Quantcast

Moksleiviai grįžta į mokyklas: kokios naujovės juos pasitinka?

Šis pirmadienio rytas iš kitų išsiskyrė ore tvyrančiu jauduliu ir nekantrumu, kas įdomaus laukia šiemet: į mokyklas grįžta dauguma miesto moksleivių, studentų.

Mokyklą kuriame patys

Kai kuriose įstaigose didžioji šventė surengta šeštadienį, kalendorinę rugsėjo 1-ąją.

"Labiausiai laukiu mokslų pradžios ir įsitikinimo, ar pasirinkau tinkamą savo ateities kelią. Noriu šiais metais išbandyti save įvairiose platesnėse sferose, sutikti begales naujų žmonių, užmegzti gerus ryšius", – laiko veltui nenorėtų švaistyti šiemet "Saulės" gimnaziją baigusi Kauno mokinių savivaldų informavimo centro pirmininkė Jogilė Padrėzaitė.

Mokslo metų pradžios šventę šį rugsėjį ji sutiks jau su naujais bendramoksliais kaip ISM aukštosios mokyklos pirmakursė. "Su geriausiomis emocijomis", – pakiliai nusiteikusi veikli mergina.

Jos nuomone, svarbiausia neužsisvajoti ir susidėlioti prioritetus, veiklas ir spėti tiek pasimokyti, tiek dalyvauti visuomeniškose veiklose, būreliuose. "Pačią aplinką mokykloje kuriame mes patys, tad jeigu visi kiekvieną bendramintį sutinka su šypsena, nebijo priimti naujų iššūkių kiekvieno dalyko pamokose, automatiškai laikas tave supančioje aplinkoje tik gerėja, o ir mokytis pasidaro ne taip sunku", – linkėjo J.Padrėzaitė.

Ji teigė, kad gimnazijoje tikrai pasitaikė sunkių dienų, bet gera prisiminti visus metus, praleistus joje. Anot jos, labai daug kas priklauso nuo pačių mūsų nusiteikimo ir įdėtų pastangų.

Esu tikras, kad universitetui tenka vienas svarbiausių gyvenimo vaidmenų.

Laukė klasės draugų

Vieni iš tų, kurie po vasaros įžengė į mokyklą dar savaitgalį, yra Kauno jėzuitų gimnazijos gimnazistai ir juos atlydėję tėveliai. "Atlydėjom savo dvyliktokę", – jaudulio prieš lemiamus, paskutiniuosius gimnazijoje, mokslo metus šeštadienį neslėpė Ingrida Jurkūnienė.

Nors dukrai mokslai sekasi gerai, tačiau artėjantys abitūros egzaminai nerimą kelia visai šeimai. "Vaikui bus sunku", – apie dvyliktoje klasėje automatiškai padidėjantį krūvį ir psichologinį spaudimą kalbėjo mama.

Iškilmingų eitynių pradžios gimnazijos kieme laukusios devintokės buvo kur kas ramesnės. "Džiaugiamės. Šiandien graži šventė. Laukia nauji klasės draugai", – nekantravo susipažinti su naujokais Neda ir Ugnė. Gimnazistės sakė, kad dar nenusprendė, kuriuo keliu trauks baigusios mokslus. Jas daug kas traukia, dar likę daug laiko susivokti. Kol kas jos sutelkę dėmesį į artėjančią Mokytojų dieną, kai galės pasireikšti kitokiame amplua nei paprastai galima per pamokas.

Gimnazistai Linas ir Saulius sakė taip pat laukiantys progų susipažinti su naujais draugais ir ne tik su jais. Jiems reikės susipažinti su visa gimnazija apskritai, nes patys yra naujokai, kaip ir iš Domeikavos į Jėzuitų gimnaziją šiemet perėjusi Beatričė, juokavusi, kad buvo ašarų dėl besibaigiančios vasaros ir atostogų.

Devintokė Rūta pasakojo, kad labiausiai laukianti anglų kalbos pamokų, įdomu, kokie bus nauji klasės draugai ir nauji mokytojai. O kaip užklasinė veikla? "Jau baigiau muzikos mokyklą", – teigė Rūta, lankiusi chorą ir grojanti pianinu.

Studentai su koncertais

Šeštadienį sveikinimai Mokslo ir žinių dienos proga, linkėjimai bei patarimai skriejo ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) bei Kauno technologijos universiteto (KTU) studentams ir pedagogams. Po iškilmingų kalbų, asmenukių ir VDU pirmakursių priesaikos Istorinės Prezidentūros sodelyje didžiulis būrys, vedamas Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro "Atžalynas" maršų, keliavo iki Kauno Rotušės aikštės, kur visų laukė grupės "Baltasis kiras" koncertas.

KTU bendruomenė linksminosi "Žalgirio" arenoje kartu su Beatrich ir kt. Šventę režisavo charizmatiškasis aktorius, muzikantas ir kompozitorius Vidas Bareikis.

"Esu tikras, kad universitetui tenka vienas svarbiausių gyvenimo vaidmenų", – akcentavo KTU rektorius Eugenijus Valatka, sveikindamas į šventę susirinkusius kelis tūkstančius šios aukštosios mokyklos bendruomenės narių. Jis kiekvieną ragino aktyviai patiems kurti savo gyvenimo scenarijų.

31 tūkst. mokinių

Naujuosius mokslo metus pradės 63 Kauno miesto bendrojo ugdymo mokyklos, esančios Kauno miesto savivaldybės žinioje: 5 mokyklos-darželiai, 7 pradinės mokyklos, 16 progimnazijų, 2 pagrindinės mokyklos, 6 mokyklos-daugiafunkciai centrai, 21 gimnazija, 6 specialiosios mokyklos ir ugdymo centrai bei 9 nevalstybinės (privačios) bendrojo ugdymo mokyklos ir 11 neformaliojo ugdymo įstaigų.

Pirmokų šiemet bus apie 3 160, dvyliktokų – apie 2 200. Iš viso miesto žinioje esančiose mokyklose mokosi 31 tūkst. mokinių, dar apie 5 tūkst. privačiose mokyklose. Didžiausią mokinių skaičių turi KTU Inžinerijos licėjus.


Laukia naujovės: švediškas stalas ir graži aplinka

Dešimtyje Kauno mokyklų iš pagrindų atnaujinamos virtuvės ir valgyklos, pritaikant jose švediško stalo aptarnavimo modelį, koks jau veikia Kauno Panemunės pradinėje mokykloje.

Naujos erdvės

Nuo rugsėjo savitarną taikyti numatoma Kauno "Paparčio" ir Suzukio pradinėse mokyklose, KTU Vaižganto progimnazijoje, Dainavos ir Martyno Mažvydo pagrindinėse mokyklose, "Nemuno" bei Jono ir Petro Vileišių mokyklose-daugiafunkciuose centruose, KTU inžinerijos licėjuje ir Kauno jaunimo mokykloje. Prie jų neseniai prisijungė ir Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazija.

Statybos darbai sparčiausiai vyko Romainiuose, kur pastatyta pradinė mokykla. Šiame Veršvų gimnazijos filiale galės mokytis iki 250 vaikų. Aleksote įrengiamas naujas lopšelio-darželio "Dvarelis" pastatas. Plečiasi Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija Aleksote – ji didina klasių skaičių šiuo metu renovuojamose patalpose Bitininkų gatvėje ir taip pat kuriasi naujame pastate Šeštokų g. 30.

KTU inžinerijos licėjaus patalpos Panemunėje (Vaidoto g. 11) kitąmet laukia kapitalinio pastato remonto su visa fasado renovacija.

Ketinama modernizuoti Kauno Jono Jablonskio, KTU Inžinerijos licėjaus ir Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijų patalpas, skirtas mokiniams ugdyti. Šiuolaikiškai įrengtos atviros erdvės bus skirtos saviugdai, kūrybiškumui, bendruomeniškumui ir aktyvesnei neformaliai mokinių veiklai užtikrinti, taip pat bus įrengtos daugiafunkcės erdvės, skirtos tarpusavyje derinti mokymosi ir poilsio, laisvalaikio užsiėmimus. Tam iš ES fondų planuojama skirti per 1,7 mln. eurų.

Prie šių projektų prisidės ir Kauno Žaliakalnio, "Svirnelio" bei "Boružėlės" lopšelių-darželių patalpų modernizavimas.

Akstinas sportuoti

Per pastaruosius kelerius metus jau atnaujinta arba tai baigiama daryti iš viso 15 sporto aikštynų prie Kauno miesto ugdymo įstaigų: Tado Ivanausko progimnazija, Šv.Kazimiero progimnazija, Viktoro Kuprevičiaus progimnazija, Milikonių progimnazija, Palemono gimnazija, Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija, VDU "Rasos" gimnazija, Rokų gimnazija, Kovo 11-osios gimnazija, Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus, Martyno Mažvydo progimnazija, Jono Pauliaus II gimnazija, "Vyturio" gimnazija, Jono Laužiko specialioji mokykla, KTU inžinerijos licėjus, Vaidoto g. 11 (Sporto aikštynas čia bus su kelių šimtų vietų žiūrovų tribūnomis).

"Darbai jau baigiami daugumoje objektų, tačiau įgyvendinti tokio masto projektus per kelis vasaros atostogų mėnesius kai kur tiesiog neįmanoma. Kartais tik pradėjus darbus paaiškėja, kad vien suplanuoto įprasto remonto nepakanka. Pavyzdžiui, prireikia atnaujinti visiškai pasenusias inžinerines sistemas, komunikacijas ar imtis kitų papildomų darbų", – kodėl kai kuriose įstaigose darbininkai dar gali plušėti ir pirmosiomis rugsėjo dienomis, aiškino Kauno savivaldybės atstovai.

Per artimiausius metus numatyta renovuoti penkių Kauno gimnazijų fasadus (Senamiesčio, Stepono Dariaus ir Stasio Girėno, Maironio universitetinė, Aleksandro Puškino ir "Saulės"). Maironio gimnazijoje darbai jau prasidėjo, o kitur baigiami projektavimo darbai. Bus atnaujinti šių ugdymo įstaigų fasadai, įrengiamas specialus apšvietimas ir pan.

Iš savivaldybės biudžeto ugdymo įstaigų smulkesniems ir stambesniems remonto darbams atlikti šiais metais iš viso skirta apie 14 mln. eurų.

Visos dienos mokykla

Ugdymo turinio inovatyviam įgyvendinimui, vaikų mokymosi pažangos didinimui šiais mokslo metais bus vykdomi įvairūs projektai.

Pernai Kauno J. ir P.Vileišių mokykla-daugiafunkcis centras ir Kauno J.Dobkevičiaus progimnazija dalyvavo projekte "Integralus gamtamokslinio ugdymo programos 5–8 klasėms išbandymas". Nuo šių mokslo metų prisijungė dar 8 mokyklos: Gedimino sporto ir sveikatinimo, Palemono bei Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos, K.Griniaus, Milikonių, Pilėnų, S.Daukanto bei T.Ivanausko progimnazijos.

9 bendrojo ugdymo mokyklos šiais mokslo metais dalyvauja visos dienos mokyklos projekto išbandyme: Kauno Prano Mašioto pradinė mokykla, Kauno "Nemuno" mokykla-daugiafunkcis centras, Kauno Jono ir Petro Vileišių mokykla, Kauno Viktoro Kuprevičiaus progimnazija, Kauno Vaišvydavos pagrindinė mokykla, Kauno Simono Daukanto progimnazija, Kauno Aleksandro Puškino gimnazija, Kauno Palemono gimnazija, Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija.

11 mokyklų išbandys pradinio ugdymo informatikos turinį, t. y. dalyvaus projekte "Informatika pradiniame ugdyme": Kauno mokykla-darželis "Šviesa", Kauno Montesori mokykla-darželis "Žiburėlis", Kauno Dainavos progimnazija, Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazija, Kauno Petrašiūnų progimnazija, Kauno Pilėnų progimnazija, Kauno Senamiesčio progimnazija, Kauno Šv.Kazimiero progimnazija, Kauno Tado Ivanausko progimnazija, Kauno Šančių mokykla-daugiafunkcis centras, Kauno "Vyturio" gimnazija.

2016 m. išmaniosios klasės buvo įdiegtos 10 Kauno miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų. 2017 m. – 20 Kauno miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų.

Atnaujinamose bendrojo ugdymo programose svarbi vieta skiriama kompiuteriniam ir informaciniam raštingumui, informatiniam mąstymui, informatikos, virtualių aplinkų diegimui.

Vykdomas ES paramos projektas "Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis" (52 mokyklos, 160 338,31 euro).

Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazija ir Kauno Jono Jablonskio gimnazija pradės vykdyti dvikalbį ugdymą rengiantis tarptautinio bakalaureato programos startui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kabutės

kabutės portretas
Rašykite taisyklingas kabutes, juk šimtmetis vis dėlto. O moksleiviams linkiu gerų mokslo metų!

algelė

algelė portretas
įvedus "etatinį" apmokėjimo būdą visų mokytojų (už tokį patį darbo kiekį) atlyginimai sumažėjo net 50...150 EUR'ų

p.Šakiene,

p.Šakiene, portretas
laikas būtų žinoti, kad Jono Laužiko specialioji mokykla vadinasi Jono Laužiko mokykla.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių