Quantcast

Moksleivių neraštingumas gąsdina lituanistus

Vakar sukako 110 metų, kai Kauno Maironio universitetinėje gimnazijoje, anuomet vadintoje Kauno gubernijos vardu, įvyko pirmoji lietuvių kalbos pamoka.

Mokykloje, kurioje iki tol visos pamokos vyko tik rusiškai, 1906-ųjų rugsėjo 15 d. suskambo lietuviškas žodis. Susispraudę vienoje gimnazijos klasėje, 40 vyresniųjų moksleivių pedagogo Tomo Ferdinando Žilinsko kalbų tąkart klausė užgniaužę kvapą. Gimnazijos muziejuje saugomi šaltiniai liudija, kad T.F.Žilinskas jaunuolių nevargino sausa teorija. Kiekvieną pamoką didysis Lietuvos mokytojų patriarchas ir auklėtojas pateikdavo tarsi mažą kelionę, pristatančią neapsakomo grožio lietuvių kalbą.

"Nors mokiniai būdavo nuvargę ir išalkę, visi noromis lankydavo lietuvių kalbos pamokas, nes tai buvo garbės reikalas. Juolab kad ir lenkai, stengdamiesi neatsilikti nuo lietuvių, įsivedė lenkų kalbos pamokas", – pirštais braukdama pageltusius knygos lapus, juose rastais įrašais dalijosi gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Judita Sakalienė.

Tiesa, kurioje iš penkiolikos klasių vyko pirmoji ir vėlesnės lietuvių kalbos pamokos, nei ji, nei gimnazijos direktorė Daiva Garnienė negalėjo pasakyti. Tokia informacija esą neužfiksuota jokiuose archyviniuose dokumentuose.

"Ši sukaktis – paskata kiekvienam iš mūsų apmąstyti, kiek artimi  esame su gimtąja kalba", – tikino ilgametė mokyklos darbuotoja J.Sakalienė, o paklausta apie dabartinį kauniečių santykį su lietuvių kalba, jį įvardijo vienu žodžiu – problematiškas.

Lietuvių kalbos taisyklių neišmanymą, pasak pedagogės, demonstruoja miesto reklamos stendai, kavinių valgiaraščiai, įmonių pavadinimai ar net viešojo transporto bilietai.

Daugiau nei 20 metų lietuvių kalbą dėstanti J.Sakalienė neslėpė, kad ne mažiau ją baugina ir moksleivių neraštingumas. Šie esą daro nemažai gramatikos ir skyrybos klaidų, sunkiai reiškia mintis. Bandydami reabilituoti savo bendraamžius, kalbinti mokyklos gimnazistai tikino, kad padėtis nėra tokia bloga. Iš moksleivių žodyno, pasak jų, pamažu dingsta angliškos raidės "x" ir "w", jaunimas atsisako ir žargono.

"Kiti – taip, bet aš žinutes ir laiškus rašau tik lietuviškomis raidėmis. Stengiuosi nevartoti svetimybių ir kitų trumpinių. Savą kalbą visi turime gerbti", – apie savo įpročius prasitarė trečios gimnazijos klasės moksleivis Matas. Savo bendramokslius ir draugus ne kartą raginęs sekti savo pavyzdžiu, paauglys tikino jau sulaukęs šalininkų – anksčiau naudoję angliškas klaviatūras, keli bičiuliai jas jau pakeitė lietuviškomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Kai išnaikins pratybas ir vaikai pradės vėl rašyti į sąsiuvinius.... Pradės skaityt, ką rašo ir matyt, kaip rašo..bei skatins skaityti knygas, o ne "copy" "paste" iš interneto platybių, va tada ir raštingumas sugrįš!! Žinoma, pratybos net labai palengvina mokytojams darbą..., tačiau mokiniams - meškos paslauga ir tik tiek!

Labai Visų atsiprašau>>>

Labai Visų atsiprašau>>> portretas
__P. S. Labai atsiprašau, kadd tennka darrrrkyti teksssstą. NNes akliii TS – LKD -iisstų vvalioss vykdytojai kaunnnodienniiistai bblokuoja, masiškai naikina kkkkomentarus ssu ttam ttttikromis nnnnepatoggiomis jiems ir TS – LKD -iiiiistams fraaazėmmis!! Bblokuoja IP addressus_!!x! ikišinėdami slaptus agentus, stengiasi sugadinti kompiuterius!!!

KKORUPCINNĖ PPORRRRRNŪCHA - ką ji siūlo mums !?!_1

KKORUPCINNĖ PPORRRRRNŪCHA  -  ką ji siūlo mums !?!_1 portretas
oOnNA DAnNUTĖ GGRICIEnNĖ yra TS – LKD - narė!!! Korruppcijos pažžiba!! __Būk TS – LKD -iistu ir vogsi, grobsi kiek norėsi! Jei kas – tave balne už kanopų prilaikys partijos bendraminčiai, oonos kyšininnkkienės kklonai! Apsidairyk, tokių Tavo aplinkoje pilna!__ Kas vyksta Kaune, šviettimo skyrriuje, Kauno miesto savivaldybėje!? ___Korupcijos mastai savivaldybėje, švietimiečių siautėjimas, matijošaitininkų parsidavimas ir veidmainystė tiesiog "verčia iš kojų". Buvęs švietimiečių caras A. Bagdonas ( bbūgtai nnuimtass !?), iš tikrųjų, paliktas toliau koordinuoti kyšininkavimo veiklą švietimo skyriuje, kad naujasis "vadovas", būsimasis carras Mažeika, tinkamai perimtų visą kyšininkavimo, despotizmo, melo, demagogijos, veidmainystės, nesiskaitymo su žmonėmis, maisto, baldų, higienos priemonių, vaistų ir visko ko tik įmanoma vogimo iš vaikų, mobingo, kyšių "išmušinėjimo" iš eilinių darbuotojų, tėvų ir fiksuotų sumų (nustatytų savivaldybės niekšų) pristatymo "kur reikia" "industriją"!!!
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių