Quantcast

„Mokslo sala“ – iššūkis ne tik Kaunui

Daugiau kaip šimtas užklausų iš viso pasaulio vos per dvi savaites. Architektai iš Europos ir netgi egzotiškų kraštų – Indijos, Dominikos Respublikos, Kolumbijos ir kitų valstybių –  išreiškė susidomėjimą neseniai paskelbtu "Mokslo salos" architektūriniu konkursu. Straipsnius apie tai parengė įvairūs dizaino bei architektūros žurnalai, tarp kurių – ir vienas geriausiai žinomų pasaulyje leidinių "The Architects‘ Journal".

Mokslo populiarinimo centro projektą Nemuno saloje kuruojantis Kauno tarybos narys architektas prof. Jonas Audėjaitis neabejoja, kad tai bus vienas iškiliausių objektų ne tik mieste, bet ir visoje šalyje.

– Nuo tos dienos, kai buvo nuspręsta Mokslo ir technologijų populiarinimo centrą steigti Kaune, praėjo lygiai pusmetis. Kas nuveikta per tą laiką?

– Kai Kaunas gavo galimybę Nemuno saloje inicijuoti mokslo centro statybas, svarstėme, kaip tai padaryti geriausiai. Norėjosi išgirsti kuo daugiau ir įvairesnių architektų nuomonių, koks objektas galėtų iškilti Nemuno saloje.

Mums kilo mintis: o kas jeigu konkursą rengs ne Lietuvos, o tarptautinė kompanija.

Po ilgų paieškų, diskusijų ir netgi tam tikro konkurso nudžiugome, kad mums pavyko pasiekti, jog Londono kompanija "Malcolm Reading Consultants" taptų šio konkurso organizatore.

Tokį Kauno pasirinkimą aptarėme su kitais garsiais architektų biurais, veikiančiais Jungtinėje Karalystėje, Olandijoje. Apie šios kompanijos matomumą ir įtaką pasaulyje visi sutartinai atsiliepė, kad tai – viena didžiausių ir profesionaliausių savo srities kompanijų. Netgi buvo pastebėjimų, kad ji nėra itin patogi architektams, nes konkursus vykdo itin reikliai, pabrėždama išskirtinį tikslumą.

Taigi architektai, matydami "Malcolm Reading Consultants" vardą, žino, kad jokie nuolaidžiavimai neįmanomi ir į visus klausimus bus pažiūrėta principingai, atsižvelgiant į užsakovų keliamų uždavinių esmę. Tai tokia buvo pirmoji stadija, kuri sėkmingai įveikta.

Po to prasidėjo antrasis, bene sudėtingiausias etapas, kai keliomis kalbomis reikėjo išgryninti konkurso sąlygas, kad šios būtų aiškiai suvokiamos ir priimtinos visiems dalyviams, o kartu  atitiktų Lietuvos įstatymus, viešųjų pirkimų bei kitus reikalavimus. Visa tai paruošta ir sėkmingai ištransliuota visam pasauliui. Siekiame, kad procesai vyktų ne tik operatyviai, bet ir maksimaliai skaidriai bei viešai. Čia itin didelį darbą atliko Kauno savivaldybės Plėtros programų ir investicijų skyrius. Apskritai, visi žmonės, prisidedantys prie šio projekto įgyvendinimo, dirba tikrai daug ir labai nuoširdžiai, todėl galime sakyti, jog visa tai, kas netrukus iškils Nemuno saloje, bus didelių pastangų ir didelių miesto ambicijų rezultatas.

– Kodėl architektūrinių idėjų ir konkurso organizatorių nuspręsta dairytis svetur? Nejaugi neturime pakankamai talentingų specialistų Lietuvoje?

– Matant mūsų ilgametę patirtį su Kaune iki šiol vykdavusiais vietiniais konkursais, daugeliu atvejų jie "uždusdavo" dėl nepakankamo dalyvių aktyvumo arba kilus tam tikriems architektų tarpusavio ginčams. Kartais jie dalyvaudavo su ne itin brandžiomis vizijomis ir sprendiniais, kurie nepateisindavo lūkesčių. Nenorėjome, kad toks likimas ištiktų šį ne tik Kaunui, bet ir visai šaliai svarbų bei reikšmingą objektą, todėl stengiamės užbėgti nesėkmei už akių.

Nė kiek nenuvertiname vietinių Lietuvos architektų. Netgi – priešingai. Turime pripažinti, kad yra išties labai aukšto lygio profesionalų ir jų kompetencija nekelia abejonių. Tačiau iškyla kita problema: daugelis jų nebetiki čia organizuojamais vietiniais konkursais ir patys stipriausi dažnai tiesiog juose nedalyvauja.

"Malcolm Reading Consultants" architektūrinių konkursų rinkoje dirba jau dvidešimt metų. Duomenų bazės ir visas architektų tinklas, su kuriuo jie dirba, išties yra įspūdingas. Esu tikras, kad tai tikrai padės pritraukti projektų autorius, kurių reikia Kaunui.

– Konkursas oficialiai startavo prieš dvi savaites ir tęsis iki rugsėjo vidurio. Kokie pirmieji atgarsiai?

– Matome labai didelį susidomėjimą ne tik iš visos Europos, bet ir kitų pasaulio kraštų. Kai kurios valstybės gerokai netikėtos – Indija, Dominikos Respublika. Kasdien atkeliauja dešimtys interesantų klausimų, jų jau atsakyta gerokai per šimtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Specas

Specas portretas
uzsakyti partiniai "komentuotojai" VISKA neigia, kad ir kaip musu miesta grazintu dabartine valdzia, bet zinau kad dauguma Kaunieciu dziaugiasi sparciai grazejanciu miestu

logika

logika portretas
tušti universitetų pastatai Kauno centre ir kitose vietose laikomi bizniui, o svetimais pinigais disponuojančiai chebrytei rūpi tik naujos statybos, taip sakant, tai, kur neblogai nubyra.

senelis 50 m

senelis 50 m portretas
gal dar pamatisiu
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių