Quantcast

Moderni įranga padidins visuomenės saugumą

Kalėjimų departamentas baigia įgyvendinti projektą, kuriuo vienu šūviu turėtų būti nušauti trys zuikiai, – sumažės kalinių skaičius, bus sudarytos galimybės nuteistiesiems anksčiau laiko integruotis į visuomenę ir bus sutaupyti valstybės pinigai.

„Jau įsigyta įranga – 125 komplektai bazinių stotelių, pastatomų nuteistųjų gyvenamose vietose, ir apykojų, uždedamų šiems asmenims ant kojų. Šios stotelės, fiksuojančios apykojų judėjimą, turi internetinį ryšį su serveriu, esančiu Kalėjimų departamento patalpose. Apmokyti dirbti su šia įranga ir darbuotojai. Sistema veikia nuo liepos pabaigos. Liko kiek galima efektyviau ją panaudoti. Planuojame tai padaryti iki šių metų pabaigos“, – teigia projekto „Elektroninio stebėjimo priemonių taikymas lygtinai paleistiems nuteistiesiems“ vadovas Edmundas Žvirblis.

Šis projektas – vienas iš penkių 2009–2014 m. Norvegijos finansinio mechanizmo finansuojamos programos „Pataisos, įskaitant bausmes be įkalinimo“ projektų.

Pasak laikinai Kalėjimų departamento Probacijos skyriaus vyriausiojo specialisto pareigas einančios Gintarės Burokienės, pagrindinė kategorija asmenų, kuriems taikomas elektroninis stebėjimas, yra lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos asmenys, kuriems taikoma intensyvi priežiūra. Šie asmenys, sutinkantys, kad jiems būtų taikoma intensyvi priežiūra, turi galimybę būti paleisti lygtinai iš įkalinimo įstaigos devyniais mėnesiais anksčiau, nei būtų paleisti lygtinai netaikant intensyvios priežiūros. Kita kategorija asmenų, kuriems gali būti taikomas elektroninis stebėjimas, yra probuojamieji (lygtinai iš pataisos įstaigos paleisti asmenys ir asmenys, kuriems laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas, ir laisvės apribojimo bausme teisti asmenys, kuriems teismo nustatytų pareigų vykdymas gali būti kontroliuojamas elektroninio stebėjimo priemonėmis. Pvz., draudimas tam tikru paros metu išeiti iš namų.

„Apykojės buvo pasirinktos todėl, kad tai yra šiuolaikiška ir patikima priemonė, naudojama ir daugelyje kitų Europos valstybių“, – akcentuoja G.Burokienė.

Kauno apygardos probacijos tarnybos direktoriaus Sauliaus Rajunčiaus teigimu, per pusantro mėnesio, kai gauta ši įranga, jų tarnyba jau taikė ją 45 asmenims.

„Dabar matome kiekvieną jų žingsnį. Be to, šių apykojų, pagamintų iš specialaus metalo, negalima nuimti paprastomis priemonėmis ir nesusižeidus. O mes, esant būtinybei, pavyzdžiui, prireikus prižiūrimajam vykti į gydymo įstaigą ar suteikti jam skubią pagalbą, galime nuimti šias apykojes per atstumą – nevykdami į įvykio vietą“, – vardijo akivaizdžius baigiamo įdiegti naujojo projekto pranašumus S.Rajunčius.

Suskaičiuota, kad elektroninis nuteistųjų stebėjimas šia šiuolaikiška įranga, turinčia GPS (globalios padėties nustatymo) funkciją, reikalauja ir du tris kartus mažesnių finansinių resursų, negu jų tikrinimas važiuojant į gyvenamąsias vietas. Be to, tausojami ir probacijos tarnybų žmogiškieji resursai. Ir tai yra ilgametė investicija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Grazvis

Grazvis portretas
Nu nu cia jau senai turejo but ta programa tik kaip nera taip nera lai norvegai audita praveda kalejimu departamente:|

Būsimas

Būsimas  portretas
Senai laukiau to, dabar atviras kelias nusikaltimams, nes tokia bausmė rojus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių