Quantcast

Neteisėta rinkliava skandina Karaliaus Mindaugo mokymo centrą

Karaliaus Mindaugo profesiniame mokymo centre (KMPMC) apiplėšinėjami mokiniai. Skaičiuojama, kad vien šiemet iš stojusiųjų šio centras atstovai galėjo neteisėtai susirinkti apie pusę milijono eurų.

Nepriėmė į pamokas

"Kauno diena" rašė apie panorusiųjų įgyti profesiją bėdas. Mažiausiai keli šimtai jaunuolių, net ir prasidėjus mokslo metams, dar nežinojo, ar galės mokytis.

"Sūnus rugsėjo 1-ąją nuėjo į pamokas, bet vietoj šventės ištiko šokas: jam pasakė, kad turi eiti namo ir laukti, nors buvo išlaikęs stojamuosius egzaminus, pasirašęs mokymosi sutartį, susimokėjęs už mokslą 300 eurų", – tąkart pasakojo į redakciją paskambinusi moteris.

Pasirodo, KMPMC vaikinui garantavo vietą mokytis jo norimos paramediko specialybės dar pavasarį, tačiau nuo birželio Švietimo ir mokslo ministerija pakeitė stojimo į šalies profesines mokyklas tvarką. Tad jis kartu su kitais keliais šimtais nelaimėlių konkurse turėjo dalyvauti iš naujo.

"Visi asmenys, norintys mokytis profesinėse mokyklose 2017 m., turėjo teikti dokumentus per Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrojo priėmimo organizavimo sistemą", – aiškino švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Marius Ablačinskas.

Bendrajam priėmimui prasidėjus paaiškėjo, kad ne tik KMPMC mokinius priėmė savarankiškai. Tokių sutarčių, ministerijos žiniomis, buvo pasirašyta per 600, vien KMPMC – daugiau nei 300.

Tuomet visos profesinio mokymo įstaigos buvo įspėtos stabdyti atskirą institucinį priėmimą, o jau pasirašytas sutartis įpareigotos įkelti į bendrojo priėmimo sistemą.

Išaiškinę šiuos faktus, matome, kad centras tiesiog pritvinkęs neskaidrumo vočių – buvo neteisėtai mintama iš mokinių, įvedus savo karalystės taisykles.

Sudomino mokesčiai

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) tuomet ėmėsi spręsti ne tik mokinių priėmimo klausimą, bet ir sukluso išgirdusi apie įvairiausias atseit privalomas įmokas.

"Profesinis mokymas, į kurį priimama per LAMA BPO sistemą, yra nemokamas, jį finansuoja valstybė. Reikėtų daugiau informacijos norint išsiaiškinti, už ką asmuo, stojantis į profesinio mokymo įstaigą, turėjo sumokėti 300 eurų", – tuomet "Kauno dienai" teigė M.Ablačinskas.

Ministerija nustatė, kad su kai kuriais mokiniais yra sudaromos papildomo mokėjimo sutartys mokymo programoje nenumatytoms paslaugoms ir mokymo priemonėms įsigyti.

"Patys esame nustebę dėl esamos situacijos", – pradėjęs gilintis į KMPMC užkaborius "Kauno dienai" sakė švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Marius Ablačinskas.

Jis pasakojo, kad profesinės mokyklos gali steigti privačiai apmokamas mokymosi vietas, tačiau įstojus į valstybės finansuojamą vietą nereikia primokėti nė euro.

"Valstybės pinigų skirta visam kursui su visomis įmanomomis priemonėmis. Negalėjo būti jokių privalomų papildomų priemokųė už papildomus kursus, priemones. Jeigu mokiniams buvo teigiama, kad 300 eurų suma privaloma, nes nebus išduotas diplomas – mokykla melavo, melavo, melavo", – tvirtino M.Ablačinskas.

Centro vadovybei nurodyta nutraukti mokėjimo sutartis su tais mokiniais, kurie nepageidauja papildomų paslaugų ar mokymo priemonių, o pinigus už neteisėtas rinkliavas grąžinti.

Prigalvota įvairių rinkliavų

Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės sudaryta darbo grupė nustatė, kad iš įstojusiųjų į valstybės finansuojamas vietas mokestis rinktas iš visų 33 centre vykdomų profesinio mokymo programų mokinių. Jo dydis nurodomas 90–1 100 eurų.

Ministerijos žiniomis, iš stojusiųjų dar buvo renkamas papildomas stojimo dokumentų tvarkymo ir įforminimo mokestis. Šie 10 eurų buvo renkami grynaisiais.

Taip pat nustatyta, kad KMPMC taiko 14,48 euro mokestį už baigiamųjų egzaminų perlaikymą, nepaisant to, kad ŠMM šiai ir kitoms mokymo įstaigoms yra skyrusi lėšų baigiamųjų egzaminų procedūrai organizuoti ir vykdyti.

"Išaiškinę šiuos faktus, matome, kad centras tiesiog pritvinkęs neskaidrumo vočių – buvo neteisėtai mintama iš mokinių, įvedus savo karalystės taisykles. Įstatymai vienodi visiems ir tokios savivalės netoleruosime. Tokios veiklos didžiausioje profesinio mokymo įstaigoje indikuoja apie galimus trūkumus visoje sistemoje, todėl visos mokyklos bus įvertintos pagal skaidrumo kriterijus", – sako ministrė.

Komentuoti neskuba

KMPMC atstovė Vilma Šliužaitė, centro interneto svetainėje nurodyta kaip kontaktinis asmuo žiniasklaidai, mobiliuoju telefonu neatsiliepė.

Centro raštinės darbuotoja "Kauno dienai" teigė negalinti sujungti su vadovu, nes laikinai einantis direktoriaus pareigas dr. Tomas Darbutas atostogauja, o jį pavaduojanti Tekstilės skyriaus vedėja Inga Butauskė yra komandiruotėje kitame Lietuvos mieste ir neaišku, kada ji grįš.

Šiemet į KMPMC priimta 1 400 stojusiųjų. Mokykla deklaruoja, kad joje mokosi apie 4 tūkst. mokinių.

Išgarsino direktorė

Ši ugdymo įstaiga jau kurį laiką yra dėmesio centre dėl buvusios direktorės Laimutės Anužienės veiksmų.

Ministerijos inicijuotas auditas mokymo centre nustatė įvairių pažeidimų: ministerijai užkliuvo L.Anužienės ir jos artimųjų gautas autorinis atlygis, be ministerijos, kaip turto panaudos davėjos, sutikimo, suremontuotos centro patalpos Kaune padidinant jų plotą, pažeidžiant teisės aktus L.Anužienės išsinuomotas prabangus automobilis.

Tyrimą dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Supainiojus interesus ją jau pripažino Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. L.Anužienė iš centro atleista rugsėjį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mokine

Mokine portretas
Sumokejau 500euru, o gavau priemoniu uz kokius 50euru, zadejo viskuo aprupinti, melas - katalikiska mokykla, bet apvagineja.

to "atsigreškit"

to "atsigreškit" portretas
Nenorėdama įžeisti tamstos tik noriu pastebėti, kad lietuvių kalboje pasitaiko priebalsių asimiliacijos atvejų, jau nekalbant apie ilgųjų balsių rašybos atvejus, tad ir komentarus rašant tai prisiminti pravartu. O šiaip tai suintrigavo Jūsų rūpestis naujos direktorės (ar jau žinomi Jums atrankos rezultatai, jei rašote direktorĖS, o ne direktorIAUS) ramiu ar neramiu miegu. Neramu turėtų būti ten dabar visiems gudručiams, kurie laukia vyksiančios vadovo atrankos. Norisi tikėti, kad šiame procese skaidrumo ir objektyvumo nepristigsime.

Noriu papasakoti visa tiesa bet neturiu kam

Noriu papasakoti visa tiesa bet neturiu kam portretas
Labai norėčiau žurnalistams papasakoti kaip buvo man šioje mokykloje, tačiau taip pat bijau nukentėti, todėl lieku po lapais ir vis dar viliuosi, kad Švietimo Ministerija susivoks, jog ne tik iš mūsų buvo paimti nelegalūs pinigai už mokslą (tai aiškinau ir savo klasiokėms), bet mes jų ir neatgausim, net per STIPENDIJĄ! Kai manęs paklausia draugai iš kitos profesinės mokyklos "kiek gauni stipendijos?" Aš atsakau sarkastiškai "kas tai yra?". Negaunu stipendijos, nei už lankomumą, nei už veiklą mokykloje, nežinau į ką kreiptis!! Help!!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių