Quantcast

Nemuno saloje vėl sužydės naujos sakuros

Šį rudenį Nemuno saloje atgims sakuros. Iš japoniškų vyšnaičių specialistai formuos parką arba alėją. Tikimasi, kad šį kartą pasodintos sakuros nesunyks.

Dovana miestui

Rugsėjo pradžioje, Sugiharos savaitės metu, Kauną pasieks dovana iš Japonijos. Nemuno saloje bus pasodinta 50 sakurų, kurių žydėjimu žavisi tūkstančiai.

"Yra iniciatyva, kad Kaune atsirastų Japonijos draugystės parkas. Tai bus bendras Lietuvos ir Japonijos projektas kaip dovana miestui. 30 sakurų skiria projekto iniciatoriai – Japonijos sakurų asociacija, 10 medelių padovanos keli Japonijos miestai, su kuriais turime ryšį, ir dar 10 – įvairios organizacijos Kaune", – dienraščiui "Kauno diena" sakė mūsų miesto vicemeras Simonas Kairys.

Planuojama, kad sakurų sodinimo šventė galėtų vykti rugsėjo 8 d. Tai bus vienas Sugiharos savaitės akcentų. Tikėtina, kad šventėje dalyvaus ir Japonijos diplomatai, tačiau tikslesni svečių sąrašai paaiškės vėliau.

Derinama vieta

S.Kairys tikino, kad kol kas neparinkta konkreti Nemuno salos vieta. Įvairūs specialistai ieško, kur geriausia galėtų pražysti japoniškos vyšnios. Mero pavaduotojas sakė, kad šioje vaizdingoje Kauno vietoje gali būti suformuotas sakurų parkelis arba alėja, kuri drieksis palei pėsčiųjų takelį.

"Landšafto specialistai ir architektai svarsto, kaip ir kur išdėlioti šiuos medelius. Kadangi Nemuno sala turi savos augmenijos, yra pasiūlyta vietų, kur sakuros papildytų jau esamus želdinius. Turėtų gražiai atrodyti tiek mūsų augalai, tiek baltai pražystančios sakuros", – sakė mero pavaduotojas.

Anot S.Kairio, parenkant naujai sodinamų japoniškų vyšnių vietą, reikia įvertinti ir "Mokslo salos" vietą bei patekimą į jį. Norima medžius sodinti ten, kad net statybų metu jie netrukdytų ir nereikėtų jų persodinti į kitą vietą.

Japoniškų medelių parke naujų infrastruktūros įrenginių, tokių kaip suoliukai, kol kas įrengti neplanuojama. Tačiau yra idėjų, kad sakuras būtų galima sodinti ir į alėją.

"Dabar svarstome, ar geriau jas įkomponuoti kaip mažą parkelį, ar padaryti alėją. Naujausia idėja yra jas sodinti palei kažkurį Nemuno salos takelį, bet tam taip pat turi pritarti visi specialistai", – pridūrė pašnekovas.

Senųjų medžių neišsaugojo

2003-aisiais, minint Japonijos ir Lietuvos diplomatinių santykių užmezgimo 80-metį, Nemuno saloje pasodinta 100 sakurų. Visa japoniškų vyšnių alėja išdygo palei pat Nemuną, tarp pėsčiųjų tiltų.

Tąkart medelių sodinimo ceremonijoje dalyvavo garbingi svečiai iš Japonijos, o procesą stebėjo šimtai kauniečių, tačiau baltais žiedais žydinčiais medeliais miestiečiai ilgai nesidžiaugė. Po keletos metų sakuros pradėjo nykti. Specialistai aiškino, kad sakurų alėja Nemuno saloje yra per mažai prižiūrima, dalis medelių neatlaikė lietuviškos žiemos ir nušalo, buvo ir pavogtų sodinukų.

Dabar iš 100 pasodintų sakurų Nemuno saloje liko pavieniai medeliai. S.Kairys tikisi,kad šiemet pasodintos japoniškos vyšnios kauniečius galės džiuginti ilgiau.

"Aš nesu želdinių specialistas, bet praėjusį kartą sakuros buvo susodintos ne visai tinkamoje vietoje. Todėl šį kartą esame įtraukę žmones, kurie tikrai nusimano apie šių medelių sodinimo ir auginimo specifiką. Bus parinkta tinkamiausia vieta, o miestas įsipareigoja medelius prižiūrėti", – sakė mero pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vida

vida portretas
draugystes parke padarykit soda vietoje begimo taku

pavogs

pavogs portretas
Nevarkit, vis tiek jas issikas i savo palocius. Jau buvo, kai sitas sodino,o rudeni daugelis ju buvo iskasta. Gal geriau sodinkit be reklamos.

Aistė

Aistė portretas
Na ir kam tas vargas? Ar lietuviškų vyšnių neužtektų?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių