Quantcast

Nerimsta aistros dėl vaikų maitinimo darželiuose

Trečiadienio vakarą savivaldybės Didžiojoje salėje buvo ankštoka ir karšta. Viešoje erdvėje užvirus erzeliui dėl vaikų mitybos darželiuose, miesto vadovai sukvietė vaikų darželių vadovus, darželinukų tėvų atstovus artimesniam pokalbiui.

Pristačius pradėtas reformas dėl vaikų maitinimo, sulaukta priekaištų, bet ne tiek dėl planų, kiek dėl pasirinkto bendravimo būdo.

Mero patarėja socialiniais, švietimo ir bendradarbiavimo su nevyriausybinėmis organizacijomis klausimais Irena Segalovičienė išvardijo, kad bus keičiami valgiaraščiai, kuriama speciali informacinė programa, vieninga žaliavų pirkimo sistema, palengvinsiančios administracinę naštą darželiams ir užtikrinsiančios maisto kokybę viso miesto mastu, didinama virtuvių darbuotojų kompetencija, atnaujinama darželių virtuvių įranga, skiriama daugiau dėmesio mitybos kultūrai, estetikai ir etiketui, maisto atliekų tvarkymui. Sveikos mitybos principų bus mokomi savivaldybės, darželių darbuotojai, vaikai ir jų tėveliai.

„Visa tai - vaikų gerovės užtikrinimui. Nebus greitų vienareikšmių sprendimų“, – pabrėžė patarėja.

Gavę progą pasisakyti tėvai ir darželių atstovai pasipiktino, kad toks susirinkimas surengtas, kai sprendimai jau priimti. Pavyzdžiui, paskelbtas centralizuoto maisto produktų tiekimo darželiams viešųjų pirkimų konkursas.

Lietuvos tėvų forumo vadovas Audrius Murauskas informavo apie peticiją, kuria peikiamas sprendimas maistą pirkti centralizuotai ir reikalaujama atšaukti šį konkursą, kol nebus įgyvendinta dalis kitų taip reikalingų punktų, kurių vienas – parengti labiau sveikatą tausojančius valgiaraščius. Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė aiškino, kad sutartyse yra numatyta galimybė keisti užsakomų produktų sąrašus. 

Kai kurie pasisakiusieji neslėpė, kad jaučiasi įžeisti savivaldybės pasirinktų bendravimo ir  informavimo apie šį naujo modelio diegimo darželiuose principų. „Akcentuojama, kad dabar darželiuose yra bloga situacija. Tragedija. Reikia gelbėti Kauną. Pateikite konkrečius pavyzdžius, kada, kokiame darželyje užfiksuotas nekokybiško maisto, neleistinų produktų pirkimo atvejis“, – reikalavo tėvai.

N. Putrienė kaip neleistinų produktų, kuriuos savivaldybė, anot jos, aptiko peržiūrėdama darželių produktų įsigijimo dokumentus, įvardijo saldainius, kavą, rūkytus gaminius ir kt. Nuskambėjus, kad pirkta kavos, per salę nuvilnijo didžiulis nepasitenkinimo bruzdesys, rodęs, kad susirinkusiesiems sunku patikėti tuo, ką išgirdo.

Darželį lankančio keturmečio mama prisistačiusi teisininkė Agnė teigė panašios informacijos neradusi viešųjų pirkimų registre, o viena darželių vadovių susijaudinusi klausė, kodėl "savivaldybė niveliuoja ir kaltina, sukčiais verčia" visus ikimokyklinių ugdymo įstaigų direktorius. Moteris kalbėjo, kad vadovai yra tik už naujoves ir geresnių sąlygų vaikams kūrimą, tad nesuprato,  kodėl, jos nuomone, yra juodinami prieš visuomenę.

I. Segalovičienė diegavojosi, kad tai – nesusipratimas, kad savivaldybė gerbia ir brangina visų švietimų įstaigų vadovus, darbuotojus ir bendruomenes.

Kai kurie tėvai apskritai nesuprato, kam reikia ką nors keisti. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skundų dėl maisto kokybės Kauno darželiuose pernai ir šiemet yra gavusi vos kelis.

I. Segalovičienė pabrėžė, kad labiau sveikatą tausojančios mitybos siekiama dėl kelių veiksnių, o ypatingai dėl drastiškai didėjančio vaikų nutukimo ir sergamumo masto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

centralizuojami

centralizuojami portretas
viskas centralizuojama, vadinasi ir otkatai turi būti centralizuoti

nu siaubas

nu siaubas portretas
Tai dabar darželis pats duonos dvigubai brangiau pirkt negalės, turės gaut nupirktą normalia kaina centralizuotai? O atkatai kaip?

kaunietė

kaunietė portretas
Labai gerai, kad tėveliai priešinasi, bet gaila, kad ne laiku. Šitiek žalos daro mero komanda kauniečiams, ar ne laikas jį atstatydinti? Šitiek neigiamų komentarų apie mero nesiskaitymą su gyventojais, kodėl nekreipia dėmesio Vyriausioji rinkimų komisija, prokuratūra, kodėl neginamas viešasis interesas? Gelbėkite Kauną.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių