Quantcast

„Metų kaunietė 2016“ rinkimų finalininkė: A. Ališauskaitė-Krikščionaitienė

  • Teksto dydis:

Kviečiame balsuoti paskutiniajame "Metų kaunietės" etape ir išrinkti moterį, jūsų nuomone, labiausiai vertą šio titulo. Pristatome dar vieną finalo dalyvę.

01. Asta Ališauskaitė-Krikščionaitienė

Europos gaivinimo tarybos gaivinimo instruktorė, žmonių gyvybei gelbėti skirianti ne tik darbo laiką, bet ir laisvalaikį.

Ši Kauno klinikų gydytoja anesteziologė-reanimatologė jau daugiau kaip dešimt metų moko vaikus ir suaugusiuosius teikti pirmąją medicinos pagalbą. Medikė yra apmokiusi dešimtis tūkstančių medicinos darbuotojų ir kitų profesijų žmonių, kurie teikia pirmąją ir skubią pagalbą – jiems reikia nuolat tobulinti gaivinimo ar kitus gyvybę gelbstinčius įgūdžius.

"Žinia, kad esu finaliniame šešetuke, man tikrai netikėta", –  kuklinosi A. Ališauskaitė-Krikščionaitienė.

Neįmanoma išmokti teikti pirmąją pagalbą, pavyzdžiui, gaivinti žmogų, tik išklausius teorinę paskaitą. Tam reikia mokytis praktiškai ir įgyti įgūdžių.

Už kurią pretendentę ji pati balsuotų? Peržvelgusi finalo dalyvių veiklos sritis, ji teigė, kad būtų sunku pasirinkti kažkurią vieną. "Jei reikėtų rinktis, savo balsą ar balsus atiduočiau toms, kurių gyvenimas skirtas kitiems: Kristinai, Eugenijai, Irenai ar Loretai", – prisipažino medikė, kartu su šešetuko dalyvėmis –  vaikų globėja E. Žilinskiene ir sunkiai sergančių žmonių slaugymo centro įkūrėja I. Danieliene – paminėjusi ir į dešimtuką patekusias gydytoją neurologę K. Laučkaitę bei inovatyviausią šalies socialinių dalykų mokytoją geografę L. Latvienę.

A. Ališauskaitė-Krikščionaitienė teigė, kad vienas nuodingiausių mitų apie pirmąją pagalbą yra "Nieko nedaryk, nes gali pakenkti". "Pirmosios pagalbos veiksmais neįmanoma pakenkti", – įsitikinusi medikė.

Anot jos, galbūt kartais pirmosios pagalbos veiksmai nepakeis situacijos, tačiau daugeliu atveju jie gelbsti sveikatą ir gyvybę. "Žmonės Lietuvoje dažnai neteikia pagalbos, nes nežino, ką daryti. Nežino, nes neturi įgūdžių. Neįmanoma išmokti vairuoti automobilio neišvažiuojant į gatvę. Taip pat neįmanoma išmokti teikti pirmąją pagalbą, pavyzdžiui, gaivinti žmogų, tik išklausius teorinę paskaitą. Tam reikia mokytis praktiškai ir įgyti įgūdžių", – kalbėjo A.Ališauskaitė-Krikščionaitienė.

Pasak gydytojos, svarbiausia yra nebijoti prieiti prie nelaimės ištikto žmogaus. "Jei akivaizdu, kad sveikatai ar gyvybei gresia pavojus, nedelsdami skambinkite greitosios medicinos pagalbos (GMP) telefonu 033 (mobiliuoju) arba 03 (laidiniu)", – patarė ji. – Net jeigu ir nepasitikite savo jėgomis, telefonu atsiliepęs specialiai apmokytas GMP dispečeris padės susivokti ir pasakys, ką daryti esant tokiai situacijai.

Prisiminusi sausį įvykusią avariją Kauno senamiestyje, kai teko gelbėti automobilio prispaustą moterį, ji kalbėjo, kad situacija buvo labai sudėtinga. "Ten nebuvo abejingų, visi bėgo artyn ir norėjo padėti. Dauguma puolė skambinti gelbėjimo tarnyboms. Didžiausia padėka vyrams, kurie atsinešė keltuvą ir šiek tiek pakėlė mašiną. Šis veiksmas ir išgelbėjo moteriai gyvybę, nes ji vėl galėjo kvėpuoti. Šis įvykis yra pavyzdys, kiek daug gali kartu veikiantys žmonės", – akcentavo A.Ališauskaitė-Krikščionaitienė.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio iškirpkite, užpildykite lapelį ir siųskite adresu: "Metų kaunietė", "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKB XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kaunodiena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki kovo 3 d.

"Metų kaunietę 2016"paskelbsime finaliniame renginyje kovo 8 d. "Žalgirio" arenoje.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kaunodiena.lt/mk.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zoro

zoro portretas
Palaikau 100 procentu. Tame skyriuje daugelis verti padekos ir pagarbos. Bet kuris galetu pretenduoti i geriausiu ir profesionaliausiu titulus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių