Quantcast

Mokyklėlė ir vėl mokinius prikėlė

“Mokyklėlė ir vėl mane prikėlė“, – linksmai dainavo pradinukė Vinco Kudirkos progimnazijos kieme. Šiandien ryte, praūžus dar vasariškai liūčiai, į Kauno mokyklas rinkosi Rugsėjo 1-ąją švenčiantys moksleiviai.

“Mokyklėlė ir vėl mane prikėlė“, – linksmai dainavo pradinukė Vinco Kudirkos progimnazijos kieme. Šiandien ryte, praūžus dar vasariškai liūčiai, į Kauno mokyklas rinkosi Rugsėjo 1-ąją švenčiantys moksleiviai.

Linkėjo drąsos

Nuo 8 val. 30 min. tėvai su vaikais pradėjo buriuotis Kauno Jėzuitų gimnazijoje. Čia vyko šv. Mišios Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčioje, moksleiviai rinkosi į šventines pirmąsias pamokas. Gimnazijos fojė tradiciškai abiturientai palaimino pirmuosius žingsnius Jėzuitų gimnazijoje žengiančius penktokus.

„Džiaugiamės, kad toks gausus būrys, įžengęs pro mūsų gimnazijos duris, yra čia pasiruošęs augti ir šviestis. Mieli penktokai, mes, abiturientai, linkime jums pasikliauti savo jėgomis, pasitikėti mokytojais, turėti drąsos ir suprasti vieni kitus ir save“, – linkėjo abiturientė naujai gimnazijos kartai.

Penktokams buvo palinkėta ne žinoti atsakymus, o klausimus, nes tik klausiant yra tobulėjama. „Būkite savimi ir aukite bei padėkite augti kitiems. Te Dievo palaima lydi jus visus mokslo metus“, – sakė paskutinius metus gimnazijoje besimokantys dvyliktokai.

Žengė Vaivorykštės taku

Kitokia Rugsėjo 1-oji buvo minima netradicinio ugdymo Kauno Valdorfo mokykloje. Grojant kanklėms ir skambčiojant varpeliui pirmokėliai, lydimi septintos klasės moksleivių, keliavo Vaivorykštės taku.

Mokyklose per pirmąją mokslo metų dieną įprastas šurmulys, garsi muzika ir vaikų bei tėvų jaudulys išgaravo. Gamtos apsuptyje skambėjo rami muzika, girdėjosi paukščiai ir plevėsavo spalvotos skaros, kurias kaip vaivorykštes virš pirmokų galvų laikė iškėlę vyresnėliai.

Tokios Rugsėjo 1-osios tradicijos Kauno Valdorfo mokykloje egzistuoja jau daugiau nei dešimt metų. „Jau šeštus metus esame savarankiška mokykla, bet pačios klasės egzistuoja gal 15 metų, kai jos veikė prie M.Mažvydo vidurinės mokyklos. Pradžioje darydavome bendras šventes, ant pievos, bet supratome, kad pirmokams reikia skirti daugiau dėmesio. Jeigu jie yra bendroje masėje su visomis klasėmis, jie tiesiog prapuola“, – pasakojo 6 klasės mokytoja Kristina Pačesienė.

Atspindi vidinį pasaulį

Tai supratus Kauno Valdorfo mokykloje pirmokai švenčia atskirai, o juos visada pasitinka septintos klasės moksleiviai. „ aldorfo pedagogikoje, kaip ir bendrojoje psichologijoje, labai svarbūs septynmečiai. Septintokai praeina tuo Vaivorykštės taku tarsi iškeliaudami“, – sakė K.Pačesienė.

Anot jos, vaivorykštės simbolis svarbus ir pačioje Valdorfo pedagogikoje. „Čia supažindinimas su raidėmis yra šiek tiek kitoks nei tradicinėse mokyklose, kadangi yra sukuriamas raidės vaizdas. Balsės, kaip pasakoja mūsų mokytojos, yra atkeliavusios iš Vaivorykštės šalies, nes tai yra garsai, kurie atspindi žmogaus vidų, priebalsės – išorinį žmogaus pasaulį“, – pasakojo mokytoja.


Šiame straipsnyje: Rugsėjo 1Kauno mokyklosmokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mokine

Mokine portretas
Kauno Valdorfo mokyklos adresas: Šiaurės pr. 11, Kaunas 49190

skaitytojas

skaitytojas portretas
Kuo daugiau tokiu ir panasiu bendruomeniu.Tai miesto ateitis.

atsiliepimas

atsiliepimas portretas
tai labai idomi mokykla su visai kitokiu priejimu prie vaiko psichologijos,kitokia mokymo programa.pirma kart buvau gal pries 9m per kaledu sventes,suzavejo pacios valdorfo bendruomenes gyvenimas,keliones ,sventes ir kt.renginiai.mokytojai visi vadinami vardu.tai irgi artimas bendravimas,siaip yra dar ir valdorfo sestam forte darzelis ,,saltinelis,,.kam idomu pasidomekite.kiekvienas vaikas ten yra asmenybe.o ir patekti labai sunku-daug norinciu
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių