Quantcast

Nepamirškite deklaruoti savo pajamų ir turto

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) šiandien pradėjo priimti 2016 m. gyventojų deklaracijas. Skelbiamos ir preliminarios deklaracijos. Jų parengta apie 1,5 mln.

VMI duomenimis, pernai sulaukta apie 1,4 mln. pajamų ir turto deklaracijų, 96 proc. jų buvo pateikta elektroniniu būdu. VMI pastebi, kad gyventojai noriau naudojasi informacinėmis technologijomis ir kasmet deklaruojančiųjų internetu skaičius auga.

VMI atstovai pabrėžė, kad kiekvienais metais, pasibaigus deklaravimo vajui, vertina, kiek sėkmingai gyventojai priėmė pasiūlytas naujoves ir svarsto, kaip dar palengvinti kasmetę deklaravimo užduotį, kadangi nežadama atsisakyti minties, kad turto ir pajamų deklaravimas bus visuotinai privalomas.

"Mokesčių administratorius savo ruožtu kiekvienais metais stengiasi, jog kuo daugiau duomenų būtų perkelta į preliminariąsias deklaracijas ir vis didesnei mokesčių mokėtojų daliai liktų tik jas pateikti", – sakė Kauno apskrities VMI vadovė Judita Stankienė.

VMI garantuoja, kad deklaravimo laikotarpiu didžiausias dėmesys bus skiriamas mokesčių mokėtojų kokybiškam aptarnavimui, patogumui. Jau tapo įprasta, kad prireikusiesiems pagalbos, VMI darbuotojai pataria. Žadama, kad ši paslauga bus teikiama ir šiais metais.

Pernai Kauno apskrityje pajamas ir turtą deklaravo beveik 244 tūkst. gyventojų. Tai maždaug tūkstančiu mažiau nei 2015 m.

"Deklaruojančiųjų pajamas skaičių sunku prognozuoti. Vertindami praėjusių metų deklaravimo sezoną, pastebėjome, kad gyventojai deklaracijas teikė pareigingiau – didelis aktyvumas fiksuotas nuo pat pirmųjų dienų po preliminariųjų deklaracijų paskelbimo. Lieka tikėtis, kad ir šiemet bendromis mokesčių mokėtojų ir VMI pastangomis pasieksime tokių gerų rezultatų", – svarstė J.Stankienė.

Vertindami praėjusių metų deklaravimo sezoną, pastebėjome, kad gyventojai deklaracijas teikė pareigingiau.

Neabejojama, kad labiausiai galimybės pateikti deklaraciją laukia tie gyventojai, kurie gali pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatomis ir permoka – tai gyventojai 2016 m. nepasinaudoję visu metiniu NPD ar papildomu NPD už auginamus vaikus, mokėję gyvybės draudimo ar pensijų įmokas, palūkanas už būsto kreditą, paimtą iki 2008 m. pabaigos, studijų įmokas.

"Kadangi mokesčių įstatymai iš esmės nesikeitė, skaičiuojame, jog šiemet grąžintiną GPM deklaruojančių gyventojų skaičius turėtų būti panašus kaip ir praėjusiais metais – apie 653 tūkst., kurie pateiktose deklaracijose prašė grąžinti daugiau kaip 70 mln. eurų. Praėjusiais metais daugiau nei 641 tūkst. gyventojų VMI grąžino daugiau kaip 64 mln. eurų mokesčio permokos, Kauno apskrityje grąžinta dalis GPM daugiau nei 136 tūkst. gyventojų – iš viso daugiau nei 13 mln. eurų", – dėstė Kauno apskrities VMI vadovė.

VMI primena, kad pajamas už 2016 m. privalo deklaruoti gyventojai, gavę B klasės pajamų, t.y. pajamų, nuo kurių pajamų mokestį apskaičiuoti ir sumokėti privalo jie patys – individualių įmonių savininkai, ūkininkai, mažųjų bendrijų savininkai.

Taip pat politikai, valstybės tarnautojai, kitas Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme nurodytas pareigas 2016 m. ėję gyventojai ir jų šeimų nariai, politinės partijos nariai, kurių politinės partijos nario mokestis per 2016 m. buvo didesnis kaip 360 eurų, ir jų šeimų nariai Metines pajamų deklaracijas pateikti privalo neatsižvelgiant į tai, kokias pajamas yra gavę.


Šiame straipsnyje: pajamų ir turto deklaravimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Pensininkams irgi reikia deklaruoti pajamas ,mėnesio pajamos 142, -eurai.Paaiškinkite ,kam reikia deklaruoti.Anksčiau turėdavo deklaruoti valstybės tarnautojai,seimo nariai,verslininkai ,dabar ir ubagai?

Seimo Narys

Seimo Narys portretas
Davaj eini tiktais greiciau deklaruoji kol paskutiniu monetu dar neatemiau.

Pilietis

Pilietis portretas
Prie ko čia eiliniui piliečiui deklaruoti turtą.Bieši asmenis,seimo nariai ,valstybės tarnautojai privalo deklaruoti.Ką tas pilietis galu deklaruoti,butą,mašiną,garažą,tsi ką turėjo ir turi nuo Tarybinių laikų.Nei ką jus davėte,nei turite žinoti ,ką žmogus turi ir ko neturi.Nei jus dadėsite.Iš to ką uždirbą,ar gauna kokias socialines pašalpas ” Laisvoje Lietuvoje”tik ubagas gali būti,nėra ką ir deklaruoti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių