Quantcast

Miškininkai ir dovanoja, ir įspėja

Dubravos eksperimentinės-mokomosios miškų urėdijos vyriausiasis miškininkas Gediminas Kazlovas pastebi, kad rasti miške gražią žaliaskarę Kalėdoms nėra taip paprasta: viena eglutės pusė dažniausiai būna graži, kita – nuplikusi.

"Tai nepatinka norinčiajam ją namuose pasipuošti, o štai pačiai eglutei jos išvaizda augti nė kiek netrukdo. Tad tegul tokia žaliaskarė ir lieka miške. Juolab kad šiuo metu parduodamos Kalėdų eglutės yra išaugintos specialiose plantacijose, kur buvo formuojamos, prižiūrimos taip, kad jų lajos būtų simetriškos ir tankios", – pastebėjo miškininkas.

Tokių eglučių galima įsigyti ne tik prekybos centruose ir specialiose tam skirtose vietose, bet ir Kauno bei Dubravos miškų urėdijų medelynuose.

"Žinoma, visada atsiras žmonių, kurie ignoruos šias galimybes ir gviešis neteisėtai iškirsti nusižiūrėtą gražią eglutę miške. Tačiau įspėjame – Valstybinė miškų tarnyba, miškų urėdijos šį mėnesį akylai stebės, ar nekertamos miškuose eglaitės, ar negabenamos jos namo", – pažadėjo G.Kazlovas.

Anot pašnekovo, Dubravos eksperimentinė-mokomoji bei Kauno miškų urėdijos kartu su Valstybinės miškų tarnybos specialistais prieššventiniu laikotarpiu lankosi Kauno rajono valstybiniuose bei privačiuose miškuose, saugodami miško jaunuolynus nuo neteisėto jų kirtimo. Reidų metu kartu tikrinama, ar teisėtai įsigytos gabenamos eglutės.

"Mūsų tikslas nėra vien sučiupti ir nubausti kuo daugiau pažeidėjų. Mes siekiame užkirsti kelią galimiems pažeidimams ir šviesti visuomenę. Todėl gruodžio 22-ąją, 15 val., kviečiame miško savininkus, ūkininkus ir visus kitus, kuriems rūpi miškas, į Dubravos miškų urėdiją Girionyse, Liepų g. 12. Atsakysime į rūpimus klausimus, patarsime, kaip geriau ūkininkauti savo miške", – teigė jis.

Miškininkai tradiciškai pakvies kauniečius gruodžio 20-ąją, 13 val., į Rotušės aikštę, prie Kalniečių poliklinikos ir prie Šilainių seniūnijos, kur bus nemokamai dalijamos eglių šakos. Ši kasmet miškininkų rengiama akcija "Parsinešk Kalėdas į savo namus" sulaukia vis daugiau dėmesio.

Pasak G.Kazlovo, pernai akcijos "Parsinešk Kalėdas į savo namus" metu miškininkai lankė Vaikų dienos centre augančius vaikus, o šiemet jų dėmesio sulauks senelių globos namai. Jų gyventojams Kalėdų puokštes jau komponuoja jaunieji miško bičiuliai, dalyvaujantys miškų urėdijų paskelbtuose tokių puokščių konkursuose.

Dariaus Bielevičius nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių