Quantcast

Pasaulį išmaišęs kaunietis Lietuvai rašo septynetą

Ne vieną pasaulio kampelį aplankęs Šarūnas Grigaliūnas mūsų šalies sudaromas sąlygas neįgaliojo vežimėlyje sėdintiems žmonėms vertina 7 balais iš 10.

Pasak jo, infrastruktūra dar toli gražu nėra tobula, bet teigiami pokyčiai jau vyksta.

Būtent vieną tokių permainų inicijavo bei sukūrė pats Kauno technologijos universiteto (KTU) informacinių technologijų kibernetinio saugumo doktorantas. Jis tikina, kad keliavimas neįgaliojo vežimėlyje kai kuriose šalyse gali apkarsti, jei iš anksto deramai nepasidomima svetur esama situacija.

Mobili programėlė neįgaliesiems

Anksčiau prieš keliones Š. Grigaliūnas daug laiko skirdavo informacijos paieškoms, norėdamas išsiaiškinti judėjimo negalią turintiems žmonėms pritaikytas vietas bei maršrutus. Dažnai nerasdavęs konkrečios informacijos, jis nutarė imtis permainų. Kaunietis sukūrė projektą „Disabled enabled“, neseniai leidinio „BZN start“ konkurse pripažintą geriausiu metų programėlių (app) startuoliu.

„Sudarinėjau sąsiuvinyje sąrašus apie aplankytas vietas. Vėliau nusprendžiau susidėlioti visą informaciją žemėlapyje, tad taip ir gimė mintis sukurti kažką naudingo visiems. Sukūriau interneto svetainę ir pažymėjau apie 50 aplankytų vietų, paskui kone metams palikau ją merdėti. Grįžęs prie kelionių pastebėjau, kad svetainėje žmonės aktyviai reiškiasi, ypač vokiečiai. Šiandien čia jau užregistruota 170 tūkst. vietovių visame pasaulyje“, – pasakojo Š. Grigaliūnas.

Projekto iniciatoriaus teigimu, žmonės dalijasi įspūdžiais ir patys sprendžia, ar rekomenduoti kitiems  aplankytas vietas. Mobilioje programėlėje jie taip pat gali grupuoti informaciją pagal negalios rūšį ir išsirinkti sau tinkamiausią kelionės variantą.

„Juk žmonėms svarbu, kaip patogiausiai patekti į kokį nors universitetą, įstaigą arba iš anksto pasirinkti kelionės maršrutą, kad pakeliui rastų specialiai pritaikytą tualetą“, – sako Š. Grigaliūnas.

Pagrindinis kriterijus – konkretumas

KTU doktorantas atkreipė dėmesį, kad psichikos negalią turintiems žmonėms dažniausiai neleidžiama rezervuotis kambarių, nors juos ir atlydi sveikas asmuo. Dažniausiai tokie incidentai paaiškėja tik nuvykus į pasirinktą viešbutį.

Š. Grigaliūnas neslepia, kad jo programėlei jau yra sukurta analogų, bet šie nėra tokie išsamūs ir patogūs naudoti: „Man tikrai neaišku, kai parašoma, kad tam tikra vieta ar pastatas pritaikytas neįgaliesiems 60 procentų. Tuomet susimąstau, pateksiu į pastato vidų ar ne? Arba teigia, kad kokia nors meno galerija neregiams pritaikyta 90 procentų. Juk visiškai nesuprantama, kas tiksliai ten nepritaikyta – koridoriai ar dalis paveikslų? Žmonėms reikia konkrečios informacijos.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių