Quantcast

NATO atstovų misija Kaune – ne tik apsižvalgyti

Antradienį Kaune lankėsi NATO delegacija. NATO pajėgų integravimo vieneto (NPIV) Lietuvoje atstovai susitiko su Kauno miesto savivaldybės, pramonės ir verslo atstovais. Vienas iš vizito tikslų – papasakoti kuo platesniam ratui žmonių apie NPIV Lietuvoje uždavinius ir funkcijas, taip pat susipažinti su Lietuvos savivaldos sistema, keletu Kaune veikiančių verslo ir pramonės įmonių bei su šio svarbaus Lietuvai regiono ypatumais.

NPIV delegaciją sudaro karininkai ir seržantai iš JAV, Kanados, Vokietijos, Junginės karalystės, Danijos, Nyderlandų, Portugalijos, Lenkijos, Čekijos ir Lietuvos. Aplankytas vienas didžiausių mieste ir regione prekybos miestelių „Urmas“, kuris turi dideles logistikos galimybes ir pajėgumus, taip pat planuotas susitikimas su viena didžiausių pramonės automatizavimo paslaugų ir produktų tiekėjų, projektuotojų bei gamintojų Lietuvoje, bendrove „Elinta".

NPIV Lietuvoje vado pavaduotojas pulkininkas leitenantas Mindaugas Petkevičius pasakojo, kad pagrindinė NPIV užduotis – tinkamai pasirengti ir vėliau užtikrinti, kad, iškilus būtinybei, į Lietuvą būtų operatyviai perdislokuotos NATO itin greito reagavimo pajėgos, kurių pirmieji padaliniai konflikto regione būtų pasirengę sureaguoti per 48 valandas. Tam reikia nustatyti transporto jungtis, svarbiausią logistinę ir kitos paskirties infrastruktūrą, kuria naudojantis ir būtų galima kuo greičiau perdislokuoti NATO greitojo reagavimo pajėgas į Baltijos valstybių regioną.

NPIV nariams būtina susipažinti su regionais, nes po karių dislokacijos padaliniams prireiks saugyklų, maisto, treniruočių, parkavimo vietų, šaudmenų, degalų ir t.t. Tad ieškoma variantų, į ką, reikalui esant, būtų galima kreiptis.

NPIV Lietuvoje vadas pulkininkas Jakobas Larsenas pabrėžė, kad kariškiai be viso kito turi labai glaudžiai dirbti su visuomene, verslo profesionalais ir įvairiomis organizacijomis. „Bet kurios valstybės kariuomenė yra stipri ir pajėgi įgyvendinti savo misiją, tik jei turi tvirtą visuomenės paramą ir supratimą“, – verslo centre „1000“ šiandien vykusios spaudos konferencijos metu sakė J.Larsenas.

„Kai saugu šalyje, ateina daugiau investicijų, kuriama daugiau darbo vietų, tad ir gyventi yra geriau", – pridūrė pulkininkas. Jis visuomenės paramą kariams bando užtikrinti asmeniškai bendraudamas su gyventojais bei tiesiog tarp jų gyvendamas. „Į Lietuvą persikėliau gyventi kartu su žmona, dukra ir šunimi. Aš čia ne turistas, ne dėl malonumo, o dėl bendro tikslo – visų saugumo užtikrinimo", – kalbėjo J.Larsenas.

„Dislokacija vyktų visais būdais, kuriais galima kuo greičiau patekti į Lietuvos teritoriją. Būtų perkelta iki 5 tūkst. karių su įvairia technika ir ginkluote", – daugiau detalių neatskleidė M.Petkevičius. 

 J.Larsenas pastebėjo, kad ginant Lietuvą didžiausi jos privalumai būtų patogus susisiekimas, aukšto lygio pramonė, išsilavinę specialistai, faktas, kad didelė visuomenės dalis kalba angliškai, ir vykstantis kruopštus pasirengimas gynybai bei planavimas.

NPIV štabą sudaro kariai iš 14 NATO šalių. NPIV Lietuvoje yra vienas iš šešių nedidelių štabų, kuriuos aljansas įsteigė Vidurio ir Rytų šalyse narėse, reaguodamas į kintančią saugumo aplinką.

NATO pajėgų integravimo vienetų aktyvavimas – viena pagrindinių priemonių, NATO reaguojant į naujus iššūkius saugumui, kylančius iš Rytų ir Pietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zuikis Puikis

Zuikis Puikis portretas
O Kauno valdžia galimai prisideda tuo,kad galkimai siekia sunaikinti S.Dariaus ir S. Girėno aerodromą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių