Quantcast

NATO pratybos naudingos ir verslininkams

Gegužę Kaune vyks vienos didžiausių NATO karinių pratybų. Šiuo metu miestą jau pasiekė ir savo techniką išrikiavo apie 0,5 tūkst. sąjungininkų karių.

Kuria stovyklą

Į Panemunėje esantį Vytauto Didžiojo jėgerių batalioną gabenama įvairi NATO šalių ryšių technika. Šiuo metu čia ruošiama stovykla.

"Į Kauną jau yra atvažiavę apie 500 NATO karių. Tai maždaug pusė visų, kurie dalyvaus pratybose. Planuojame, kad iki gegužės 5 d. atvažiuos likę kariai. Šiuo metu jėgerių batalione vyksta stovyklos įsirengimas", – pasakojo Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas kapitonas Tomas Pakalniškis.

Jėgerių batalione teko imtis papildomų priemonių, kurios užtikrintų efektyvų ryšį.

"Kadangi čia yra ryšių įrangos, kompiuterių, įvairios kitos technikos, kuriai reikalingos didelės elektros sąnaudos, todėl čia papildomai įrenginėjame aukštos įtampos elektros kabelius. Be to, pagal reikalavimus teritorija turi būti apsaugota, todėl tiek prie pagrindinio įėjimo, tiek pačioje stovyklavietėje nutiesta viela, neleidžianti lengvai patekti prie įrangos", – sakė kapitonas.

Ekonominė nauda

T.Pakalniškis įsitikinęs, kad Kaunas iš šių karinių pratybų turės tikrai didelę ekonominę naudą. Tiek elektros, tiek interneto tiekimu rūpinasi ne viena Kauno įmonė. Lietuviškos įmonės taip pat užtikrins ir karių maitinimą pratybų metu.

Karininkas svarstė, kad NATO kariai Kaune norės pamatyti ir paprastą miesto gyvenimą, todėl bus galimybė ekskursijų metu susipažinti su miesto istorija, praleisti laisvalaikį. Be to, kariai bus apgyvendinti ne tik Kauno viešbučiuose.

"Kadangi Kaune jau neišsitekome, dalis karių gyvens Birštone ir Kauno rajone. Tai labai teigiamas paskatinimas verslui, nes jis turės akivaizdų pelną. Juk nors pratybos vyks dvi savaites, kartu su pasiruošimu tai truks apie penkias savaites", – pastebėjo kapitonas.

Miesto indėlis

Kauno miesto savivaldybė pasirūpino, kad NATO kariai būtų autobusais atvežami iš viešbučių į Panemunėje esantį batalioną ir po pratybų būtų parvežti atgal.

"Kiekvieną rytą bus organizuojami trys specialūs maršrutai. Taip pat pratybų dalyviams bus suteikta lengvata važinėtis miesto viešuoju transportu", – komentavo Turizmo skyriaus vadovė Inga Pažereckaitė-Kalėdienė.

Pratybose dalyvaujantiems NATO kariams įteikiami lankstinukai, kuriuose nurodyta, ką jie laisvu laiku gali mieste pamatyti ar nuveikti.

"Susitikę su Kauno viešbučių atstovais, paprašėme, kad specialiai nekeltų kainų. Su lankstinuku tam tikrose kavinėse pratybų dalyviai galės gauti nuolaidų. Mūsų tikslas – kad pratybų dalyviai galėtų geriau pažinti Kauną, norėtų čia sugrįžti ir ateityje", – pridūrė pašnekovė.

Susitikę su Kauno viešbučių atstovais, paprašėme, kad specialiai nekeltų kainų. Su lankstinuku tam tikrose kavinėse pratybų dalyviai galės gauti nuolaidų. Mūsų tikslas – kad pratybų dalyviai galėtų geriau pažinti Kauną, norėtų čia sugrįžti ir ateityje.

Specifinės pratybos

Nors tai bus vienos didžiausių NATO pratybų Kaune, miestiečiams jos bus beveik nematomos. Visos pratybos vyks naudojant įvairias ryšių priemones. Pratybų metu bus vertinami NATO sąjungininkų gebėjimai užtikrinti informacijos apsikeitimą ir ryšio palaikymą. T.Pakalniškis užsiminė, kad į Kauną atvežta ir itin slapta ryšio technika.

"Tai daugiau kibernetinėje erdvėje, ryšio laukuose vykstančios pratybos. Jų metu kariai žiūrės, kaip veikia technika ir kartu koks ryšys su palydovu", – patikslino Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas.

ATO karinės pratybos "Steadfast Cobalt" ("Tvirtas kobaltas") Kaune vyks šių metų gegužės 21 – birželio 2 d. Šių ryšio pratybų metu Kaune treniruosis daugiau kaip 1 tūkst. karių iš devyniolikos NATO šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Jokios naudos nebus verslininkams,nes maisto prekės ir kitos prekės, yra prastos kokybės Lietuvoje.

Xcfvg

Xcfvg portretas
Kauno vargšelėm paduos vyrų,gal nustos laiptinėse trintis palei kaimynų duris ,kur yra dar šeimoje koks vyras.Lietuvos moterys nusirito iki padagniu.Tokios nuomonės ir Amerikoje ir kitoje užsienio šalyse, apie lietuves moterys.

Anonimas

Anonimas portretas
Išskirtiniams verslininkams bus tikrai naudinga. Kitaip valstybė neremtų visokeriopai kariuomenės. Bet 99% gyventojų tai kokia nauda. Bus tik įnešama nežinia kokia suma ir tiek žinių.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių