Quantcast

Medicinos, švietimo ir pažinimo šviesuliai

  • Teksto dydis:

Šviesti ir šviestis, atrasti, supažindinti, padėti – taip būtų galima apibūdinti pasaulinio lygio medicinos mokslo autoriteto Daivos Rastenytės ir poetės, organizatorės bei visuomenininkės Dalės Poškienės kelią.

21. Dalė Poškienė

Šios pretendentės į Metų kaunietės titulą veiklos sfera – labai plati. Pati kuria, redaguoja ir verčia iš užsienio kalbų kitų kūrybą, organizuoja šviečiamuosius, pažintinius  renginius, taip pat daug laiko skiria gyvenimo nelepinamiems vaikams bei suaugusiesiems.

"Nepaisydama netekčių, materialinių sunkumų D.Poškienė savo gyvenimą skiria žmonėms, kuriems reikalinga ne tik finansinė parama, bet ir dvasios stiprybė, pažinimas, o tai – neįkainojamos vertybės", – apie D.Poškienę pasakojo jos bendražygė Teodora Dilkienė.

D.Poškienė iš viso yra parengusi, redagavusi, sudariusi 30 leidinių. Iš anglų kalbos išvertusi tris knygas, vieną – iš rusų kalbos. Išleidusi keturias autorines knygas, kelerius metus redagavo Šv.Kazimiero ordino laikraštį "Gyvenimo šviesa".

D.Poškienė taip pat yra Lietuvos universitetų moterų asociacijos – Graduated women international padalinio Lietuvoje prezidentė, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė.

Pernai ji surengė XX Vaikų knygos šventę A.Matulaičio tėviškėje, į ją pakviesti ir vaikai iš dienos centrų. Socialinės atskirties mažinimas – svarbi misija, kurios taip pat imasi pretendentė į Metų kaunietės titulą.

Kaunietė yra aktyvi ne tik švietimo srityje. Ji yra Lietuvai pagražinti draugijos valdybos narė.

"Drauge teko surengti ne vieną konferenciją Šveicarijoje, Kaliningrade, Baltarusijoje, keliaujant LDK keliais. Jos parengtose programose visur buvo pristatoma kauniečių iškilių žmonių darbai, surengtos parodos, parengti pranešimai, leidiniai plačiai pasklido už Lietuvos ribų", – kalbėjo T.Dilkienė.

22. Daiva Rastenytė

Pasaulinio lygio medicinos mokslo autoritetas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė, Neurologijos klinikos vadovė. Jos iniciatyva ir jėgomis buvo sukurti neurologijos klasteriai, gelbstintys žmones nuo sunkių insulto padarinių. Už profesinius pasiekimus pernai jai įteikta Kauno mokslininko premija.

Prof. habil. dr. D.Rastenytės moksliniai darbai labai aktualūs, nes susiję su labiausiai paplitusiomis širdies ir kraujagyslių, neurologinėmis ligomis. D.Rastenytė pabrėžė, kad be kolegų ir draugų nebūtų ir rezultatų. O rezultatai – išgelbėta pacientų sveikata, išgelbėtos gyvybės, šeimoms sugrąžinti mylimi artimieji.

Ji su kolegomis daug jėgų įdeda ne tik konsultuodami ir gydydami pacientus, bet ir ugdydami jaunąją medikų kartą. "Tikiu, kad jaunieji gydytojai neurologai gilinsis į neurologiją tiek klinikiniu, tiek moksliniu aspektais, gebės bendrauti ir bendradarbiauti ne tik su daugelio giminingų specialybių, bet ir kitų sričių – fizinių, technologijų mokslų atstovais pacientų labui", – teigė kaunietė.

Į mokslinę veiklą ji pasuko paraginta profesoriaus Juozo Blužo. Šis pakvietė įsijungti į Pasaulio sveikatos organizacijos koordinuojamą projektą MONICA. "Tai buvo mano mokslinės veiklos pradžia, besitęsianti iki šios dienos", – pasakojo kaunietė.

Prabilus apie spaudimą ir psichologinę įtampą, su kuria medikai susiduria kasdien, ji sakė, kad nežinanti vieno recepto, kaip tai atlaikyti. Tačiau pasitikėjimo savimi neabejotinai prideda profesinių žinių gilinimas ir patirties kaupimas.

Ji apgailestavo, kad visuomenė operatyviai informuojama apie nesėkmingai pasibaigusias gydymo istorijas, neretai net nesigilinama, koks yra paciento kaltės ir aplaidumo laipsnis, ir pamirštama, koks sunkus ir pasiaukojamas nepertraukiamas gydytojų ir kitų medicinos darbuotojų darbas.

Rinkimų "Metų kaunietė 2015" 30-uko dalyvių sąrašą, kaip galima balsuoti už vieną ar kelias kandidates ir kurios jau sulaukė didžiausio palaikymo, rasite portale www.kaunodiena.lt/mk.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas J

Antanas J portretas
visokeriopos sėkmės jūsų mokslinėje veikloje ir gyvenime. Didžiuojamės jumis.

:)

:) portretas
Pasaulinis lygis :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių