Quantcast

Malkų žiemai neskuba pirkti

Malkomis žiemai patariama pasirūpinti pavasarį. Tačiau nesuskubę to padaryti dar gali būti ramūs. „Pirkimas vangus“, - teigia netoli Aleksoto turgavietės su pilnomis mašinomis malkų stoviniuojantys pardavėjai.

Malkų turgelis

Malkinės medienos pardavėjai guodžiasi, kad praėjusios dvi šiltos žiemos stipriai atsiliepė malkinės medienos pirkimui. Prie įvairios medienos prikrautų priekabų šiendien nebuvo jokių pirkėjų spūsčių. Turguje apsipirkę kauniečiai, rodos, tik dėl viso pikto paklausia, kokia kaina.

Aiškindamas, kad mašinoje sukrauti 5 kietmetriai mišrios medienos, vienas pardavėjas užgieda kainą: „150 eurų. Čia 80 proc. sausų malkų, žiemos kirtimo. Daugiausia beržas, ąžuolas, skroblas“. Tas pats pardavėjas už 6 kietmetrius tik sauso beržo prašo jau 180 eurų. Tačiau kitoje jo mašinoje galima nusipirkti iš kirtaviečių surinktos medienos, įvairių kapotų šakų už 130 eurų. 

„Ne, ne man reklamos nereikia. Aš pats tą medieną susirenku. Pilnas internetas pigiai parduodamos medienos kūrenimui, tačiau pabandykite už tą siūlomą kainą nusipirkti. Prasideda visokie išsisukinėjimai“, - kritikos virtualiai parduodamos medienos skelbimams negailėjo prisistatyti nenorėjęs pardavėjas. 

Jis pasakojo malkinę medieną gaminantis nuo ankstyvo pavasario. Esą privačių miškų savininkai parduoda, kiti prašo išvalyti mišką, nes patys to nenori ar nesugeba padaryti. Ši vasara esą buvo dėkinga susirinkti kūrenimui tinkamą medieną iš kirtaviečių, nes sausuose miškuose buvo lengviau privažiuoti prie giliai miškuose kertamų vietų. 

Malkinės medienos pardavėjai ramūs – norintys šiltai gyventi kartais atvažiuoja ir prieš Kalėdas malkų pirkti: „Tokie dažniausiai aiškina, kad jiems kaina nesvarbu, nes jie Anglijoje buvo. Jiems svarbu gera ir sausa malka“. 

Kainų pokyčiai

Malkinę medieną parduoda ir miškų urėdijos. Kauno miškų urėdijos Miško ruošos, prekybos ir technikos padalinio viršininkas Konstantinas Žutautas patvirtino, kad malkinės medienos pardavimui tikrai yra. „Sunku išskirti, kokia populiariausia. Kiekvienas perka pagal tai, kokį šildymo katilą naudoja, pagal įpročius ir piniginės storį." 

Palyginus oficialiai skelbiamas praėjusių ir šių metų malkinės medienos kainas, akivaizdu, kad mediena atpigo. Pavyzdžiui, III kategorijos malkinės medienos kietmetris, pernai kainavęs 28 eurus, šiemet atpigo iki 20,3 euro. Šiai kategorijai priklauso eglinės, drebulinės, liepinės malkos.

Bene populiariausia yra II grupės – juodalksnio, pušies – mediena. Kietmetrio kaina – 22,76 euro (pernai kainavo per 26 eurus). I grupei priklauso uosio, ąžuolo, beržo, klevo mediena. Ji, anot urėdo, pati kaitriausia. Jos kaina – nuo 27,37 iki 52,25 euro už kietmetrį. Brangiausias uosis, jo kaina nuo praeitų metų nepakito. Pigiausi – beržas, guoba, klevas, pernai šios malkos kainavo apie 35 eurus. 

Naujos tendencijos

Specialistai pastebi, kad pastaruoju metu jaučiama nauja tendencija – daugiau perkama miško kirtimų atliekų. Prie šios kategorijos priskiriamos iškirtus mišką likusios atraižos, nedidelės kaladėlės, stambesnės medžių šakos. 

Ši mediena pati pigiausia. Urėdijose skelbiama, kad 1 kub. m kainuoja 10,5 euro. Tačiau pirkėjas pats turi ją pasiimti iš kirtavietės, susikapoti šakas, parsivežti. Dėmesys šiam kurui padidėjo prieš keletą metų, kai malkos smarkiai pabrango. 

Malkinės medienos pardavėjai tvirtina, kad, nors ir vadinamos atliekomis, kaitrumu šakos nenusileidžia kaladėmis supjaustytai medienai. Skiriasi tik tuo, kad atliekos žymiai smulkesnės ir daugiau darbo jas susirinkti. 

Malkinės medienos pardavėjai prie Aleksoto turgavietės sutartinai aiškino, kad nebūtina pirkti vien sausą medieną. Svarbiausia – žinoti kieto kuro katilo ypatumus. „Užkurti ugniai reikia sausos, tačiau daugeliui katilų tinka ant viršaus užmesti drėgnesnės beržinės arba uosinė medienos. Tada ilgesnė kūrenimosi trukmė“, - aiškino pardavėjas.


Šiame straipsnyje: malkosturgusžiemaikūrenimui

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vida

Vida portretas
Na taip malkos brangsta. Bet jei kokybiška prekė siūloma tai kaina niekada nebus žema. Malkom dar kaimynai nepasirūpino iki šiol, turi kažkiek dar nuo praeitų metų, laukia kol http://www.kiemoprojektai.lt/lt/kiemo-projektai/malkines.htm nauja malkinė atkeliaus, o tada jau apie malkas galvos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių