Quantcast

Moksleiviai deklamavo prancūzišką poeziją

Lengvais spinduliais džiuginusią balandžio 1-osios popietę Kauno jėzuitų gimnazijoje vyko kasmetis prancūziškos poezijos skaitovų konkursas "Mano švelnioji poezija." Čia jau ketvirtą kartą moksleiviai iš miesto ir rajono prancūzų kalba deklamavo įvairių epochų ir stilių eiles.

Pradėdamas konkursą gimnazijos direktorius Virgilijus Saulius SJ išsakė mintį, kad "kalba leidžia pažinti dalykus, kurių neturime". Štai ruošiant vos kelių posmų prancūzišką eilėraštį galima susipažinti ir su pačia Prancūzija. Juk neįmanoma tinkamai deklamuoti, nepasidomėjus poeto biografija, stilistika – visa tai būna glaudžiai susiję su kūrėjo gyvenamuoju laikotarpiu. Tad kiekvienam konkurso dalyviui neišvengiama artimesnė pažintis su prancūzų istorija, literatūra ir apskritai frankofoniškąja kultūra.

Frankofoniškosios kultūros pažinimą eilėmis šiais metais išbandė mokiniai iš vienuolikos Kauno mokyklų: Antano Smetonos, Jėzuitų, Palemono, VDU "Rasos", S.Dariaus ir S.Girėno, "Varpo", Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijų, Maironio universitetinės gimnazijos, KTU Inžinerijos licėjaus, Juozo Grušo meno mokyklos ir Jurgio Dobkevičiaus progimnazijos.

Moksleiviais, kasmet didėjančiu jų susidomėjimu konkursu džiaugėsi pastarojo organizatorė, Kauno jėzuitų gimnazijos prancūzų kalbos mokytoja metodininkė Vykinta Šaulytė-Bukauskaitė, pastebėjusi, kad šiemet įsiliejo ir rajono mokyklos.

Skaitovus vertino Prancūzijos ambasados atstovė Snieguolė Kavoliūnienė, vertėja Aistė Melkūnaitė, Lietuvos ir Prancūzijos asociacijos prezidentė Birutė Strakšienė, Lietuvos prancūzų kalbos dėstytojų ir mokytojų asociacijos viceprezidentė Liuda Dulksnienė bei Kauno švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Gražina Jablonskienė.

Konkurso nugalėtojai

I vieta – Jurgis Kubilius (Kauno jėzuitų gimnazija, mok. V.Šaulytė-Bukauskaitė).

II vieta – Gabija Savičiūtė (Kauno "Varpo" gimnazija, mok. Evelina Sankauskaitė), Aušrinė Balasevičiūtė ir Greta Varžaitytė (KTU Inžinerijos licėjus, mok. Dalia Jasionienė).

III vieta – Martynas Kliučinininkas (Kauno Juozo Grušo meno mokykla, mok. Aneta-Ona Trapenskienė), Greta Kunauskaitė (Kauno rajono Akademijos Ugnės Karvelis gimnazija, mok. Skaidrė Zuozaitė).

Nominacijos: už žaismingumą skirta Saulei Šeputytei ir Rokui Purliui (Kauno Palemono gimnazija, mok. Regina Pralgauskienė); už artistiškumą skirta Jurgitai Ilčiukaitei (Kauno S.Dariaus ir S.Girėno gimnazija, mok. Lijana Krasauskienė).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių