ir ligoniams, ne tik medikams?

– Gydytojų sąjunga nuolat analizuoja padėtį. Mums yra pažadėta, kad nuo gegužės atlyginimai didės penktadaliu. Šiuo metu intensyviai vyksta analizė, kaip lėšos gali pasiskirstyti, jei padidės paslaugų įkainiai ir bent priartės prie realių arba bus padidinta balo vertė. Siekiame, kad mums mokėtų už darbą tiek, kiek priklauso.

– Gaunant didesnį atlyginimą ligonių nesumažės? Ar jus tai tenkins?

– Išeitis yra, tai darbo optimizavimas. Nereikia visko suversti gydytojui. Jis galėtų skirti daug daugiau dėmesio pacientui, jei nereikėtų atlikti biurokratinio darbo, jei kažkas sutvarkytų dokumentaciją. Jau rengiamos išmaniosios slaugytojos ir joms galima patikėti daug medicininių funkcijų.

– Kol kas tokių pokyčių nežadama, o Nuoširdžiausio gydytojo rinkimai liudija, kad pacientai randa daug šia savybe pasižyminčių medikų. Kaip, dirbdama Lietuvos sveikatos sistemoje, sugebate būti nuoširdi?

– Reikia turėti savyje jėgų nusišypsoti. Mūsų pasirinktas darbas įpareigoja jų rasti. Medicina – mūsų savanoriškas pasirinkimas. Tiesa, šių dienų jaunimas kiek kitoks. Nejausdamas pasitenkinimo pasirinkta profesija, ją keičia daug lengviau, be problemų. Anksčiau, prieš kelis dešimtmečius, tik pavieniai medikai pasirinkdavo kitą kelią. Dabar eina į farmacijos kompanijas, kuria savo verslą arba emigruoja.

– Nesiekiate pastarųjų sulaikyti?

– Mums visiems reikia bendrauti, kalbėtis, neužsidaryti savyje su savo problemomis. Tik visi kartu galime atrasti teisingus sprendimus. Paskaitau, ką sprendžia Medikų sąjūdis. Jo ir Lietuvos gydytojų sąjungos interesai sutampa, tik problemų sprendimo būdai skiriasi. Žalos be kaltės atlyginimo modelį, kurį perėmė sąjūdis, sukūrė Gydytojų sąjunga. Gerai, kad pagaliau Seimas žada jį svarstyti pavasario sesijoje. Medikams reikia ne skaldytis, bet ieškoti bendrų sąlyčio taškų, domėtis vieniems kitais, akumuliuoti energiją. Pasaulis jau vienijasi, ir mes iki to priaugsime.

– Žmones, taip pat ir medikus, vienija nuoširdumas. Kam jums reikia Nuoširdžiausio gydytojo rinkimų?

– Tai padeda atkreipti dėmesį į sunkiai dirbančius medikus. Dabar kartojama, kad geriausia dovana gydytojui – paciento šypsena. Tai nuoširdu. Žinoma, kad kiekvienas, užverdamas gydytojo kabineto duris, vienaip ar kitaip įvertina medicinos specialistą. Lieka nepatenkintas, jei nebuvo išpildyti jo pageidavimai.

– Koks pacientas yra nuoširdus?

– Kiekvienas žmogus turi teisę pasirinkti gydytoją – tiek pirminės grandies, tiek specialistą. Visi jie tikisi nuoširdaus bendravimo. Vieni pacientai ateina daug žinodami apie savo sveikatą, ligas. Kiti, atvirkščiai, besąlygiškai pasitiki gydytoju, kiekvienas jo žodis – šventas. Mes norime būti išgirsti, bendrauti, diskutuoti. Pacientai turi žinoti ne tik savo teises, bet ir pareigas. Man, pediatrei, bepigu – vaikai nemeluoja. Nurausta pastebėjus, kad turi žalingų įpročių. Norime, kad pacientai būtų punktualūs, atvyktų, jei užsiregistravo, arba praneštų, kad neatvyks.

– Geri santykiai prilygsta vaistams, ligoniams padeda sveikti?

– Žodis gydo, žodis žeidžia.


Buvo išrinkti

Jau per šešerius metus organizuotus Nuoširdžiausio Kauno gydytojo rinkimus šį titulą pelnė šeimos gydytoja Aldona Anastazija Valienė, chirurgai Jonas Andriuškevičius ir Almantas Maleckas, gastroenterologas Kęstutis Adamonis, hematologė Eglė Simaškienė, vaikų ligų gydytojas Rimantas Kėvalas.


Laiškų jau laukiame

Rašykite mums apie nuoširdžius gydytojus, pasakokite, kaip tai patyrėte, ir įtikinamiausius jūsų laiškus spausdinsime "Kauno dienoje". Iš kandidatų, kuriuos pasiūlys daugiausia skaitytojų, išrinksime nuoširdžiausių Kauno gydytojų penketuką, o iš jo –  nuoširdžiausiąjį, kurį paskelbsime Medicinos darbuotojų dieną – balandžio 27-ąją.

Jūsų laiškų laukiame adresu I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba e.paštu sveikata@kaunodiena.lt ir internetiniame portale www.kaunodiena.lt.

Generalinis rėmėjas

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauno Fantomas

Kauno Fantomas portretas
Kas gali paneigti,kad nuoširdžiausio gydytojo titulą gaus būtent tas gydytojas,kuris visus savo pacientus vaistų pirkti siunčia į Gintarinę vaistinę. Pagyvensim, pamatysim.

Kristina

Kristina portretas
Esu labai dėkinga gydytojai Eglei Ereminienei, gydžiusiai mano tėtį Vytautą

Daiva

Daiva portretas
Eglė Ereminienė
VISI KOMENTARAI 85

Galerijos

Daugiau straipsnių