Quantcast

NATO kariai Kaune ruošiasi pratyboms: brangi technika slepiama nuo pašalinių akių

Kitą savaitę Kaune prasidės vienos didžiausių NATO pratybų. Vytauto Didžiojo jėgerių batalione treniruosis per tūkstantį ryšininkų.

Gegužės 21–birželio 2 d. Vytauto Didžiojo jėgerių batalione vyks kasmetinės NATO ryšių bataliono organizuojamos karinės pratybos „Steadfast Cobalt“ (liet. „Tvirtas kobaltas“). Jose dalyvaus apie tūkstantį karių iš daugiau nei 40 padalinių, įsikūrusių 25-iose NATO narėse.

Antradienį per spaudos konferenciją pristatyti pratybų tikslai. Bus vertinami gebėjimai užtikrinti informacijos apsikeitimą ir ryšio palaikymą tarp NATO greitojo reagavimo pajėgų (NRF) kovinių vienetų, jungtinių ir komponentų vadaviečių visame pasaulyje. Be to, pratybos padės parengti ryšio tinklus NATO greitojo reagavimo pajėgoms 2018-aisiais.

„Darome daug, jog pakeistume NATO šalių apsaugos sistemą. Kaip ryšio tiekėjas, žinau, kaip svarbu yra suteikti operacijų komunikavimo galimybę, kad vadai štabe galėtų dirbti savo darbą, bendraudami su lauke esančiais kariais – ir mes dirbame, kad šį iššūkį įveiktume. Svarbiausia pratybų užduotis – kad daliniai išmoktų komunikuoti tarpusavyje“, – pratybų vietoje sakė NATO pajėgų Europoje vadavietės vado pavaduotojas ryšiams ir kibernetinei gynybai generolas majoras Walteris Huhnas.

Pratybose dalyvaus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Tinklų valdymo ir kibernetinės gynybos modulio kariai ir Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ ryšių specialistai. Mūsų šalis įsipareigojusi vykdyti pratybų vietos apsaugą ir užtikrinti kariams reikalingą logistiką.

Mums iššūkis ir garbė priimti tokį didžiulį renginį savam krašte.

„Mums iššūkis ir garbė priimti tokį didžiulį renginį savam krašte. NATO rodo savo gebėjimą greitai veikti, tad šios pratybos atkreipia dėmesį. Lietuvai tai svarbu ne tik dėl to, jog pratybos vyksta čia, bet ir tai, kad patys jose dalyvaujame. Esame susijungę su danais“, –  kalbėjo Lietuvos krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza.

Kauno vicemeras Simonas Kairys užtikrino, kad tokios pratybos svarbios ne tik miestui, bet ir visai šaliai, nes gyventojai, matydami kariuomenę, gali geriau suvokti, kas šiuo metu vyksta pasaulyje. Jis pristatė ir Kauno indėlį į šias pratybas.

„Kaunas padėjo pasirūpinti viešbučiais ir viešuoju transportu, kuris karius veža iki pratybų vietos ir atgal. Taip pat parengėme įvairius veiklos paketus, kad kariai galėtų susipažinti su miestu laisvu nuo pratybų laiku. Tikimės, kad jie čia gerai praleis laiką“, – kalbėjo S.Kairys.

Panemunėje įsikūrusiame Vytauto Didžiojo jėgerių batalione NATO sąjungininkai jau išrikiavę savo techniką, tačiau galinga ir brangi ryšio technika neprieinama pašalinių akims. Žurnalistams pademonstruotos tik kelios ryšio priemonės – radijas, kuris gali veikti 20 km atstumu, telefonai, antenos. Palapinės apsaugotos, visur išraizgyta spygliuota viela, prieigas sergi Karo policija bei Lietuvos kariai.

„Tvirtas kobaltas“ yra kasmetinės pratybos, vykstančios skirtingose šalyse. Pernai pratybos vyko Rumunijoje. Tai antras kartas, kai šios pratybos organizuojamos Kaune.


Šiame straipsnyje: NATOnato pratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Arvys

Arvys portretas
Kuo daugiau pratybu , tuo geriau...

...

... portretas
Na, taip, auksines šakutes reikia saugot.

Anonimas

Anonimas portretas
Repetuoja ir Šiaurės Korėja ir Rusija.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių