Quantcast

Neturite pinigų vaikų vasaros stovyklai? Išeitis yra!

Ne vienus metus rėmusi biudžetinių įstaigų organizuojamas stovyklas moksleiviams, šiemet Kauno miesto savivaldybė siūlys ir nemokamus vasaros užsiėmimus.

Tėvai laužo galvas

Ilgesni mokslo metai, apie kuriuos nepaliaujamai kalba Vyriausybė, – verdiktas moksleivių vasaros atostogoms. Vaikus ilgiau įkalinus mokyklos suoluose, šios sutrumpėtų bent keliomis savaitėmis.

Moksleiviai Vyriausybės spendžiamus spąstus kritikuoja. Politikai virkaujantiems vaikams ir paaugliams atšauna, esą lietuvaičiai ir taip pernelyg ilgai atostogauja. Moksleivių tėvai dalijasi į dvi priešingas stovyklas: vieni aprauda sąsiuviniais užkrautą vaikystę ir paauglystę, kiti gi trina rankas, kad teks mažiau sukti galvą, kur dėti vasarą dykaduoniaujančias atžalas.

"Gal skambės savanaudiškai, bet tos dvi savaitės tarsi išsigelbėjimas. Atostogos nuo dienų skirtumo tikrai nenukentės, kitas klausimas, ar vaikai daugiau išmoks?" – žvelgdama į besistiebiančią jaunėlę svarstė kaunietė Ana. Penkiametės vasara jau seniai sustyguota – birželį ir liepą Kornelija kulniuos į vieną Šilainių darželių, o rugpjūtį kartu su tėvais ir seserimi viešės Bulgarijoje, kur jau septintus metus gyvena jos teta. Ką iki tol veiks Anos vyresnėlė, aštuonerių Viktorija, – šeimos rūpestis.

"Jai, kaip ir daugumai tokio amžiaus vaikų, reikalingas režimas, antraip visas atostogas praleis prie kompiuterinių žaidimų, televizoriaus arba lauke", – įsitikinusi antrokės mama. Dar darželyje Viktorija ėmė lankyti gimnastikos treniruotes, todėl šeima aktyviai svarsto galimybę mergaitę leisti į sporto stovyklą. Čia ji, pasak mamos, prasmingai praleistų laiką ir nepamirštų per metus užaugintų įgūdžių. Preliminariais skaičiavimais, dukros laisvalaikis šeimos kišenę patuštins 150 eurų per savaitę.

"Bandysiu domėtis, ar įmanoma patekti į savivaldybės finansuojamas stovyklas. Žinau, kad tokia galimybė yra", – savo sėkme neabejojo moteris.

Alternatyva brangioms stovykloms

Kauno miesto savivaldybė jau kelerius metus iš eilės remia biudžetinių įstaigų organizuojamas vasaros poilsio stovyklas, dienos užsiėmimus ir meistriškumo kursus, kuriuose laisvą laiką gali leisti visi miesto moksleiviai.

Už turiningą vaikų laisvalaikį mokama pagal anksčiau nustatytą formulę – dalį sumos dengia savivaldybė, likusią iš savo kišenės moka tėvai. Priklausomai nuo stovyklos pobūdžio, vietos ir trukmės, vaikų poilsis jiems gali atsieiti nuo keliolikos iki kelių dešimčių ar 100 eurų.

"Visiems tiems, kurie nenori daug išlaidauti, bet kartu rūpinasi vaikų užimtumu vasarą, vertėtų pasidomėti stovyklomis, kurias remia savivaldybė", – mero patarėja Orinta Leiputė miestiečius kvietė nesnausti ir akylai sekti savivaldybės internetinį puslapį. Jame jau netrukus turėtų pasirodyti vasaros stovyklų sąrašas, su visa svarbiausia informacija. Tikimasi, kad pusšimtis turistinių, sportinių, meninių ir kūrybinių stovyklų  pritrauks bent kelis tūkstančius nuo mokslų besiilsinčių jaunesnių ir vyresnių klasių moksleivių.

Visiems tiems, kurie nenori daug išlaidauti, bet kartu rūpinasi vaikų užimtumu vasarą, vertėtų pasidomėti stovyklomis, kurias remia savivaldybė.

"Dėl detalesnės informacijos tėvai turėtų kreiptis į konkrečias juos dominančias įstaigas", – O.Leiputė neabejojo, kad savivaldybės remiamos stovyklos šią vasarą, kaip ir ankstesniais metais, bus patrauklios.

Naujovė – nemokami užsiėmimai

Sakoma, kad šiais laikais net arklys arklio už dyką nekaso, tačiau Kaunas ir vėl laužo stereotipus – vaikams, neturintiems sodybų ir juose išskėstomis rankomis laukiančių senelių, siūlys nemokamus vasaros užsiėmimus.

"Man į atmintį įsirėžė vieno įmonės vadovo žodžiai: gaila žiūrėti į darbuotojas, kurios viena ranka siuva, o kita spaudžia telefoną ir gano savo vaikus,  – pagalbos šiaudą iš užančio traukė O.Leiputė. – Surėmę pečius su sporto, švietimo ir kitomis institucijomis šiemet bandysime įgyvendinti tai, kas anksčiau buvo tik pavieniai bandymai."

Planuojama, kad nemokami užsiėmimai vasaros metu jauniesiems kauniečiams atvers miesto bibliotekų duris, kvies į futbolo maniežus, krepšinio ar rankinio aikšteles, vilios situacijų laboratorijomis ir paslaptingais teatro užkulisiais.

"Būtų šaunu, jei užsiėmimai neštų ne tik trumpalaikę naudą, bet ir padėtų vaikams atrasti tikrąjį jų pašaukimą", – viltingai šyptelėjo mero patarėja.

1–12 klasių moksleivių vasaros užimtumo kalendorius už poros savaičių bus internete. Sąrašas bus paskleistas ir po visas miesto mokyklas, todėl bus lengvai prieinamas "TaMo" informacine sistema besinaudojantiems tėvams.

"Važiuoti niekur nereikės. Tiesiog įsijungsite kompiuterį ir pasirinkę geidžiamus užsiėmimus užsiregistruosite", – O.Leiputė neabejojo, kad iš gausos pasirinkimų kiekvienas ras sau tinkamą.

Skirs milijoną eurų

Lietuvos vaikų vasaros poilsiui įvairiose šalies stovyklose, švietimo ir kitose įstaigose šiemet valstybė ir savivaldybės ketina išleisti 1 mln. eurų. Švietimo ir mokslo ministerija pranešė, kad tai penktadaliu daugiau nei pernai.

Ministerija tam skiria 300 tūkst. eurų. Dar 700 tūkst. eurų vaikų vasaros stovykloms planuoja skirti savivaldybės.

"Labai sveikinu ir palaikau augančią savivaldybių iniciatyvą organizuoti prasmingą vaikų vasaros poilsį ir tam didinti išlaidas. Itin svarbu, kad vaikų ugdymas tęstųsi ir vasarą, kad jie galėtų prasmingai ir įdomiai leisti laisvalaikį", – pranešime cituojama švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Ministerijos lėšomis bus finansuojamos įvairios edukacinės programos stacionariose stovyklose. Stovyklos siūlys sveikos gyvensenos, pilietiškumo, karjeros planavimo, verslumo, inžinerinio ugdymo ir kitas programas.

Apie 90 proc. stovyklautojų bus apmokama iki 30 proc. stovyklos kainos, vaikams iš socialiai remiamų ar gausių šeimų, neįgaliesiems, imigrantams – 95 proc. Stovyklauti Lietuvoje kviečiami ir užsienyje gyvenantys lietuvių vaikai, taip pat vaikai iš Lietuvos tautinių mažumų mokyklų. Į stovyklas priimami visi mokyklinio amžiaus vaikai.

Savivaldybės dažniausiai vaikams vasarą finansuoja dienos stovyklas mokyklose, bibliotekose, kitose švietimo ir kultūros įstaigose, bendruomenės namuose, turizmo sodybose, gamtoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Kur besibeldėm,niekur vietų nėra!! :-(kažkaip nepagalvota,ne visos mokyklos buvo laiku informuotos!!!O juk kai nėra informacijos,tai negali registruotis!Tiesiog pilna nuskriaustų...deja...

Gera gyventi

Gera gyventi portretas
Gera gyventi Kaune, geros idėjos, pagalba tėvams! Bus galima pagalvoti apie 3 vaiką.

Saulė

Saulė portretas
Džiugina tai, kad kainos nebus kosminės, dirbdama valytoja galėsiu sau tai leisti. Du berniukai namuose, neturi senelių, o čia į pagalba ateina savivaldybė, ačiū už pagalbą.
VISI KOMENTARAI 11

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių