Quantcast

Mokykla pasmerkta: kam atiteks gardus kąsnis?

Dėl Vinco Bacevičiaus mokyklos ateities sunerimusius mokinių tėvus tarnautojai ramina, kad mokinių niekas iš čia nevarys, bet dokumentai rodo, jog mokymo įstaigos dienos suskaičiuotos. Tėvai spėja, kad kažkam prireikė sklypo puikioje vietoje.

Keisti pasiūlymai

"V.Bacevičiaus mokykloje ir toliau vyksta būsimų pirmokėlių priėmimas, vyresnėliams – pamokos, o mokykla savivaldybėje nukryžiuota ir buldozeriai jau užkurti", – susirūpinusį laišką "Kauno dienos" redakcijai atsiuntė kaunietis (pavardė redakcijai žinoma). Jis su žmona į V.Bacevičiaus pradinę mokyklą užrašė savo dukrą – būsimą pirmokę, bet sužinojo, kad šios mokyklos nebeliks.

"Šokas! Visi normalūs tėvai jau vaikus "sukišę" į geresnes mokyklas. Kur eiti? Kaip iš viso taip galima pasielgti?" – laiške piktinosi tėtis. Dar labiau vyrą nustebino užuominos, kad V.Bacevičiaus mokykloje dirbančios pedagogės esą raginamos su vaikais kartu pereiti į kitas mokyklas. Pasirinkimas – Aleksandro Puškino gimnazija, Petrašiūnų humanitarinė mokykla arba Žaliakalnio progimnazija.

"Beje, uždaroma mokykla stovi ant labai brangios ir strategiškai geros žemės", – pastebėjo pertvarkomis nepatenkintas kaunietis.

Mokykloje besimokančių vaikų tėvai stebisi, kad ne kartą išbandytas scenarijus kartojasi: mokyklos uždarymas planuojamas už uždarų durų, nesitariant su mokyklos bendruomene.

Atidėjo metams

Savivaldybės interneto svetainėje jau yra paviešintas tarybos sprendimo projektas, kuriame tarp kitų pertvarkomų mokyklų nurodoma, jog pradedamas V.Bacevičiaus pradinės mokyklos reorganizavimo procesas, prijungiant ją prie Kauno Žaliakalnio progimnazijos. Naujoji miesto taryba šį klausimą svarstys jau kitą savaitę.

Ką ketina daryti politikai, sužinoti nepavyko. Vicemerai Povilas Mačiulis ir Vasilijus Popovas tikino kol kas negalintys nieko komentuoti, nes turi pernelyg mažai informacijos apie situaciją. V.Popovas tik užsiminė girdėjęs, kad kažkas gali būti suinteresuotas patrauklia vieta Žaliakalnyje.

Šią kauniečių pamėgtą pradinę mokyklą prijungti prie Žaliakalnio progimnazijos planuota šiemet, iki naujų mokslo metų, bet paaiškėjus, kad klasių komplektavimas jau prasidėjęs, reorganizaciją teks atidėti, nes tai prieštarautų galiojantiems teisės aktams.

Savivaldybės šveitimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas bandė raminti, esą tėvai nuogąstauja visiškai be reikalo, nes dar nėra priimta jokių sprendimų dėl mokyklos pertvarkymo ar uždarymo, bet leido suprasti, kad kitąmet toks sprendimas greičiausiai bus priimtas.

"Dar niekas nepriimta, o tėvai jau triukšmauja. Svarbiausia šneka, kad tą namą norime parduoti. O kam jį parduoti? Juk tai paveldo saugomas objektas", – dėstė A.Bagdonas.
Pasak švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo, savivaldybė ES lėšomis suremontavo Žaliakalnio progimnazijos pastatą, kur sąlygos mokytis ir dirbti daug geresnės. "Mes norime pasiūlyti, o ne išgrūsti per jėgą. Su abiejų mokyklų tarybų pirmininkais viską konstruktyviai aptarėme. Ne nuo šių metų rugsėjo 1-osios, o nuo 2016 m. rugsėjo 1-osios visi mokiniai su mokytojais galėtų pereiti į Žaliakalnio progimnaziją. Kai kuriems mokytojams jau dabar kuriamos darbo vietos", – planus atskleidė A.Bagdonas, visą šį procesą pavadinęs konsultacijomis su mokyklų bendruomenėmis. Jis užsiminė, kad atlaisvinus pastatą jau yra planų ten įkurti vieną ar kitą kultūros įstaigą.

Pinigų nekišo

Švietimo ir ugdymo reikalais besirūpinantis A.Bagdonas prasitarė, kad sujungimo planams aptarti nedrįso rengti susitikimo V.Bacevičiaus mokykloje dėl neva beveik antisanitarinių sąlygų jos patalpose.

Pasiteiravus, kodėl anksčiau savivaldybė ir už mokyklą atsakingi tarnautojai nebandė gerinti sąlygų šioje švietimo ir ugdymo įstaigoje, A.Bagdonas atkirto, kad tai bandyta jau du kartus, siūlant sujungti mokyklas ir perkraustyti vaikus į kitas patalpas, bet to esą niekas nenorėjo. Kodėl šis mokyklos pastatas anksčiau nebuvo remontuojamas ir modernizuojamas, A.Bagdonas žodžių į vatą nevyniojo: "Kišti pinigus į pastatą, kuris visiškai nėra perspektyvus... Iš ES tokiems mažiems objektams mes negavome pinigų."
Keistas sutapimas: miesto taryba jau anksčiau yra priėmusi sprendimą atleisti garbaus amžiaus V.Bacevičiaus pradinės mokyklos direktorę Jūratę Bijeikienę iš pareigų, išmokant jai solidžią išeitinę kompensaciją. Ji dirbs iki rugpjūčio 31 d. Kaip tik iki šios datos V.Bacevičiaus pradinė mokykla turėjo būti prijungta prie Žaliakalnio progimnazijos, bet dabar planą teks koreguoti.

Tėvai bando išsaugoti

Anksčiau Žaliakalnio pradine mokykla vadintos švietimo ir ugdymo įstaigos bendruomenė už išlikimą kovoja jau ne pirmą kartą. 2010-aisiais taryba buvo nusprendusi sujungti Žaliakalnio pagrindinę ir Žaliakalnio pradinę mokyklas į vieną darinį, kuris vadintųsi Žaliakalnio pagrindine mokykla.

Taryba tuomet teigė, kad pradinės klasės išliks dabartiniame pastate Savanorių pr., tačiau paviešintos analizės parodė, kad būta ketinimų šią mokyklą uždaryti, o pastatą parduoti. "Kauno dienai" ėmus domėtis šiuo klausimu ir kilus Žaliakalnio pradinės mokyklos bendruomenės pasipiktinimui, analizė buvo išimta iš savivaldybės interneto svetainės. Tuomet savivaldybės valdininkai neslėpė, kad kito kelio nėra, antraip reikės uždaryti abi mokyklas, bet netrukus miesto politikai panaikino anksčiau priimtus sprendimus, kuriais buvo nuspręsta mokyklas sujungti.

Žaliakalnio pradinėje mokykloje besimokančių vaikų tėvai tikėjosi radę išeitį, kaip išsaugoti jiems brangią švietimo ir ugdymo įstaigą – pasiekė, kad mokyklos pastatas būtų saugomas kaip kultūros paveldo objektas, planuota mokyklai modernizuoti gauti lėšų iš ES fondų. Tarybos sprendimu mokyklai suteiktas pedagogo V.Bacevičiaus vardas, bet savivaldybė 2011-ųjų rudenį vėl pasiūlė ją jungti prie Žaliakalnio progimnazijos. Pastatą ketinta perduoti savivaldybės Turto skyriui, kuris paprastai tokius objektus teikia aukcionui, bet ir tada bendruomenės pastangomis mokykla išliko.

Mokyklos direktorė neturi ką pasakyti.

– Jūs – direktorė ir turbūt geriausiai žinote, koks likimas laukia mokyklos. Papasakokite, – "Kauno diena" paprašė J.Bijeikienės.

– Buvo susirinkimas, viskas buvo paaiškinta. Aš daugiau nekomentuosiu.

– Koks susirinkimas?

– Mokyklos tarybos posėdis. Sugužėjo daug tėvų. Juos informavo. Jokių sprendimų dar nėra, nieko nėra ir nėra čia ką kalbėti.

– Kalbama, kad kažkas domisi šiuo sklypu. Ar tiesa?

– To dar negirdėjau. Tai jau tėvų pramanas. Niekas nieko nešnekėjo apie jokį sklypą. Norime mokiniams pagerinti mokymosi sąlygas, nes mokykla tikrai neatitinka higienos reikalavimų.

– Kodėl mokykloje sąlygos mokiniams nebuvo gerinamos iki šiol?

– Gal teiraukitės savivaldybėje, kodėl neskiria lėšų. Matyt, neturi.

– Kodėl kitoms mokykloms turi, o jūsiškei neturi?

– Nežinau, nesiteiravau, kaip kitos mokyklos gauna.

– Esate mokyklos direktorė ir nesidomite, kaip gauti lėšų?

– Tiek, kiek mums reikia – maždaug 600 tūkst. eurų – negausime. ES pinigų mes negavome, konkurso nepraėjome.

– Tai mokykla pasmerkta?

– Nežinau. Čia per žiaurus žodis.

– Ar jūs jau planavote išeiti iš darbo? Gal tai susiję?

– Čia mano asmeniniai reikalai, nenoriu atsakinėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laba diena

laba diena portretas
Kiek galima spresti,tos vargses mokyklos likima. Ir kvailinti pirmokeliu tevelius,jei taip vyksta,tai jau negali likti mokykla. Pakankamai yra mokyklu ir atitinkamai geru pedagogu,kuriuose vaikuciai gali mokytis. Nemanau,kad reikia galvoti apie mokytojus,kurie del savo darbo vietu,klaidina tevelius, ir kai kurie is sios mokyklos mokytoju tikrai nera verti tikro mokytojo vardo. labai gaila,bet sitoje mokykloje tikrai ne visi mokytojai manau dirba pagal savo specialybe.

laba diena

laba diena portretas
Kiek galima spresti,tos vargses mokyklos likima. Ir kvailinti pirmokeliu tevelius,jei taip vyksta,tai jau negali likti mokykla. Pakankamai yra mokyklu ir atitinkamai geru pedagogu,kuriuose vaikuciai gali mokytis. Nemanau,kad reikia galvoti apie mokytojus,kurie del savo darbo vietu,klaidina tevelius, ir kai kurie is sios mokyklos mokytoju tikrai nera verti tikro mokytojo vardo. labai gaila,bet sitoje mokykloje tikrai ne visi mokytojai manau dirba pagal savo specialybe.

Nepajudinamas

Nepajudinamas portretas
Jau aisku ,kad Bagdoniuko ir si valdzia negales pajudinti .,jis jau prisimale prie naujojo mero per jo patareja ,jauciasi kaip zuvis vandenyje.Kaune nera dar tokios jegos kuri isjudintu vedejuka. Gaila o tiek tiketasi ,jis ir toliau kurs sau palankia pertvarka.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių